Anna mielellesi joululahjaksi ruokalepo

Joulu on monelle tärkeää levon ja levähtämisen aikaa. On kuin koko maa ottaisi hetken rauhoittumiselle. Työpuhelimet hiljenevät, kalenteri tyhjenee eikä tarvitse hätäillä mihinkään. Lepo voi kuitenkin kariutua, jos ruokapöydässä näkee monia riskejä, joita olisi syytä välttää. Kun ajatukset eivät rentoudu jouluruoan äärellä, jää joulusta lopulta käteen mielenrauhan sijasta syyllisyys ja stressi.

Odotatko jo innolla joulua? Monille joulu tarkoittaa pysähtymistä, arjesta irrottautumista ja mahdollisesti läheisten kanssa yhdessä oloa. Ruoka kuuluu olennaisesti juhlakausiin ja varsinkin joulussa ruoka on isossa osassa juhlaa. Yhteinen ateria vahvistaa ihmissuhteita ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Samalla ruoka voi tuoda hyvää oloa, auttaa palautumaan ja nauttimaan hetkestä.

Niin kuin juhliin kuuluu, tarjolla on maistuvaa ruokaa, herkkuja ja jotain, mitä perus arkena ei useinkaan syödä. Moni kokeekin joulun syömisestä stressiä, sillä herkuttelu tuntuu jouluna enemmänkin riskiltä. Ongelmana voi olla ruokien mustavalkoinen jaottelu hyviin ja pahoihin, mikä arvottaa toimintaamme myös syödessä. Mahdollisesti myös oman kehon tai painon kontrollointi on johtanut syömisen tiukkaan tarkkailuun. Toivottu hyvä olo ruoasta kääntyykin päälaelleen ja aiheuttaa stressiä. Vaikka samaan aikaan saamme tärkeää mielihyvää nauttiessa mieliruokiamme, voimme lopulta kokeakin mielipahaa syömisestä.

Jos syömistä tulee joulun aikana paljon miettineeksi, ei joulusta välttämättä saakaan kokemusta levosta ja rentoutumisesta. Ei edes silloin, kun yrittää syödä terveellisesti ja välttää herkuttelua terveyden nimissä. Jatkuva syömisen kontrolloiminen ja lusikallisten laskeminen pitääkin mielen jatkuvasti valppaana kuin se olisi edelleen töissä. Koettu kokonaisvaltainen hyvinvointi on monen tekijän summa, jossa muutaman päivän syöminen ei heilauta terveyttä mihinkään. Siitä koettu syyllisyys ja huonommuuden tunne voivat kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti hyvinvointiimme pitkään.

On hyvä havainnoida, kuinka joulun herkutteluun itse suhtautuu. Aiheuttaako se hyvää oloa siinä missä muutkin jouluun liittyvät asiat? Vai nouseeko ahdistus siitä, miten edelliset joulut ovat menneet ja miten sitä mahdollisesti taas syö? Luoko joulu painetta syödä entistäkin terveellisemmin ennen joulua, jotta jouluna voisi herkutella paremmalla omatunnolla? Jos huomaat joulun ruokailun enemmänkin aiheuttavan stressiä kuin innostusta, on hyvä aika pysähtyä miettimään omaa suhdetta ruokaan ja herkutteluun.

Anna mielellesi joululahjaksi ruokalepo

Tänä jouluna on hyvä harjoitella lempeää suhtautumista syömiseen ja itseensä. Kokeile olla ilman syömisen arvottamista, vaan mieti enemmänkin, miltä ruoka tuoksuu, maistuu ja miten paljon pidät mistäkin ruoasta. Älä mieti teetkö oikein vai väärin. Ei ole myöskään tarvetta miettiä, mitä on edeltävästi syönyt. Toisinaan voi olla hyvä tietoisesti muuttaa ajatusten suuntaa esimerkiksi muistuttamalla itselleen, että herkut kuuluvat terveelliseen ruokavalioon, ruoasta saa nauttia ja ettei kiellettyjä ja sallittuja ruokia erikseen ole olemassa.

Mieli saa parhaiten levähtää, kun päästää irti tiukasta kontrollista ja esimerkiksi laihduttamisen tai kehon muokkaamisen tarpeesta. Jouluna onkin hyvä pysähtyä kuuntelemaan kehoa, sen viestejä ja arvostaa sen luonnollisia tarpeita. Silloin voi huomata, kuinka tärkeää on nauttia ruoasta ilman stressiä. Jokainen nautittu ateria ilman syyllisyyttä on kohti tervettä ruokasuhdetta ja hyvinvointia. Paras lahja tänä jouluna voikin olla, kun antaa mielelle levon myös ruokapöydässä.

Kiinnostaako ravitsemukseen liittyvät artikkelit? Lue seuraavaksi, mitä tarkoittaa suhteellinen energiavaje: OSA 1 ja OSA 2.

Scroll to Top