Belly breathing hengitysharjoitus – vapauta kehon kireyksiä

Hengityslihaksiston kuntoa voi kohentaa palleahengityksellä, joka tunnetaan myös nimellä ”belly breathing”.  Tämä on hengitysharjoitus, joka lisää veren happipitoisuutta, rentouttaa kehoa ja mieltä, sekä kohentaa ryhtiä. Syvä ja hidas luonnollinen hengitys rauhoittaa ja rentouttaa jännittyneen olotilan.

Kun meitä ahdistaa tai olemme stressaantuneita, hengityksemme muuttuu nopeatempoiseksi ja pinnalliseksi - tämä lyhyt ja nopea hengitys taas lisää ahdistuksen ja stressin tunnetta entisestään. Lisäksi Helsingin Sanomien 10.11.2020 ilmestyneen artikkelin mukaan hengityslihaksiston kunnon kohentaminen hengitysharjoitusten avulla voi lieventää covid-19-taudin oireita niin, että potilas välttyy joutumasta sairaala- ja tehohoitoon.

Tässä ohje, jolla voit kotona/työpaikalla/autossa harjoitella palleahengitystä. Voit tehdä harjoituksen missä tahansa rauhallisessa paikassa

Hengitysharjoitus

1.Istu rennon ryhdikkäästi, antaen hengityslihaksistolla paremmin tilaa liikkua, ja ilma kulkee vapaammin.

2.Pyöräytä hartiat, rentouta leukasi, laskeudu tähän hetkeen.

3.Aseta toinen käsi rintakehälle ja toinen pallean kohdalle navan yläpuolelle.

4.Hengitä nenän kautta syvään, täytä keuhkot hitaasti ilmalla, huomaa kuinka vatsan alue laajenee kuin ilmapallo.

5.Pidä muutaman sekunnin ajan.

6.Puhalla hitaasti nenän kautta, tunne kuinka pallea supistuu.
-Huom. Käsi, joka on vatsan päällä liikkuu ja rintakehän päällä oleva käsi pysyy paikallaan.
-Säilytä hidas ja tasainen tempo, uloshengitys saa olla pidempi kuin sisäänhengitys, tärkeintä on että hengitys on luonnollista. Kokeile harjoitusta myös maaten. Voit myös aloittaa hengittämällä nenän kautta sisään, ja puhaltamalla muutaman kerran kunnolla ja pitkään suun kautta ulos. Jokainen uloshengitetty huokaus laskee kierroksia alas, ja auttaa vapauttamaan kireyksiä kehosta.

Suosittelen harjoittelemaan näitä useita kertoja päivässä!

Pysykää terveenä ja voikaa hyvin!

 

 

Teksti ja kuva: Anna Meriläinen, Wellness Coach, Fressi

Scroll to Top