Univaje lautasella

Jokainen varmasti tietää millainen on olo, kun väsyttää ja unta ei ole tullut riittävästi. Asioiden hallinta hankaloituu, vedoton olo, liikkuminen ei kiinnosta ja erilaiset mielihalut tuntuvat hallitsevan syömistä entistä enemmän. Univajeella on iso merkitys arkeen ja myös syömiseen. Terveyden tukemiseksi ja edistämiseksi olisikin ruokavalion sijasta joskus tärkeämpää kiinnittää enemmän huomiota nukkumiseen. Tiedosta huolimatta, moni terveellistä ruokavaliota hamuava tekee muutoksesta hankalampaa nukkumalla liian vähän.

Univajeen negatiiviset vaikutukset

Univajeella on monia negatiivisia vaikutuksia ihmisen toimintoihin ja terveyteen. Osa terveydellisistä ongelmista voi johtua univajeen vaikutuksesta syömiseen sekä painonhallintaan. Olennaisesti väsymyksellä on suorainen vaikutus fyysiseen aktiivisuuteen sillä harva jaksaa liikkua säännöllisesti väsyneenä. Lisäksi moni aktiivisesti liikkuva tietää unen merkityksen palautumisen ja kehityksen kannalta. Kun unta ei ole tarpeeksi, keho ei palaudu ja suorituskyky heikkenee. Pitkällä ajalla tämä voi vaikuttaa lihasmassan heikentymiseen, kuntoon ja siten myös painonhallinta vaikeutuu ajan myötä.

Univaje painonpudotuksessa

Univajeella on myös suoranaisempia vaikutuksia laihtumiseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että univajeen aikainen painonpudotus tapahtuu enemmän lihasmassasta kuin rasvasta. Riittävän unen puuttuessa elimistön rasvanpoltto hidastuu. Pitkällä ajalla tämä myös hankaloittaa pysyvää painonhallintaa. Kun siis haluat pitää huolen, että laihtuminen tapahtuu varmasti rasvamassasta, panosta ruokavalion lisäksi myös riittävään nukkumiseen ja lepoon.

Univajeen vaikutus syömistottumuksiin

Univaje tekee myös syömisen hallinnasta haastavampaa, sillä väsyneenä mielihaluja esiintyy enemmän ja niitä on vaikeampi estää toteutumasta. Osaksi se johtuu siitä, että unen puute häiritsee kylläisyyttä sääteleviä hormoneja. Väsyneenä nälkää ja mielihaluja esiintyy useammin, ja elimistö tuntuu kaipaavan jotain piristävää. Toiset hakeutuvat luonnollisesti karkkihyllylle, kun toiset taas rasvaisen ruoan pariin, kolmannen juodessa viidettä kuppia kahvia. Samaan aikaan juuri väsyneenä erilaisten muutosten tekeminen hankaloituu, minkä vuoksi myös uusien terveellisten ruokailutottumuksien toteuttaminen vaikeutuu. Ongelma esiintyy etenkin silloin, kun jääkaapissa ei ole mitään ruokaa ja keittiössä pitäisi jaksaa tehdä monipuolinen ja ravitseva ateria. Monen ruokavalion ongelma onkin juuri kunnollisen aterian puute illalla väsymyksen vuoksi. Monipuolinen ateria korvataan pussillisella leipää, napostelulla tai isolla annoksella noutoruokaa.

Levon ja unen merkitys

Moni syömiseen ja terveyteen liittyvä ongelma voikin olla korjattavissa vain riittävällä levolla ja unella. Syöminen korjaantuu kuin automaattisesti, kun olo on virkeä hyvin nukutun yön jälkeen. Keittiössä jaksaa häärätä hiukan pidempään ja kaupassa pystyy keskittymään muuhunkin kuin herkkuhyllyihin. Samalla riittää energiaa liikkumiseen ja lihasmassan ylläpito helpottuu. Jos siis olet juuri tekemässä jonkinlaista ruokavaliomuutosta terveellisempään suuntaan, pidä huoli, että vietät riittävästi aikaa keittiön ja liikkumisen lisäksi myös unten mailla.

 

 

Teksti: Fressi Kampin laillistettu ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä

 

Scroll to Top