Valoa lautaselle! Lue ravitsemusterapeutin neuvot kaamoksen selätykseen

Se on taas täällä: pimeys. Auringon ollessa piilossa suurimman osan päivästä, keho ja mieli tuntuu vaativan muita keinoja vireystilan ylläpitämiseen. Vetämättömyyden estämiseksi moni onkin löytänyt kirkasvalolamput, mutta myös ruokavalintoja kannattaa tarkastella. Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat välttämättömiä, jotta kehomme voi hyvin, joten niitä on hyvä pyrkiä syömään riittävästi myös väsähtämisen ehkäisemiseksi. Yhtä superruokaa ei kuitenkaan ole, eikä vitamiinipurkkeja tarvitse hamstrata, kun valitsee lautaselle ravitsevaa ruokaa riittävästi ja monipuolisesti.

Pimeään aikaan auringosta ei paljoa iloa ole ja keho kaipaakin piristystä muilla tavoin. Hyvin energiapitoinen, sokerinen ruoka tuntuu auttavan hetkisen, mutta lopulta sekään ei tunnu ratkaisevan vetämätöntä oloa. Isoissa määrissä tuntuukin vain lisäävän väsymystä (eikä kahvistakaan tunnu olevan enää juuri apua). Keho tarvitseekin monipuolista ravitsevaa ruokaa päivittäin. Elimistölle välttämättömiä vitamiineja on 13 kappaletta ja keho tarvitsee näitä ruoasta säännöllisesti ja riittävästi voidakseen hyvin. Samoin toimivat välttämättömät kivennäisaineet. Hyvin yksipuolinen ruokavalio voi johtaa näiden ravintoaineiden puutoksiin ja lisätä väsymystä.

Puutoksen riski kasvaa talvella

Suomalaisilla vajetta ilmenee varsinkin D-vitamiinista, A-vitamiinista, folaatista sekä raudasta. Ensimmäiset oireet monesti ilmenevät väsymyksenä tai esimerkiksi ruokahaluttomuutena, joka voi entisestään johtaa vedottomaan oloon. Esimerkiksi D-vitamiinin puutoksen riski kasvaa talvella, kun auringonvalon vähetessä iho ei muodosta tarvittavaa vitamiinia. Jos ruokavaliosta on jätetty D-vitaminoidut maitotuotteet tai kasvijuomat sekä kala pois on puutoksen riski vielä suurempi. Kannattaakin tarkistaa, että ruokavaliosta löytyisi päivittäin esim. maitotuotteita tai esimerkiksi D-vitaminoituja kasvijuomia, sekä säännöllisesti kalaa.

Liian vähäisen raudansaannin yleisin oire on väsymys. Liha, sisäelimet ja kala sisältävät hyvin rautaa. Kasvisruokaa suosivalle tärkeitä lähteitä ovat etenkin täysjyväviljatuotteet, palkokasvit sekä pähkinät ja siemenet. Näitä kannattaa sisällyttää ruokavalioon niin kasvissyöjän, kuin sekasyöjänkin, ympäri vuorokauden. Lisäksi on hyvä muistaa, että kasvikunnan tuotteiden rauta imeytyy paremmin C-vitamiinin kanssa, joten kannattaa lisätä aterioille esimerkiksi paprikaa, kaalia, sitrushedelmiä, marjoja tai lasillinen appelsiinimehua. Sen sijaan kahvia, teetä tai kaakaota ei kannata juoda heti rautapitoisen aterian jälkeen, sillä ne sisältävät raudan imeytymistä heikentäviä yhdisteitä.

Myös folaatin puute voi väsähdyttää

Väsymys ei kuitenkaan aina johdu raudan puutteesta. Myös B12-vitamiinin tai folaatin puute voivat aiheuttaa väsymystä, tai jopa anemiaa. Varsinkin folaattia suomalaiset saavat herkästi liian vähän, mutta myös B12-vitamiinin puutetta voi esiintyä varsinkin vegaaneilla, sillä sitä saadaan vain eläinkunnan tuotteista. Jos ruokavalio sisältää kala-, liha-, kana-, maito- tai kananmunatuotteita ei B12-vitamiinin puutokselle ole normaalisti vaaraa. Folaatin lähteinä toimivat etenkin tuoreet tummanvihreät kasvikset, hedelmät, marjat pavut ja täysjyväviljatuotteet. Folaatin saamiseksi kannattaakin esimerkiksi nauttia välipalaksi kiivi sekä ruisleipä hummuksella ja pinaatilla.

Ja kaiken perustana on lopulta riittävä syöminen ja energian saanti. Liian vähäisellä energialla keho ei voi hyödyntää kaikkia ravintoaineita normaaleihin toimintoihinsa. Vähäinen energiansaanti voi johtaa myös yksipuolisempaan ruokavalioon ja lisätä vetämättömyyttä. Pimeällä ei siis kannata lähteä karsimaan omaa ruokavaliota tai vähentämään syömistä. Monipuolisuus onnistuu helpoiten, kun suositaan itselleen sopivia ja mieluisia ruokia. Rikas monipuolinen ruoka onkin parhaimmillaan tarpeellista ravintoa keholle, mutta valoa myös mielelle.

Lue lisää ravitsemusterapeutti Mariannan artikkeleita:

Vahvista vastustuskykyä syömällä

Univaje lautasella

Liikkujan ruokavalio osa 1

Liikkujan ruokavalio osa 2

 

Scroll to Top