Tiesitkö, että esimerkiksi kahvinjuontitapasi voi vaikuttaa kolesteroliarvoosi?
Korkea kolesteroli on yksi riskitekijä useita suomalaisia uhkaaville sydän- ja verisuonitaudeille. Kolesteroliarvot kannattaa mitata säännöllisesti etenkin, jos kolesteroliarvosi ovat olleet aikaisemmin korkeat tai suvussasi on korkeaa kolesterolia.
Perintötekijöillä on osansa kolesteroliarvoissa. Lisäksi tietyt lääkkeet ja sairaudet voivat aiheuttaa korkeaa kolesterolia. Merkittävän vaikutuksen tekevät kuitenkin ihmisen omat elintavat ja ruokailutottumukset.
Nämä viisi elintapaa voivat nostaa veren huonoja kolesteroliarvoja arjessa jopa hieman salakavalasti.
1. Suodattamaton kahvi voi nostaa haitallisen kolesterolin määrää
Erityisesti kahvin suurkuluttajien kannattaa kiinnittää huomiota kahvinsa valmistustapaan, jotta kolesteroliarvot eivät nouse liian korkeiksi.
Useimmista suomalaiskodeista löytyy kahvinkeitin, jossa kahvi tippuu pannuun paperisen suodatinpussin läpi. Suodatinpussi ei ole ainoastaan näppärä, vaan myös terveysteko, sillä se nappaa itseensä kolesterolin kannalta haitallisen rasvayhdisteen nimeltään kafestoli. Kahvipavuista löytyvä kafestoli nostaa nimittäin veren huonon kolesterolin (LDL) pitoisuutta.
Presso- ja mutteripannuissa tai kapselikoneissa ei käytetä paperista suodatinta, minkä vuoksi kafestolia päätyy myös kahvikupilliseen. Kahviautomaatti voi tarjoilla kahvia suodatuksen kautta tai ilman valmistajasta riippuen.
Yksi kupillinen suodattamatonta kahvia päivässä ei vaikuta kolesteroliarvoihin merkittävästi, mutta jos kahvia hörppii päivän aikaan enemmänkin, asiaan kannattaa kiinnittää huomiota.
2. Myös runsas alkoholin käyttö vaikuttaa kolesteroliin
Moni on saattanut törmätä tutkimustuloksiin, joiden mukaan alkoholia kohtuudella nauttivilla ihmisillä saattaa olla jopa pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin verrattuna heihin, jotka eivät juo ollenkaan.
Uusimpien tutkimusten mukaan edes kohtuullinen alkoholinkäyttö ei kuitenkaan auta vähentämään sairastumisen riskiä. Etenkin liiallinen alkoholinkäyttö näyttää nimenomaan nostavan huonon kolesterolin määrää veressä.
Alkoholi vaikuttaa eri ihmisiin hieman eri tavoin ja pääsääntöisesti enemmän naisiin kuin miehiin. Alkoholin kohtuukäytön raja menee miehillä alle 14 annoksessa ja naisilla alle 7 annoksessa per viikko.
3. Tupakointi vaikuttaa kolesteroliarvoihin monella tapaa
Tupakointi saattaa sekä nostaa huonoja kolesteroliarvoja (LDL) että laskea hyviä kolesteroliarvoja (HDL), jotka auttaisivat säätelemään kokonaiskolesterolia. HDL-kolesteroli auttaa kuljettamaan ylimääräistä kolesterolia maksaan, jolloin kolesterolia poistuu elimistöstä.
Tupakointi on lisäksi yksi riskitekijöistä valtimotaudille, jossa valtimon seinämiin kertyy ajan myötä kolesterolia ja tulehdussoluja, jotka kovettuvat plakeiksi ja jatkavat paksuuntumistaan vuosien kuluessa. Paksuuntuessaan plakit voivat aiheuttaa ahtaumia ja jopa tukoksia verisuonissa.
4. Liian vähäinen liikunta ja liiallinen paikallaan olo laskevat hyvän kolesterolin määrää
Liikkumattomuuden haitoista on puhuttu laajasti. Yksi haittapuolista liittyy juuri kolesteroliin. Liian pitkään paikallaan oleminen ja istuminen nimittäin vähentävät hyvän kolesterolin (HDL) määrää veressä.
Liikkumattomuus voi myös johtaa vyötärölihavuuteen ja siihen liittyvään rasvamaksaan, jotka myös laskevat hyvän kolesterolin määrää.
Sen sijaan runsas ja kohtalaisen kuormittava kestävyysliikunta lisää hyvän kolesterolin määrää, mikä auttaa tasapainottamaan kokonaiskolesterolia.
5. Liikaa kovia rasvoja ja kananmunia ruokavaliossa
Ravinnosta saatavaan kolesteroliin vaikuttaa merkittävimmin rasvojen laatu. Kovat rasvat tekevät kolesterolin kannalta pahaa ja pehmeät rasvat hyvää.
Etenkin eläinperäisissä rasvoissa, joita löytyy muun muassa voista, juustosta, rasvaisesta maidosta, rasvaisista leivonnaisista sekä rasvaisesta lihasta, on paljon kovia rasvoja, joten näitä tulisi syödä vain kohtuudella. Kasviperäisissä rasvoissa, joita muun muassa kasviöljyt ja pähkinät sisältävät, on taas paljon pehmeitä rasvoja.
Sydänmerkki ruokatuotteissa kertoo siitä, ettei kovan rasvan määrä tuotteessa ole suuri.
Myös kananmunan keltuainen sisältää tunnetusti paljon kolesterolia. Jos veren kolesteroli on korkea, kananmunia kannattaa syödä yllättävän vähän: vain 3–4 kananmunaa viikossa.
Miten selvittää omat kolesteroliarvot?
Jos tunnistit yhden tai useamman kolesterolia nostavista elintavoista omasta arjestasi, on kokonaiskolesteroli syytä mittauttaa.
Yksi keino selvittää arvot on kotona tehtävä kokonaiskolesterolitesti, joka tehdään sormenpään veripisarasta. Helpon ja luotettavan pikatestin avulla kokonaiskolesteroli on nähtävissä kahdessa minuutissa. Kolesterolipikatestejä on myynnissä Fressi Espoonlahden asiakaspalvelussa, apteekeissa ja päivittäistavarakaupoissa.
Toinen tapa on käydä laboratoriomittauksessa. Fresseillä tehdään laboratoriotestausta etukäteen ilmoitettuina teemapäivinä. Lue lisää laboratoriomittauksista ja muista Health by Fressi -palveluista.
Teksti: Emmi Niiniaho
Lähteet: Terveyskirjasto, WebMD, Healthline ja Medical News Today.
Luitko jo nämä tekstit FressiOlo-blogista?
Elämäntapamuutos tapahtuu pienin askelin – näin teet terveellisestä syömisestä rutiinin
Tumma suklaa on herkku, jota ei kannata vältellä
Hiilihydraatit ovat erityisen tärkeitä kaikille treenaajille
Kannattaako treenin jälkeen juoda palautusjuoma?