Jännittääkö ryhmäliikuntatunnille osallistuminen? Näillä vinkeillä pääset alkuun!

Jännittääkö ryhmäliikuntatunnille osallistuminen? Kokenut jumppaaja Katja Lehtinen kertoo kokemuksiaan ja jakaa parhaat vinkkinsä, joilla jännitys helpottaa.

Ryhmäliikunta on paljon muutakin kuin vaikeita ja vauhdikkaita askellussarjoja, jollaisia nähtiin 1990-luvulla. Jos edellisestä ryhmäliikuntakokeilustasi on jo tovi, suosittelen kokeilemaan uudelleen ja etsimään juuri sinulle sopivan tunnin!

Ensimmäinen ryhmäliikuntatunti jännitti

Aloitin ryhmäliikuntatunneilla käymisen ala-asteikäisenä silloisen kouluni jumppasalissa. Päälläni oli äidin vanha jumppapuku ja jaloissa hänen kutomansa säärystimet. Rakastuin menoon ja meininkiin välittömästi, ja nuorisoaerobic vei sydämeni. Silti kynnys lähteä liikuntakeskukseen jumppaamaan oli suuri.

Keväällä 2003 työkaverini sai minut houkuteltua sisäpyöräilytunnille nykyiseen Fressi Sykkeeseen Tampereelle. Voi pojat, se oli menoa! Rakastuin paikkaan heti. Kävin paljon vauhdikkailla tunneilla. Uusien lajien saapuessa jännitti aina kokeilla ensi kertaa, mutta pian homma muuttui tutuksi.

Minulla oli ennen sellainen käsitys, että ryhmäliikuntatunneilla käyvät vain himoliikkujat, jotka osaavat kaiken, tuntevat paikan ja pukeutuvat täydellisesti. Huomasin pian oletukseni olevan väärä. Ikähaitari jumpissa on suuri, ja kaikki solahtavat tunneille hienosti mukaan.

Voi olla myös pelko, ettei kunto, osaaminen tai jaksaminen riitä ryhmäliikuntatunnille osallistumiseen. Aluksi voikin olla hyvä valita rauhallisempia tunteja ja kuunnella ohjaajien neuvoja erityisen tarkasti. Sisäpyöräilyssä voi säätää vastusta kunnon mukaan ja liikkuvilla tunneilla voi askeltaa hyppyjen ja juoksun sijasta. Päivätkään eivät ole samanlaisia, joten kehon viestejä kannattaa kuunnella ja tehdä päivän olotilan mukaan.

Näin pääset alkuun

Haluan muistuttaa, että jokainen jumppaaja on joskus ollut ensikertalainen ryhmäliikuntatunnilla. Kukaan ei tarkkaile, tekevätkö muut kaiken oikein.

Ohjaajalle kannattaakin kertoa tunnin aluksi olevansa ensikertalainen, niin hän osaa ottaa sinut huomioon ohjeistuksissaan. Muistutan myös, että jos ohjaaja korjaa sinun tai jonkun muun treenaajan tekniikkaa, se ei ole moite vaan hyvä vinkki.

Osa saattaa hyötyä takariviin jäämisestä ensimmäisellä kerralla. Ohjaaja vetää tunnin usein peilikuvana kasvot asiakkaisiin päin, ja osalle voi olla helpompi seurata etenkin koreografisempaa tuntia, jos edessä on jumppaaja, joka tekee askeleita ja liikkeitä samoin päin. Toisaalta jos eturiviä ei arastele, siinä voi päästä peilin eteen. Pelin edessä treenatessa voi olla helpompaa hahmottaa oma asento, eikä ohjaaja jää muiden jumppaajien taakse.

Varusteeksi ryhmäliikuntatunneille riittävät sisäliikuntavaatteet ja -kengät. Mukaan kannattaa ottaa myös juomapullo ja mahdollisesti myös hikipyyhe.

Jos lähteminen jännittää, mene ensimmäiselle tunnille yhdessä ystävän kanssa. Kaverin kanssa ryhmäliikuntatunnille osallistuminen ei ehkä jännitä yhtä paljoa.

Kokeile eri tunteja

Uskalla kokeilla rohkeasti erilaisia tunteja. Jokaiselle löytyy taatusti jotain!

Jos askelsarjat jännittävät, kokeile lihaskuntotunteja. Niissä voit säädellä tunnin intensiteettiä myös valitsemiesi painojen avulla.

Vauhtia ja korkeita sykkeitä rakastavan puolestaan kannattaa kokeilla esimerkiksi Les Mills -konseptin Bodycombat- ja Bodyattack-tunteja.

Neljästä Fressin keskuksesta (Tampereen Syke, Helsingin Clubhouse, Espoonlahti ja Kuopio Kauppakatu) löytyy Power Plate Move -ryhmäliikuntatunteja. Power Plate -tunneilla ei tehdä haastavia askelluksi, mutta kolmiulotteisesti värähtelevä alusta antaa takuulla haastetta.

Suosittelen myös Pilates by Fressiä! Tunnilla päätetyöläisen rintaranka avautuu ja keskivartalo vahvistuu. Huomasin selkeän muutoksen ryhdissäni sen jälkeen, kun aloin käydä tunnilla säännöllisesti.

Ryhmäliikunta kiehtoo ja koukuttaa

Minua ryhmäliikunnassa innostavat ryhmähenki ja yhdessä tekeminen. Vaikka kaikki tekevät omaa suoritustaan, ryhmässä kokee yhteishenkeä ja iloa. Tunnin päätteeksi tulee usein myös juteltua lyhyesti kanssatreenaajan tai ohjaajan kanssa.

Myös musiikki innostaa minua liikkumaan. On vaikea olla laulamatta mukana, jos ohjaaja on valinnut soittolistalleen esimerkiksi Apulantaa tai ysäribiisejä.

Ohjaajan kannustus auttaa jaksamaan. Ohjaajan kanssa tulee usein tehtyä sellaisia liikkeitä, joita ei tulisi yksin kuntosalilla tai arjessa tehtyä. Esimerkiksi tasapainoharjoitukset ovat äärettömän tärkeitä ihan meille kaikille, mutta helposti jäävät tekemättä. Jos malttaa vielä käydä mahdollisimman erilaisilla tunneilla ja kokeilla rohkeasti uutta, treeneihinsä saa valtavasti lisää monipuolisuutta.

Ryhmäliikuntatunnille osallistuminen palkitsee aina. Olen ryhmäliikunnan aloittamisesta lähtien poistunut joka ikiseltä tunnilta hymyssä suin ja kiittänyt itseäni siitä, että tuli lähdettyä.

Iloa syksyysi ja hyviä treenejä!

Teksti: Katja Lehtinen

 

Luitko jo nämä?
Ihana, jännittävä ryhmäliikunta – “Se tsemppaa enemmän, kun kaveri tykittää vieressä”
Miten välttää loukkaantumiset voimaharjoittelussa?
Jännittääkö salille meneminen? Viisi vinkkiä alkujännityksen voittamiseen
Salietiketti hallussa? Nappaa helpot perusvinkit

 

 

Scroll to Top