Arvoista suunta elämäntapamuutokseen

Tässä kirjoituksessa on käytetty lähteenä Anu Tevanlinnan kirjaa Hyvinvointia mielelläsi (2020), joka on saatu Atenalta arvostelukappaleena.

Tartuin mielenkiinnolla Anu Tevanlinnan uutuuskirjaan Hyvinvointia mielelläsi, jossa kerrotaan arvoihin pohjautuvan elämäntapamuutoksen toteuttamisesta. Olen aiemmin soveltanut opinnoissani ja työtehtävissäni Anu Kangasniemen ja Kati Kauravaaran arvo- ja hyväksyntäpohjaista lähestymistapaa ja Tevanlinnan kirja on hyvin linjassa tämän mallin kanssa

Kangasniemen ja Kauravaaran Kohti muutosta on kirjoitettu ammattilaisille, kun taas Tevanlinnan kirja on suunnattu kenelle tahansa elämäntapamuutoksen toteuttajalle

Molemmissa malleissa kaikki lähtee muuttujan omasta arvomaailmasta. Tevanlinnan kirjassa on hyviä toimintapoja omien arvojen kirkastamiseksi. Kun omat arvot ovat selvillä, voidaan tehdä niiden perusteella muutoksia elämäntapoihin. Lisäksi otetaan huomioon erilaisia mielen taitoja, kuten psykologinen joustavuus, tietoisuustaidot ja sisäinen puhe.

Usein elämäntapamuutos lähtee toiminnan tuloksesta (esim. laihdun viisi kiloa) ja itse toiminnasta (esim. lasken kalorit ja syön vähemmän). Tällöin muutos jää pintaraapaisuksi, eikä se yleensä jää pysyväksi. Muutoksessa pitäisi huomioida myös minuuden syvempiä osia, joita ovat arvomaailman lisäksi muun muassa temperamentti ja identiteetti. Elämäntapamuutokset ja sen vaatimat teot saavat syvemmän merkityksen, kun muutos liittyy arvojen mukaiseen elämään.

Näkökulmia elämäntapamuutokseen

Tevanlinnan kirja on täynnä oivalluksia ja tärkeitä ajatuksia elämäntapojen muuttamiseen liittyen. Poimin niistä oheen muutaman suosikeistani.

”Hyvän elämän malleja on yhtä monta kuin on meitä ihmisiä.”

”Kukaan muu ei voi huomioida yksilöllisyyttäsi, elämääsi ja arkeasi yhtä hyvin kuin sinä.”

Tämä on erittäin hyvä asia muistaa aina, kun joku haluaa neuvoa, miten sinun pitäisi elää omaa elämääsi tai kun ihastelet jonkun toisen elämää esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Hyvää elämää et saavuta toisten neuvoja kuuntelemalla tai toisten elämiä kopioimalla, vaan itseäsi ja omia toiveitasi havainnoimalla.

”Hyvinvointi on pitkälti toistuvien tekojen summa.”

Rutiinit toistuvat joskus montakin kertaa päivässä. Siksi pienilläkin teoilla on suuri vaikutus pitkällä aikavälillä. Rutiinit kehittävät itselleen korko korolle -ilmiön samalla tavalla kuin mitä rahalle käy. Aiheesta voit lukea enemmän aikaisemmasta kirjoituksestani.

”Mikä on yksi naurettavan pieni teko, jonka voit tehdä tavoitteesi eteen nyt heti?”

Kun nyt olet tietoinen rutiinien voimasta, kokeile tehdä heti joku pieni teko, joka vie itseäsi kohti parempaa hyvinvointia. Voit esimerkiksi nousta ylös ja pyöritellä minuutin ajan hartioitasi. Voit valita hissin sijasta portaat. Voit lisätä annokseesi vihanneksia. Voit käydä halaamassa lapsiasi. Ja niin edelleen. Usein toistuvilla pienillä teoilla on suurempi vaikutus kuin harvoin tehdyillä suurilla teoilla.

”Niskan sijaan opettele ottamaan itseäsi kädestä kiinni.”

Tämäpä oli osuvasti sanottu! Ymmärtävyydellä, ystävyydellä ja sopivilla askeleilla pääsee pidemmälle kuin räyhäten, kiskoen ja pakottaen. Olen itsellesi armollinen ja harjoittele itsemyötätuntoa.

Tevanlinna jättää kaikkein tärkeimmän oppinsa aivan kirjan loppuun: ”Elämä on tässä ja nyt.” Sillä hän tarkoittaa, että vaikka nyt tekisi muutoksia tulevaisuutta varten, on tärkeää elää juuri tätä hetkeä.

 

Scroll to Top