Tavoitteena hyvinvointi

On kohta puolitoista vuotta, kun tein elämäni päätöksen muutoksesta, joka johtaa hyvinvointiin, hyvään yleiskuntoon, jaksamiseen, iloon ja ryhdikkääseen olemukseen. Elämä kolhi monin tavoin: aivoinfarkti, sydänsairaus, diabetes, puolison kuolema. Elämä oli rakennettava uudelleen. Oli monta vaihtoehtoa: onneksi valitsin terveen elämäntapamuutoksen, säännöllisen kuntosalitreenin ja liikunnallisen elämän.

Olin toki harrastanut liikuntaa nuorempana paljonkin: pyöräilyä, maastojuoksua ja perinteistä hiihtoa. Mutta vuodet olivat kuluneet ja harrastukset jääneet, elopainoa enimmillään 97 kg. Sen mukana tulivat vaivat: nivelkivut, hengenahdistus, väsyminen arkiaskareissa ja työssä.

Kun päätin maaliskuussa 2017 muuttaa olemukseni, oli minulle alusta asti selvää, että tarvitsen säännöllistä kuntosaliharjoitusta ja henkilökohtaista ohjausta, siis personal trainerin. Onneksi monipuolinen treenipaikka, Fressi, sijaitsee noin 200 m:n päässä kodistani.

Alusta alkaen tiesin, mitä haluan: liityin kanta-asiakkaaksi ja solmin myös sopimuksen valmennuspalveluista.

Onnekseni sain valmentajakseni ammattilaisen, Jesse Nummisen. Yhdessä hänen kanssaan minulle on rakennettu henkilökohtainen harjoitusohjelma. Maanantai-iltapäivän harjoituksissa on tarkasti ja monipuolisesti paneuduttu kehon hallintaan, voiman lisäämiseen ja monipuoliseen harjoitusohjelmaan, jota olen voinut hyödyntää omissa treeneissäni. Ilman valmentajan ohjausta voisi helposti tehdä liikkeitä väärin tai keskittyä esim. vain raskaiden liikkeiden toistoihin unohtaen kehon huollon ja palautumisen.

Valmentajani Jesse on monipuolisella tavalla kouluttanut minua treenaamaan. Tämä on ylläpitänyt ja jopa lisännyt motivaatiotani saliharrastukseen ja kaikkeen liikuntaan. Olen saanut ammattivalmennusta mm. vapaaseen hiihtotyyliin. Viime talvena aloitin ensimmäistä kertaa eläessäni hiihtämään vapaalla tyylillä. Niin mukavaa kuin perinteinen hiihto onkin, uskon, että jatkossa hiihdän enemmän vapaalla tyylillä. Harjoitusta olen saanut myös juoksuun ja porrasjuoksuun. Jessen vetämässä treenissä on aina tosi kyseessä. Treenin jälkeen tuntee kyllä tehneensä! Olemme samaa mieltä siitä, että vain riittävän kovalla harjoittelulla saadaan aikaan tuloksia. Toki alussa oli hankaluuksiakin: ensimmäisen harjoituksen jälkeen tuli kroppa tosi kipeäksi, mutta valmentajani totesi kivun kuuluvan osana treenaamiseen ja sen olen sisäistänyt. Joskus nyt myöhemmin Jesse on jopa hiukan jarrutellut intoani.

Hyvän ja monipuolisen treenisalin ja ammattitaitoisen valmentajan lisäksi motivaatiotani liikuntaan on kasvattanut lisääntynyt fyysinen ja henkinen hyvinvointi. Parantunut yleiskunto ja lisääntynyt voima: on hieno tunne, kun kadulla reippaasti kävellessä ei hengästy, pääsee kyykkyyn aivan alas, voi polkea pyörällä ylämäet satulassa istuen ja tehdä lumitöitä lainkaan puuskuttamatta.

Kokonaisuuteen sisältyy myös ruokavalion keventäminen, kasvisten, proteiinin ja ravintokuidun lisääminen ruokavalioon. Liikunnan lisäämisen myötä mm. kolesteroliarvot ovat ihanteellisella tasolla ja aiemmin ilmennyt metabolinen, sisäinen rasva on kadonnut.

Kannustan kaikkia ikään katsomatta aktiiviseen liikuntaan ja etenkin kuntosaliharjoitteluun. Työnantajat voivat parhaiten parantaa työntekijöiden hyvinvointia kannustamalla omaehtoiseen liikuntaan. Parhaiten tuloksiin pääsee hakeutumalla monipuoliseen kuntosaliin ja hankkimalla valmentajan, personal trainerin. Itse en aio lopettaa salitreeniä, kunhan terveyttä vain riittää. Ai niin, se elopaino: tänään 68 kg.

– Arto

Fressi Trainerin terveiset

Arton kanssa työskennellessä voi nähdä jokaisella harjoituskerralla Arton oman suuren motivaation ja halun tehdä asioita paremmin ja paremmin. Kohta kahden vuoden valmennuksen aikana on edetty paljon ja monella tasolla.

Alkutilanteessa normaali arjessa tarvittava fyysinen toimintakyky oli jossain määrin alentunut. Säännöllisen harjoittelun ja nousujohteisen liikuntasuunnitelman avulla toimintakyky on saatu pitkällä aikavälillä kohoamaan vähintäänkin hyvälle tasolle. Yhteinen aika minun ja valmennettavieni kanssa toimii vain suuntaviivana seuraavalle etapille. Isoimman työn Artokin on tehnyt itse omalla ajallaan tekemämme suunnitelman mukaisesti.

Matkalle on mahtunut myös vaikeita kohtia ja kaikki harjoitukset ja muutokset eivät ole aina olleet miellyttäviä, mutta lopputuloksen kannalta nekin on ollut tärkeitä toteuttaa ja nyt näen, että Arto on oppinut myös nauttimaan näistä haasteista mielettömän paljon. Mielestäni suuressa roolissa onnistumisen kannalta on ollut kärsivällisyys ja taito olla menemättä asioiden edelle. Molemmat ovat saaneet oppia siitä missä rajat menevät ja missä kohtaa kannattaa löysätä tai kiristää tahtia. Päätavoitteena on ollut saavuttaa normaali hyvä fyysinen toimintakyky, joka mahdollistaa omalta osaltaan miellyttävän arjen, työn ja harrastukset.

Arton treenituloksia:

  • 500m soutuaika 2min 15sec
  • Leuanveto 8 toistoa
  • Maastaveto 60kg
  • Normaali juoksulenkki 3km

 
– Jesse Numminen, Fressi trainervastaava Mikkeli

Scroll to Top