Päästämällä irti parempaa unta

Joskus meidän täytyy päästä irti jostain muusta asiasta, jotta voimme taata hyvät unet itsellemme. Usein stressi ja huolet voivatkin olla hyvän unen tiellä. Onneksi on keinoja, joita voit käyttää levätäksesi paremmin ja päästämällä irti saavuttaa parempaa unta.

Vapauta stressiä hengitysharjoituksella. Kun meitä ahdistaa tai olemme stressaantuneita, hengityksemme muuttuu nopeatempoiseksi ja pinnalliseksi – tämä lyhyt ja nopea hengitys taas lisää ahdistuksen ja stressin tunnetta entisestään. Hengitysharjoituksella voit vapauttaa stressiä ja päästää sitä kautta irti unen tiellä olevista asioista. Löydät ohjeet hengitysharjoitukseen täältä.

Nykyajan älypuhelimet tarjoavat lukemattomia ominaisuuksia avuksi rauhoittumiseen, rentoutumiseen ja irti päästämiseen. Meditaatioapplikaatiot, kuten Calm ja Headspace, tarjoavat monipuolisia meditaatioharjoituksia. Kokoa itsellesi sopiva soittolista, joka rentouttaa sinua. Musiikin lisäksi voit ottaa osaksi rutiinejasi podcastit. Käy esimerkiksi iltakävelyllä ja kuuntele samalla podcastia, joka auttaa sinua päästämään irti stressistä ja huolista.

Älylaitteiden lisäksi ota käyttöön myös perinteisempi keino irti päästämiseksi: kynä ja paperi. Kirjoita kaikki huolesi ylös ennen nukkumaanmenoa. Voit kirjoittaa myös valmiiksi seuraavan päivän to do -listan. Muutenkin seuraavaan päivään etukäteen valmistautuminen voi auttaa vähentämään stressiä. Valmistaudu tulevaan päivääsi edellisenä iltana esimerkiksi katsomalla vaatteet valmiiksi. Lue lisää vinkkejä seuraavaan päivään valmistautumiseen täältä.

Voit vaikuttaa uneesi myös ruokavaliolla. Vältä tulisia aterioita ja voimakkaita makuja illalla. Suosi sen sijaan lempeitä, lämpimiä ruokia.

Päästä irti -harjoitus

Mielikuvaharjoitus keventää oloa ja rauhoittaa kehoa.

  • Sulje silmäsi, hengitä tasaisesti.
  • Jokaisella uloshengityksellä kuvittele puhaltavasi ulos jännitystä ja negatiivisia
    tunteita kehostasi.
  • Jokaisella ulospuhalluksella kehostasi poistuu jotain mikä ei palvele sinua enää.
  • Kokeile lisäämällä väri eri stressiä aiheuttaville tuntemuksille.
  • Jatka näin 5-10 minuuttia.

Tarjoamme nyt mahdollisuuden osallistua täysin veloituksetta kolmen viikon mittaiseen haasteeseen, jonka aikana opit muun muassa luomaan otollisen ympäristön unelle, rauhoittamaan mieltä ja rakentamaan oman iltarutiinisi. Saat kunkin viikon materiaalit itsellesi sähköpostiin, ja voit tutustua niihin täysin omaan tahtiin. Tilaa veloitukseton Antaudu levolle -unihaaste täältä.

 

Teksti: Anna Meriläinen, Wellness Coach

Kiinnostaako uneen liittyvät artikkelit? Lue seuraavaksi unihygienian merkityksestä täältä ja unipäiväkirjan hyödyistä täältä.

 

Scroll to Top