Hetkessä valmis – käytännön vinkit ruokapreppaukseen

Ruokien valmistelu, ruokapreppaus, saattaa kuulostaa monien korvaan fitness- ja kuntosalihirmujen harrastukselta. Se voi kuitenkin olla monen ratkaisu arjen sekä terveellisten ruokavalintojen yhteensovittamisessa. Ruokien valmistelu on hyvä tapa säästää niin ajassa, kuin rahassa. Silloin helpottuu myös terveellisen ruokavalion toteuttaminen, kun kova nälkä ei johdattele rasvaisten herkkujen ääreen vaan kaapista löytyvän valmiiksi tehdyn terveellisen aterian luokse.

Ruokapreppaus tarkoittaa käytännössä sitä, että useamman päivän ateriat valmistetaan etukäteen. Ruokien valmiiksi tekeminen voi tuntua aikaa vievältä, mutta loppujen lopuksi se voi säästää paljon aikaa viikosta. Ennen kaikkea se säästää vaivalta miettiä mitä tänään syötäisiin. Etenkin apua voi olla silloin kun tavoitteena on painonpudotus ja ruokavalion muutos terveellisempään suuntaan. Kun miettii ja valmistaa ruoat etukäteen, on helpompi syödä järkevästi sekä säännöllisesti vaikka arki olisikin kiireistä. Rasioihin pakatut ateriat helpottavat myös annoskoon hallintaa kovassakin nälässä.

On hyvä ymmärtää, että ihminen syö mitä näkee. Eli jos pöydällä on hedelmiä, todennäköisesti syö sellaisen. Jos sen sijaan pöydällä on keksejä, menee suuhun ennemmin keksi kuin kaapissa oleva hedelmä. Samoin myös kovan nälän yllättäessä useammin valitsee jotakin nopeasti saatavaa, jos tietää ettei kotona ole ruoka valmiina. Usein se nopea on jotakin epäterveellistä, sillä se tuntuu taltuttavan kovan nälän parhaiten eikä ruoan valmistamiseen ole aikaa. Näissä tilanteissa myös helposti saatava leipä saattaa korvata monipuolisen aterian, ja nälkää yritetään sammuttaa pussillisella leipää. Tästä syystä moni terveellisiä elämäntapoja tavoitteleva hyötyy ruokapreppauksesta arjen keskellä.

Ruokapreppaus käytännössä

Ruokapreppausta voi toteuttaa hyvinkin monella tavalla. Kannattaa kuitenkin varata joku säännöllisesti toteutuva aika ruoanlaitolle. Monille on varmasti tuttua ison ruokamäärän tekeminen kerralla. Aluksi voi lähteä liikkeelle valmistamalla yhden aterian seuraavalle kahdelle tai kolmelle päivälle. Se voi olla niin aamupalan, lounaan tai päivällisen valmistamista. Aterioiden jakaminen valmiiksi rasioihin helpottaa annoskoon kanssa ja näin ei tule syötyä kolmeksi päiväksi suunniteltua ruokaa yhtenä päivänä. Jos taas aamu- tai välipala jää monesti syömättä, on syytä ehkä keskittyä sellaisen valmistamiseen lämpimien aterioiden sijasta. Ja jos preppaus tuntuu luistavan hyvin, voi olla hyvä valmistaa useampi päivän ateria kerralla, ja laittaa aterioita esimerkiksi pakkaseen.

Aterioiden monipuolisuus kannattaa pitää preppauksessa mielessä, jottei ruokaan kyllästy ja jotta siitä saisi kaiken jaksamiseen tarvittavan. Kasvikset ovat hyvä aloituskohde, sillä monesti niiden syöminen jää vähäiseksi aterioilla. Esimerkiksi uunijuurekset sekä erilaiset raastesalaatit säilyvät hyvin. Broileri, kalkkuna, jauheliha sekä erilaiset pavut ja linssit menevät makunsa puolesta yleensä monta päivää. Lisäksi aterioille on helppo valmistaa iso määrä jotakin riisiä, pastaa, kvinoaa tai ohrasuurimoita kerralla. Erilaiset tuorepuurot ja terveelliset välipalakeksit soveltuvat hyvin välipaloiksi. Preppauksen ei aina myöskään tarvitse olla koko aterian valmiiksi tekemistä, vaan se voi olla yhden aterian osan valmistamista, jota viikon aikana voi hyödyntää ja soveltaa tarpeen ja mielen mukaan. Tapoja on siis monia, minkä vuoksi ruokapreppaus soveltuukin monille terveellisten elämätapojen toteuttamiseen. Tärkeintä ruokavalinnoissa onkin löytää itselle ne sopivimmat keinot, joilla hyvinvoiva arki onnistuu.

 

Scroll to Top