Kun satsaat yöuniin, parannat merkittävästi terveyttäsi

Hyvät yöunet kannattavat! Nukkuminen parantaa muun muassa vastustuskykyä, aivojen terveyttä ja elimistön kykyä sietää stressiä. Kurkkaa vinkit, joiden avulla saat helpommin unenpäästä kiinni.

Terveyden kannalta merkittävimmät tekijät ovat ravitsemus, liikunta ja uni. Aivan kuten monipuoliseen ravinnonsaantiin ja liikunnan määrään, voit itse vaikuttaa myös unen määrään. Kun priorisoit hyvät unet puhelimen selailun edelle, parannat kokonaisvaltaisesti hyvinvointiasi.

Satunnainen iltakukkuminen ei ole haitallista, mutta jos jatkuvasti uhraa arvokasta uniaikaa muuhun, saattaa aiheuttaa itselleen terveyshaittoja. Sitä tuskin kukaan haluaa!

Tutkittuja terveysvaikutuksia

Unen merkitys terveydelle on valtavan suuri. Uni vaikuttaa nimittäin kaikkeen toimintaamme ja siten koko terveyteemme. Jos haluaa elää mahdollisimman terveellisesti, uneen, liikuntaan ja ravintoon satsaaminen kannattaa. Kun ne kolme ovat kunnossa, arki on paljon helpompaa.

Unella on tutkitusti valtavan suuri merkitys hyvinvointiin. Vanha sanonta, jossa verrataan nuoren nukkumista rahan pankkiin laittamiseen, viittaa siihen, että nuoruusiällä aivot kehittyvät juuri levon aikana.

Myös aikuiset tarvitsevat syvää unta, sillä sen aikana aivo-selkäydinneste poistaa kuona-aineita aivoista, mikä edistää aivojen toimintaa. Syvän unen aikana tapahtuu myös aivojen soluvaurioiden korjaantumista ja muistia tukevien kytkentöjen vahvistumista.

Hyvän ja riittävän unen positiivisen vaikutukset eivät suinkaan rajoitu vain aivojen hyvinvoinnin tukemiseen. Liian vähäinen ja toisaalta myös liiallinen uni liittyy tutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitauteihin, metaboliseen oireyhtymään, diabetekseen ja masennukseen. Lisäksi unen määrän väheneminen johtaa immuunijärjestelmän toiminnan heikkenemiseen ja alentaa kehon kykyä reagoida stressiin.

Tieteelliset faktat on helppo todeta paikkansapitäviksi omassa arjessa. Jos olet valvonut liian paljon, tiedät varmasti, kuinka paljon vaikeampaa on suoriutua normaaleista askareista. Pitkään jatkuneet univaikeudet ovat tunnetusti uhka terveydelle ja vaikeuttavat elämää fyysisellä, psyykkisellä ja sosiaalisella tasolla.

Keinoja parempaan uneen

Hyvä ja riittävän unen takaamiseen on olemassa helppoja kotikonsteja. Kokeile esimerkiksi seuraavia.

  • Määritä itsellesi nukkumaanmenoaika ja noudata sitä.
  • Lopeta älylaitteiden käyttö hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Somen selaamisen sijaan voit lukea esimerkiksi kirjaa tai kuunnella rauhoittavaa musiikkia.
  • Tee makuuhuoneestasi mahdollisimman viihtyisä, jotta sänkyyn on kiva mennä.
  • Nauti siitä hetkestä, kun saat laittaa silmät kiinni ja antautua levolle.

Entä jos uni ei siltikään tule?

Uniongelmat ovat yleisiä. Suomessa krooninen unettomuus vaivaa jopa 12 prosenttia aikuisväestöstä.

Unettomuudesta kärsiviä neuvotaan Käypä hoito -suosituksissa kiinnittämään huomiota elintapoihin ja säännölliseen unirytmiin, sillä niissä voi piillä uniongelmien syy. Jos elintapojen muuttamisesta ja unirytmin parantamisesta ei ole apua, suositellaan hakeutumaan ammattilaisen vastaanotolle.

Lähteet: Yle, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos , Kronholm, E. Poikkeava unen pituus terveydellisenä riskitekijänä: Kansanterveys 6/2005 ja Käypä hoito: Unettomuus vaivaa välillä meitä kaikkia

 

Joko luit nämä artikkelit?
Paranna unen laatua unipäiväkirjan avulla
Neurosonic auttaa parantamaan unta, vireystasoa ja mielialaa
Univaje lautasella
Unihygienian merkitys

Scroll to Top