Viisi hyvää syytä syödä herneitä

Herneet ovat kesällä mitä mainiointa syötävää. Pienet vihreät pallerot ovat täynnä makua ja keholle tärkeitä ravintoaineita, joten niitä kannattaa sisällyttää ruokavalioon säännöllisesti. Maku on toki tärkein ruoan valinnassa, mutta tässä viisi muutakin hyvää syytä syödä makeita herneitä.

1. Runsaasti kuitua

Herneet sisältävät runsaasti kuitua ja ovat siten hyväksi suolistolle ja sen mikrobistolle. Kuidut pitävät myös kylläisenä pidempään ja verensokerin tasaisena, joten aterioille kannattaa sisällyttää herneitä säännöllisesti mukaan.

2. Kasvikunnan proteiininlähde

Kuten muistakin palkokasveista, herneistä saa proteiinia. Sata grammaa herneitä sisältää noin 5–6 grammaa proteiinia. Herneet ovat siten esimerkiksi välipalalla mukava proteiinilisä. Niin kuin kuidut myös proteiini pitää kylläisyyttä pidempään yllä, ja herneet ovatkin loistavia yllättävän nälän ehkäisemiseksi. Ja tiesitkö, että vaikka tuore herne voi aiheuttaa vatsavaivoja, herneproteiini sopii useimmiten herkkävatsaisillekin?

3. Vitamiineja ja kivennäisaineita vastustuskyvyn ylläpitoon

Herneissä on runsaasti useita välttämättömiä ravintoaineita, kuten C- ja K-vitamiinia, sekä runsaasti karotenoideja, jotka toimivat antioksidantteina. Lisäksi herneistä saa rautaa, kaliumia ja sinkkiä. Näiden ravintoaineiden vuoksi herneet ovatkin oivallinen valinta vastustuskyvyn ylläpitoon ja niillä on lisäksi havaittu olevan tulehdusta laskevaa vaikutusta.

4. Apua verenpaineeseen

Sillä, mitä lautaselta löytyy, on verenpaineen kannalta merkitystä. Monipuolinen ja kasvispainotteinen ruokavalio on tutkitusti hyvä verenpaineen hoidossa, ja siksi herneiden sisällyttäminen ruokavalioon on hyvä tapa pitää verenpaineesta huolta. Varsinkin herneistä saatavat kalium, karotenoidit ja polyfenolit auttavat laskemaan verenpainetta.

5. Hyvää myös herneenversoista

Herneenversot, kuten monet muutkin versot, sisältävät runsaasti vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Herneenversoista saa runsaasti muun muassa rautaa, kaliumia, karotenoideja ja folaattia. Versot ovatkin mukavaa vaihtelua itse herneille ja ne sopivat hyvin esimerkiksi salaattiin tai vaikka voileivän päällä nautittaviksi.

Ja mainittakoon vielä, että jos tuoreita herneitä ei löydy, niin pakasteherneet ovat yhtä hyvä valinta!


Lue lisää Marianna Höltän, Fressin laillistetun ravitsemusterapeutin, artikkeleita ruoasta ja ravitsemuksesta:

Scroll to Top