Terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen kesälomalla (osa 2: ravinto)

Ensimmäisessä osassa käsittelin liikunnan merkitystä kesäloman aikana. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin täydentää tasapainoinen ruokavalio. Siihen kannattaa panostaa myös lomalla. Syöminen ei vaadi erityistä ponnistelua, kun perusruokavalio on kunnossa. Tasapainoinen ravinto antaa sinulle huomattavaa boostia lomapäiviisi joka osa-alueella.

Mielestäni tärkein asia on pitää säännöllinen ateriarytmi. Pyri syömään 3-4 tunnin välein. Pitkät ateriavälit laskevat verensokerin alas, mikä vaikuttaa päätöksentekokykyyn ja jaksamiseen. Väsyneenä tulee helposti sanottua kaverille ilkeästi. Nälkäisenä kauppaan mentäessä ostoskori täyttyy turhilla herkuilla. Jos herkuttelet, on tärkeää, ettet tee sitä nälkäisenä. Pieni terveellinen välipala ennen herkkuja auttaa pitämään verensokerin tasaisena.

Kesäherkut kuuluvat lomaan.

Niitä on tarjolla kaikkialla. Jäätelö päivässä ei liikuta suuntaan tai toiseen, mikäli ravinnon perusteet ovat kunnossa. Homma menee helposti ahmimiseksi, kun innostuu. Ahmimisen sijaan keskity maistelemiseen ja opettele syömään rauhallisesti.

Mitä lomalla voisi herkkujen lisäksi sitten syödä? Raikkaat kasvikset, marjat ja hedelmät ovat hyvä vaihtoehto, jos lähdet picnicille. Niissä on kuituja, mitkä pitävät nälkää. Suosittelen joka aterialle myös proteiinia. Jos tykkäät grillata, valitse vähärasvaisia tuotteita. Valmiiksi maustetut ja marinoidut ruuat esim. marinoitu kanafilee sisältää paljon rasvaa ja energiaa. Itse maustettujen lihojen lisäksi omia grilliherkkuja ovat herkkusienet, paprika, maissi, kurpitsa ja ananas. Voit tehdä niistä esimerkiksi vartaita.

Suosittelen aloittamaan päivän runsaalla aamupalalla ja tukevalla lounaalla. Se auttaa nälänsäätelyä päivän mittaan. Liian kevyt syöminen alkupäivästä johtaa naposteluun ja nälkä koituu hallitsemattomaksi. Voit keventää syömistä iltaa kohti.

Päivinä, jolloin herkuttelet ja kulutus on vähäistä, suosittelen siitä huolimatta pitämään ruokailurytmin tasaisena. Annoskoot kannattaa pitää pienempinä. Välipalaksi raikkaat marjat ja hedelmät ovat hyvä vaihtoehto. Lounas voi olla vaikkapa ruokaisa salaatti. Tällöin kokonaisenergiansaanti pysyy hillittynä.

Nesteen saanti on tärkeää etenkin lämpiminä päivinä.

Mikäli vedenjuonti on hankalaa, voit lisätä joukkoon esim. appelsiinia tai sitruunaa. Makeutusaineita sisältäviä tuotteita kannattaa käyttää kohtuudella. Paljon käytettynä ne eivät tee hampaille hyvää. Alkoholin nauttiminen kannattaa pitää kohtuullisena. Jokapäiväinen picnic siideri tai saunakalja sotkee kokonaisuutta. Kun alkoholia on veressä, maksa keskittyy vain alkoholin polttamiseen ja sekä sokeri- että rasvanaineenvaihdunta ei toimi normaalisti. Elimistö käyttää silloin energiaksi pääasiassa alkoholia. Illalla nautittu saunakalja sotkee palauttavaa unta, joka vaikuttaa väsymykseen ja sitä kautta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Liikunnan ja ravinnon lisäksi unen merkitystä ei pidä vähätellä. Väsymyksen alla liikunnan ja ruokailun toteuttaminen hankaloituu.

Ravintoon, liikuntaan ja uneen panostaminen kannattaa aina. Kesälomalla on tärkeää rentoutua. Raskaan arjen jälkeen on helppoa heittäytyä veteläksi. Totaalinen laiskottelu kuitenkin lisää väsymystä ja vetämätöntä oloa. Aktiivinen rutiini tuo energiaa lomalle. Se myös helpottaa arkeen paluuta. Olen sitä mieltä, että terveelliset rutiinit ympäri vuoden on paras satsaus, mitä voit tehdä pysyäksesi energisenä ja terveenä.

-Mikko

 

Osa 1 : Terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen kesälomalla : liikunta

Scroll to Top