Löydä treenimotivaatio tauon jälkeen

Treenimotivaatio voi olla kateissa, jos liikkumisen aloittaa tyhjästä tai pitkän tauon jälkeen. Omat tavat ja tottumukset täytyy uskaltaa rikkoa hetkeksi, jotta saa aikaan kestäviä muutoksia.

Olen ollut koko ikäni urheilullinen ja rakastanut liikkumista. Välillä liikuntamääriä on täytynyt laskea aivan minimiin tai pitää täyttä taukoa urheilemisesta erilaisten sattumusten kuten loukkaantumisten vuoksi. Tiedän siis kokemuksesta, kuinka vaikeaa treeneihin palaaminen voi tauon jälkeen olla.

Kun tauon jälkeen saa taas palata liikkumaan, treenimotivaatio voi olla hukassa, kun tavat ja rutiinit ovat ehtineet muuttua. Kuntosalille, treeneihin tai lenkkipolulle lähteminen ei olekaan enää niin helppoa, kun siitä on ollut kuukausien tauko.

Elämäntilanteesta ja rutiineista riippumatta on varmaa, että kellään meistä mikään ei muutu, jos mikään ei muutu. Jos haluaa lisätä liikunnan määrää ja kohentaa hyvinvointiaan, on tehtävä muutoksia arjessa.

Aloita maltilla

Tauon jälkeen tai nollasta aloitettaessa on tärkeää, ettei yritä haukata liian suurta palaa kerralla.

Jos liikuntaa ei ole harrastanut säännöllisesti tai treenimäärä on ollut pitkään vähäinen, liikunnan määrää kannattaa nostaa pienen askelin viikko kerrallaan. Malta siis aloittaa maltilla!

Sen sijaan että aloittaisit uuden aktiivisen elämän neljällä salitreenillä ja kahdella juoksulenkillä, aseta ensimmäisen viikon tavoitteeksi vaikka yksi salitreeni ja yksi reipas kävelylenkki.

Kasvata treenimäärää viikkojen kuluessa. Näin keho ehtii tottua lisääntyviin treenikertoihin, jolloin ehkäiset loukkaantumisia, treenimotivaatio pysyy helpommin yllä ja teet liikunnasta pysyvän tavan.

Kokeile rohkeasti uusia lajeja

Jotta liikunnasta saa pysyvän tavan, on tärkeää löytää treenimuoto, josta pitää. Muutoksesta tulee helpommin pysyvä, kun treenaamaan lähtee innolla.

Suosittelenkin kokeilemaan mahdollisimman montaa uutta liikuntamuotoa. Ota tavoitteeksi käydä ensimmäisten treeniviikkojen jälkeen kokeilemassa yhtä uutta ohjattua liikuntamuotoa joka viikko. Ohjatuissa ryhmissä pääset kokeilemaan lajeja turvallisesti.

Kokeile rohkeasti esimerkiksi erilaisia ryhmäliikuntatunteja! Ne saattavat kuulua kuntosalijäsenyyteesi, jolloin jännitystä voi lieventää se, että pääset tekemään lajikokeilun sinulle valmiiksi tutussa paikassa.

Lue lisää ryhmäliikunnan aloittamisesta: Jännittääkö ryhmäliikuntatunnille osallistuminen? Näillä vinkeillä pääset alkuun!

Muuta ajatukset konkretiaksi

Jotta liikunnallinen arki jää pysyväksi osaksi elämää, muutoksen täytyy tapahtua myös ajatuksen tasolla.

Hyvä lähtökohta on ymmärtää muutoksen hyödyt ja syyt, joiden vuoksi omia tapojaan kannattaa muuttaa. Esimerkiksi terveyden edistämiseen liittyvät syyt voivat auttaa muuttamaan asennetta ja sitä kautta luoda uusia kestäviä rutiineja.

Pelkkä ajattelun muuttaminen ei kuitenkaan vielä riitä muutokseen. ”Tiedän kyllä, mitä pitäisi tehdä” tai ”haluan voida paremmin” eivät vielä yksinään johda muutokseen. Ajatusten lisäksi tarvitaan konkreettisia muutoksia.

Mieti, mitä pieniä konkreettisia asioita voit tehdä jo tänään. Pienistä puroista syntyy suuri joki.

Tee liikuntahetkestä mahdollisimman mielekäs

Aina liikkumaan lähteminen tai treenihetki ei tunnu mielekkäältä. Pahimmillaan se voi johtaa tilanteeseen, jossa pohtii liikuntaharrastuksen lopettamista, kun treenaaminen tuntuu kerta toisensa jälkeen vastenmieliseltä. Motivaatio on tietenkin hankala säilyttää, jos tekeminen tuntuu ikävältä.

Jos löytää itsensä yllä kuvaillusta tilanteesta, kannattaa yrittää miettiä, miten liikunnasta saisi tehtyä palkitsevaa. Kokeile liittää treenaamiseen sinulle mieluisia asioita. Lähde liikkumaan ystävän kanssa, jos nautit sosiaalisuudesta. Kokeile kuunnella äänikirjaa lenkkipolulla tai salitreenin aikana, jos tykkäät kuunnella niitä muulloinkin. Tai polje kuntopyörää ja katso samalla suosikkisarjaasi puhelimella tai tabletilla. Yhdistä siis sinulle mieleinen asia treenaamiseen.

Löydät Fressi Trainer Pajun Fressi Linnanmaalta (Oulu). Tutustu Pajuun täällä ja varaa veloitukseton konsultaatio!


Lue myös nämä blogitekstit:
Miten välttää loukkaantumisia voimaharjoittelussa?
Kyykyt kehonpainolla – näillä liikkeillä saat poltetta jalkalihaksiin!
Miten löytää arjesta aikaa liikunnalle?

Scroll to Top