Terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen kesälomalla (osa 1: liikunta)

Kesälomalla fyysinen aktiivisuus kannattaa säilyttää, jotta kunto pysyy yllä ja mieli virkeänä.

Treenaaminen lomalla voi olla kevyempää. Sen ei tarvitse olla 5 kertaa viikossa salilla hikoilua, vaan ylläpitävää aktiviteettia. Kesäloma on rentoutumisen aikaa, jolloin on tärkeää, ettei treeni tuota ylimääräistä stressiä. Suunnittele kesälomalle tekemistä, joka sisältää säännöllisesti kevyttä ja keskiraskasta liikuntaa. Kauniina kesäpäivinä liikunnalle on monia vaihtoehtoja. Voit:

  1. Osallistua puistoliikuntoihin. Kesäisin kaupungeissa on tarjolla monenlaista liikuntaa esimerkiksi kehonpainotreenejä (kts. Fressin puistojumpat).
  2. Treenata ulkokuntosaleilla. Lenkkipolkujen varrella olevilla laitteilla voit treenata tehokkaasti koko kehoa. Vatsapenkillä voit vahvistaa keskivartaloa tekemällä vatsarutistuksia. Nostettavilla tukeilla voit tehdä esim. Kyykkyjä ja punnerruksia. Tee 10-15 toistoa ja 2-3 sarjaa yhtä liikettä.
  3. Tehdä kuntopiirin mökillä. Punnerrukset, kyykyt ja vatsarutistukset pitävät lihaskuntoa yllä.
  4. Lenkkeillä mielenkiintoisissa paikoissa esim. lapsuudenmaisemissa. Treeni sujuu paremmin, kun keskittyminen on muualla kuin fyysisessä tuntemuksessa. Mikäli määränpäähän on juosten liian pitkä matka, voit kulkea sinne esim. Bussilla.
  5. Tehdä porrastreenin Malminkartanon portaissa. Porrastreeni nostaa nopeasti sykettä ja voit tehdä sen lyhyessä ajassa.
  6. Uida maauimalassa. Auringonoton lisäksi ota tavoitteeksi uida esim. 10 kertaa altaan päästä päähän. Voit tehdä sen kerralla tai jakaa osiin.
  7. Tehdä pyöräretken. Suunnittele mielenkiintoinen reitti etukäteen.
  8. Pelata ulkopelejä ystävien kanssa (rantalentis, sulkapallo, jalkapallo). Nauttikaa aurinkoisesta säästä. Ottakaa mukaan hyvää ruokaa ja matkakaiutin.
  9. Tehdä muuta kevyttä liikuntaa. Kesäilmassa liikkuminen on mukavaa. Suunnittele retkiä eri paikkoihin esim. Suomenlinnaan. Auringonpaisteessa tulee käveltyä helposti pidempiäkin matkoja.

Kunnon ylläpitämisen vuoksi on suositeltavaa tehdä 1-2 erillistä treeniä viikossa. Kevyen liikunnan lisäksi kannattaa tehdä kovatehoisempi aerobinen harjoite esim. reipas kävely tai juoksu, jonka kesto on puolesta tunnista ylöspäin. Erilaiset HIIT-treenit ovat myös hyvä vaihtoehto, ne eivät vaadi puolta tuntia pidempää aikaa, sillä sykkeet ovat korkealla koko harjoituksen ajan.

Lihaskuntoa kannattaa myös tehdä vähintään kerran viikossa, jotta lihasmassa säilyy. Treenaa koko keho läpi yhdellä kerralla, jos treenimäärä pysyy maksimissaan kahdessa kerrassa per viikko. Jos treenin tekeminen sotkee päivän suunnitelmiasi, suosittelen hoitamaan sen pois alta heti aamulla. Saat samalla energiaa päivääsi. Nappaa vinkit treenisuunnitelmaasi yllä olevista esimerkeistä.

On ymmärrettävää, että joka viikko erilliselle harjoittelulle ei ole aikaa tai kiinnostusta. Mikäli olet tehnyt rankkoja harjoittelujaksoja tai olet muuten väsynyt, voi viikon lepo tehdä hyvää palautumiselle.

Suosittelen aktiivisen elämäntavan ylläpitämistä lomalla. Pelkän laiskottelun sijaan sopiva liikunta-annos lisää hyvinvointiasi joka osa-alueella!

-Mikko

Scroll to Top