Keikkailu on kuin urheilua – nämä asiat jokaisen muusikon tulisi ottaa huomioon

Artikkeli on toteutettu yhteystyössä F-Musiikin kanssa.

F-Musiikki vieraili Fressin tiloissa Kamat kesäkuntoon -kampanjan merkeissä. Aiempina vuosina musiikkiliikkeen kampanja on keskittynyt pelkästään soittimien huoltoon, mutta tänä vuonna aihetta haluttiin laajentaa.

Muusikon työ on koko kehoa kuormittavaa, epäsäännöllistä vuorotyötä, jossa keikkailua voi verrata liikuntasuoritukseen. Fressin asiantuntija, valmentajana ja fysioterapeuttina toimiva Cassandra vastasi kysymyksiin aiheesta.

Miksi keikkailua voi verrata liikuntasuoritukseen?

– Keikkailu ja instrumentin soittaminen tai äänen käyttäminen on todella fyysistä. Toki osa esiintymisistä tai harjoittelusta voi olla rauhallista, mutta välillä käytetään paljon energiaa suorittamiseen, ja silloinhan se voi olla aika verrattavissa urheiluun. Musiikin harrastaminen voi olla fyysistä, ja se on hyvä ottaa huomioon myös, kun puhutaan palautumisesta ja riittävästä levosta ja muutenkin fyysisestä kunnosta.

Miksi muusikon kannattaa pitää kehosta hyvää huolta?

– Kun kroppa voi hyvin, mielikin voi paremmin. Olisi tosi hyvä pitää hyvää huolta omasta kehosta, oli kyseessä sitten kuka tahansa, mutta muusikoiden erityisesti siksi, että musiikin harrastaminen vaatii paljon työtä keholta.

Mitkä asiat rasittavat muusikon kehoa?

– Muusikolla, esimerkiksi rumpalilla, voi tulla tosi pitkiä seisomispätkiä tai paljon toistuvia liikkeitä. Tai sitten joutuu kantamaan jotain raskaampaa instrumenttia ja silloin esimerkiksi ne lihakset, jotka auttavat tai tukevat ryhtiä, ovat rasituksen kohteena ja niistä tulisi pitää hyvää huolta.

Mitä riskejä syntyy, jos muusikko ei pidä huolta kunnostaan?

– Jos ei pidä huolta omasta hyvinvoinnistaan, niin tietysti energiatasot esiintymisissä alkavat laskea. Sen lisäksi loukkaantumisen riski suurenee ja raskaiden instrumenttien kantaminen voi aiheuttaa selkä- tai niska-hartiaseudun kiputiloja. Kroppa voi myös päästä sellaiseen tilaan, että se uupuu kokonaan.

Mitä erityistä laulajien tulisi ottaa huomioon?

– Laulajalle erityisesti keskivartalon lihaksista huolen pitäminen on tärkeää. Kun keskivartalo eli vatsa, selkä ja lantio ovat kunnossa, suoritus paranee ja pääsee suorittamaan laulamista parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä haasteita muusikon arjen ja liikunnan yhdistämiseen liittyy?

– Tosi monelle saattaa urheilun tai liikunnan vähälle jääminen johtua siitä, että kokee arjen olevan tosi kiireistä. Jos esimerkiksi työskentelee vaikka iltaisin, niin helposti kokee, että on vaikeaa saada liikunta mukaan arkeen. Siihen suosittelisin sitä, että aloita lempitavallasi liikkua ja aseta itsellesi matala kynnys. Eli aloita vaikka ihan kävelystä, juoksusta, pyöräilystä tai ulkoilusta. Mukaan voi ottaa myös kotitreenin ihan omalla kehonpainolla, joogan tai jonkun ohjatun tunnin.

Millaista arkiliikuntaa suosittelet muusikolle?

– Siirry tapaamisiin tai treeneihin liikkumalla, eli jos vaikka pystyt kävelemään tai pyöräilemään menoihin, niin siirry niihin aktiivisesti. Jätä se pari pysäkkiä ratikalla pois ja liiku määränpäähän. Ja muutenkin ulkoilu ja kaikki arkiliikunta on hyväksi. Ja koska lihaskunto on myös tärkeää, niin sen harjoittelun voi aloittaa esimerkiksi kotitreenillä, omalla kehonpainolla. Ja sitten jos innostut, niin lisäilet sitä arkeen ja voit myös siirtyä vaikka kuntosalille. Ja jos et millään pääse liikkeelle, niin sitten kannattaa ottaa yhteyttä valmentajaan!

Mikä on alkulämmittelyjen merkitys?

– Ennen esiintymistä tai ennen keikkoja, jos verrataan vähän sitä keikkailua urheiluun, niin ennen urheilusuoritusta otetaan yleensä hyvät alkulämmittelyt. On hyvä herätellä kroppaa ja sanoa sille, että kohta mennään. Ja kuten urheilussa, niin myös keikan jälkeen olisi syytä tehdä pieni loppuverryttely esimerkiksi pienillä venytyksillä tai happihyppelyllä.

Mikä on levon ja palautumisen merkitys muusikon arjessa?

– Liikunnan lisäksi tosi tärkeä osa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista on riittävä lepo ja palautuminen. Muusikolle työajat saattavat välillä olla aika haastavat, ja se tekee palautumisesta vielä tärkeämpää. Hyvään palautumiseen kuuluu totta kai uni, mutta myös hyvä ruokavalio. Myös hieronta on hyvä tapa palautua, ja on hyvä ottaa selvää erilaisista vaihtoehdoista ja kokeilla itselleen sopivaa. Näiden asioiden lisäksi olisi hyvä, jos pääset psyykkisesti rentoutumaan ja tekemään jotain ihan muuta kuin sitä työtä. Eli jos tykkäät vaikka ulkoilla tai lukea kirjaa, tee niin ja pidä huolta myös mielestäsi!

Teksti: Jojo von Hertzen

Videon kuvaus ja leikkaus: Saana Lyytinen


Löydät Fressi Fysioterapeutti Cassandran Fressi Kampista. Tutustu Cassandraan täältä ja varaa veloitukseton konsultaatio!

Lue seuraavaksi nämä artikkelit:

Scroll to Top