Nukutko kesäisin koiranunta? Kokeile näitä lisäravinteita

Kesäisin monet kärsivät unettomuudesta: asunnossa on paahtavan kuuma, tuuletin hurisee korvan juuressa ja valo paistaa verhon raosta. Nukutko kesäisin koiranunta? Kokeile näitä lisäravinteita ja ruokia.

Valmistautuminen yöuniin alkaa jo ennen sänkyyn menoa. Lisäravinteilla ja ruoka-aineilla voi auttaa kehoa rentoutumaan, tuottamaan melatoniinia ja lisäämään unen N1-vaiheeseen liittyviä aivoaaltoja.

Magnesium

Magnesium vaikuttaa terveyteen monella tapaa. Se muun muassa ehkäisee stressiä, masennusta ja parantaa yöunien laatua. Lisäksi magnesiumilla on keskeinen rooli lihas- ja sydänlihassolujen energian tuotannossa. Magnesiumsitraatti auttaa unen saannissa, lisää syvän unen määrää ja alentaa kortisolitasoja.

Epsom-suola

Epsom-suola eli magnesiumsulfaatti, tunnetaan myös nimillä karvassuola tai katkerosuola. Se rentouttaa lihaksia ja poistaa kramppeja. Epsom-suola toimiikin hyvin jalkakylpynä ennen nukkumaanmenoa. Löydät epsom-suolaa esimerkiksi täältä.

Melatoniinilisä

Voit ottaa melatoniinilisää pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Huolehdi silti ensin, että kaikki muut asiat on kunnossa ja katso sitten, onko melatoniinille tarvetta. Voit lukea lisää unihygieniasta ja nukahtamiselle sopivista olosuhteista täältä.

D-vitamiini kannattaa ottaa aamuisin, sillä D-vitamiini vaikuttaa melatoniinin tuotantoon.

Kofeiiniton iltajuoma

Lämmin kofeeiniton tee kuten rooibos, kamomilla, tai valeriaanaa sisältävät teet ovat hyviä iltajuomia. Kurkumalatte sopii erittäin hyvin myös iltaan.

Pehmeät ja miedot ruoat

Syö pehmeitä ja mietoja ruokia iltapalaksi. Näitä ovat esimerkiksi iltapuuro, banaani, avokado, kananmuna, täysjyvä, tumma riisi, vaaleat kalat, kana, ja kalkkuna. Tryptofaani toimii serotoniinin ja melatoniinin esiasteena, ja edellä mainituilla ruoilla voit nostaa tryptofaanitasoja ennen nukkumaanmenoa.

Kurkumalatte - resepti rauhoittavaan iltajuomaan

Ainesosat

  • Kaksi desiä kaura- tai mantelimaitoa
  • Teelusikallinen jauhettua kurkumaa
  • Teelusikallinen hunajaa (tai esim. agavesiirappia)
  • Teelusikallinen kanelia
  • Ripaus inkivääriä
  • Ripaus mustapippuria

Ohjeet

Kaada kaura- tai mantelimaito kattilaan ja lämmitä matalalla lämmöllä. Lisää mausteet ja sekoita muutaman minuutin ajan liedellä. Älä päästä maitoa kiehumaan. Ota juoma pois liedeltä. Voit halutessasi vielä kaataa maidon siivilän läpi ja vaahdottaa maidon vaahdottimella. Voilà! Juoma on valmis.

Nauti juoma kaikessa rauhassa ja lisää tarvittaessa makeutta oman maun mukaan.

Tarjoamme nyt mahdollisuuden osallistua täysin veloituksetta kolmen viikon mittaiseen haasteeseen, jonka aikana opit muun muassa luomaan otollisen ympäristön unelle, rauhoittamaan mieltä ja rakentamaan oman iltarutiinisi. Saat kunkin viikon materiaalit itsellesi sähköpostiin, ja voit tutustua niihin täysin omaan tahtiin. Tilaa veloitukseton Antaudu levolle -unihaaste täältä.

 

Teksti: Anna Meriläinen, Wellness Coach

Lue seuraavaksi täältä, miten voit irti päästämällä saavuttaa parempaa unta. Kokeile myös ihania iltapalareseptejä, jotka löydät täältä.

Scroll to Top