Marjat ovat todellinen terveyspommi!

Tätä on odotettu: kesä ja tuoreet marjat. Moni varmasti tietääkin, että marjoja olisi hyvä syödä, mutta niiden moninaiset terveyshyödyt voivat yllättää!

Nyt on taas se aika, kun torit ja kaupat täyttyvät tuoreista marjoista. Marjoja ei kannata jättää syömättä, sillä niistä saa monia terveyshyötyjä maistuvassa muodossa.

Marjat ovat hyviä myös niiden monikäyttöisyyden ja makeuden vuoksi. Niitä voikin käyttää kaikilla päivän aterioilla aamupalasta iltapalaan.

 

Marjat tekevät monellakin tavalla hyvää terveydellesi

Marjat sisältävät paljon keholle tarpeellisia ravintoaineita, kuten kuitua, C- ja E-vitamiineja, B-vitamiineihin kuuluvaa folaattia ja monia kivennäisaineita. Lisäksi marjojen sisältämien erilaisten polyfenolien tiedetään olevan hyväksi terveydelle. Monet terveyshyödyt näyttävät olevan yhteydessä juuri polyfenoleihin. Marjat sisältävät muihin ruoka-aineryhmiin verrattuna polyfenoleita runsaasti ja monipuolisesti.

Marjojen vaikutusta erilaisiin sairauksiin ja niiden esiintyvyyteen on tutkittu paljon. Esimerkiksi marjojen syöminen aterialla näyttäisi olevan suotuisaa tasaisen verensokerin kannalta. Tämän voi käytännössä havaita aterian jälkeisessä paremmassa vireystilassa.

Marjat myös lievittävät moniin kroonisiin sairauksiin liittyvää elimistön matala-asteista tulehdusta ja vaikuttavat positiivisesti veren rasva-arvoihin. Säännöllisesti syötynä marjoilla on havaittu yhteys pienempään sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen esiintymiseen. 

Suolistokin tykkää marjoista! Marjojen sisältämät kuidut ovat tärkeitä suoliston mikrobistolle. Kuidut lisäävät hyviä bakteereja suolistossa, minkä on osoitettu olevan merkittävässä osassa ihmisen terveyttä. Uusimpien tutkimuksien mukaan myös osa suoliston bakteereista näyttää tuottavan terveydelle hyödyllisiä aineita marjojen flavonoideista. Samalla runsas flavonoidien saanti vaikuttaa edesauttavan juuri näiden bakteerien esiintymistä suolistossa.

Marjoja on tutkittu niin yhdessä kuin erikseen. Kaikissa marjoissa on terveydelle edullisia asioita. Varsinkin suomalaiset mustikka, puolukka, mustaherukka ja tyrni vaikuttavat sisältävät paljon todella hyvää!

 

Mustikka sisältää hyvää tekeviä polyfenoleita

Mustikka sisältää runsaasti polyfenoleihin kuuluvia antosyaaneja. Siksi mustikalla on havaittu yhteys elimistön matala-asteisen tulehduksen hillitsemiseen.

Mustikka vaikuttaisi olevan hyväksi myös verisuonten ja aivojen terveydelle. Mustikan nauttiminen voi pienentää sydän- ja verisuonisairauksien, kakkostyypin diabeteksen ja muistisairauksien riskiä.

 

Mansikasta saa vitamiineja

Mansikka on monen suomalaisen kesäherkku, eikä kehokaan siitä pahastu! Mansikka sisältää runsaasti C-vitamiinia.

Niistä saa myös folaattia, jonka saanti jää monella suomalaisella liian alhaiseksi. Mustikan lisäksi myös mansikasta saa polyfenoleita, joten mansikatkin auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja ja kakkostyypin diabetesta.

 

Mustaherukka parantaa urheilijan suorituskykyä

Mustaherukka sisältää runsaasti etenkin C- ja E-vitamiineja sekä kuituja. Mustaherukoista saa myös antosyaaneja.

Mustaherukan terveyshyödyt näyttävät painottuvan etenkin verisuonten terveyteen. Urheilijoille tehdyissä tutkimuksissa mustaherukoiden nauttimisen on havaittu olevan yhteydessä parempaan suorituskykyyn ja vähentyneeseen lihasten väsymiseen mustaherukan verenkiertoa parantavien ominaisuuksien ansiosta.

 

Tyrni tekee hyvää sydämelle

Tyrnin kirpeän maun takaa löytyy paljon terveydelle edullisia ominaisuuksia. Tyrni sisältää runsaasti A-, C-, ja E-vitamiineja.

Lisäksi tyrnin siemen on varsinainen terveyspommi, sillä se sisältää sekä välttämättömiä rasvahappoja että steroleja, jotka voivat auttaa positiivisesti veren kolesteroliarvoihin. Lisäksi tyrnin sisältämät fenoliset yhdisteet näyttävät olevan yhteydessä parempaan sydänterveyteen.

 

Syö marjoja päivittäin

Kaikki marjat ovat hyviä ja niitä kannattaakin lisätä päivittäin lautaselleen omien mieltymyksien mukaan. Tuoreet marjat maistuvat monesti paremmin, mutta pakastetut marjat ovat yhtä lailla terveellinen valinta. Monille marjat ovatkin tuttuja puuron ja jogurtin kanssa tai smoothieen surautettuna.

Marjat ovat perinteisesti kuuluneet myös leivontaan ja moniin jälkiruokiin makua raikastamaan.

Marjoja kannattaa kokeilla myös suolaisissa ruoissa, kuten kesäisessä salaatissa tai vinaigrette-kastikkeen makeuttajana. Puolukkasurvos maistuu tietenkin myös vaikkapa riistaruokien tai pinaattilettujen kanssa. Kokeile rohkeasti lisätä marjoja eri aterioille, niin teet samalla monellakin tavalla hyvää kehollesi ja terveydellesi!


Lue lisää Fressin laillistetun ravitsemusterapeutin Marianna Höltän artikkeleja!

Scroll to Top
Evästeet

Voimme kerätä käyttäjän päätelaitetta koskevia tietoja evästeiden (”cookies”) ja muiden vastaavien tekniikoiden, kuten selaimen paikallisen tietovaraston avulla. Eväste on pieni tekstitiedosto, jonka selain tallentaa käyttäjän päätelaitteelle. Evästeet sisältävät usein nimettömän, yksilöllisen tunnisteen, jonka avulla voimme tunnistaa ja laskea sivustollamme vierailevat selaimet. Lue lisää evästeistä tietosuojaselosteestamme.