Unihygienian merkitys

Uni on meille välttämättömyys, josta emme voi tinkiä. Siitä huolimatta saatamme ajoittain nukkua vain välttämättömän määrän, jolla pärjäämme päivän askareista seuraaviin uniin asti. Joskus vähäinen unen määrä johtuu siitä, että olosuhteet nukahtamiselle eivät ole kunnossa. Mikä on unihygienian merkitys nukahtamiselle ja unen laadulle?

Unihygienian avulla saadaan aikaiseksi mahdollisimman hyvät olosuhteet niin nukahtamiselle kuin nukkumiselle. Yhtä tärkeää on kiinnittää huomio heräämiseen vaikuttaviin seikkoihin. Tee makuuhuoneestasi paikka, josta löytyy unelle optimaaliset olosuhteet. Karsi makuuhuoneesta pois kaikki ylimääräinen. Makuuhuoneen tulisi olla pyhättö nukkumista ja seksiä varten.

Ilmanlaatu

Tuuleta makuuhuone usein. Pöly ja huono ilmanlaatu vaikuttavat hengityselimiin, ja voivat sitä kautta lisätä univaikeuksia. Kokeile tuoda huoneeseen helppohoitoinen viherkasvi. Huonekasvit lisäävät ilmankosteutta, muuttaen hiilidioksidia hapeksi. Myös ilmanpuhdistin voi olla hyvä satsaus.

Huoneen lämpötila ja pimeys

Makuuhuone tulisi pitää viileänä. Huoneen optimaalinen lämpötila on 18-22 astetta. Pidä ikkunaa auki juuri ennen kuin menet nukkumaan saavuttaaksesi optimaalisen viileyden. Varmista, että makuuhuone pysyy pimeänä ympäri vuoden. Panosta tarvittaessa pimennysverhoihin.

Elektroniset laitteet

Löydä ja automatisoi laitteidesi yöasetukset. Älypuhelimessa pystyt muuttamaan näytön kirkkautta ja värilämpöä sekä asettamaan automaattisesti yötilan päälle valitsemaasi kellonaikaan. Myös tietokoneissa on mahdollista säätää näytön asetuksia. Vähennä sinisen valon määrää vähintään 90 minuuttia ennen nukkumaan menoa. Puhelimen käytön tai television katsomisen sijaan kuuntele äänikirjaa tai musiikkia. Jos mahdollista, pidä elektroniset laitteet ja laturit eri tilassa kuin nukut.

Petivaatteet

Valitse itsellesi sopivat tyyny ja patja. Päivitä tyyny säännöllisesti ja käytä tyynyä, joka sopii parhaiten sinun nukkumisasennollesi. Myös peiton painolla on merkitystä. Kesään sopii kevyempi peitto ja talveen paksumpi peitto. Laita nukkumisympäristö kuntoon petivaatteiden huollon avulla. Puhtaat ja raikkaan tuuletut petivaatteet suorastaan kutsuvat nukkumaan. Aamulla petaa sänky, mutta vasta aamiaisen jälkeen. Anna petivaatteiden tuulettua ennen kuin petaat sänkysi.

Nukkumisasento

Suosi nukkumista selälläsi tai vasemmalla kyljelläsi, muut asennot kuormittavat sisäelimiä. Kokeile nukkua myös tyyny reisien välissä, se rentouttaa lantion aluetta. Voit kokeilla myös painopeittoa, joka rauhoittaa paljon asentoa vaihtavan henkilön nukkumista.

Kokeile näitä vinkkejä ja huomaa unihygienian merkitys nukahtamisessa ja heräämisessä. Pidä huolta nukahtamiselle optimaalisista olosuhteista ja luo unesta arkeesi enemmän kuin välttämättömyys.

Tarjoamme nyt mahdollisuuden osallistua täysin veloituksetta kolmen viikon mittaiseen haasteeseen, jonka aikana opit muun muassa luomaan otollisen ympäristön unelle, rauhoittamaan mieltä ja rakentamaan oman iltarutiinisi. Saat kunkin viikon materiaalit itsellesi sähköpostiin, ja voit tutustua niihin täysin omaan tahtiin. Tilaa veloitukseton Antaudu levolle -unihaaste täältä.

Kiinnostaako nukkumiseen ja uneen liittyvät artikkelit? Lue seuraavaksi apua nukkumisen erityishaasteisiin täältä.

 

Teksti: Anna Meriläinen, Wellness Coach

Scroll to Top