\”Me ollaan Fressi-perhe!\” Länsmansien perhe oppii joka treeneissä toisiltaan jotain

Länsmansien yhteinen saliharrastus alkoi jo 10 vuotta sitten, kun isä Martti Länsmans teki nyt 25-vuotiaalle tyttärelleen Viivi Länsmansille ihka ensimmäisen saliohjelman. Sama ohjelma on edelleen käytössä ja yhteinen rakas harrastus pitänyt, vaikka opinnot ovat välillä vieneet ympäri Suomea. Myöhemmin esimerkin voimasta mukaan salille on lähtenyt myös pikkusisko Siiri Länsmans, 23

Istumme Espoonlahden Fressin aulassa, kello on kolme iltapäivällä ja Länsmanit ovat juuri lopetelleet yhteisen treenin salilla. Isän Martin elämään kuntosali on kuulunut jo viimeiset 40 vuotta. “Mutta nyt treenaan järkevämmin kuin koskaan aiemmin” Martti toteaa.

Järkevämmästä treenaamisesta on kiittäminen muun muassa tyttäriä. Siinä missä Martti on antanut tyttärilleen arvokasta tietoa salilaitteista ja voimaharjoittelusta, on voimistelijatyttäret opettaneet isälle liikkuvuusharjoitteita ja kehonpainoliikkeitä. Toisiltaan he oppivat joka treeneissä jotain. “Treenit monipuolistuu, kun tehdään yhdessä. Yksi näyttää uuden kahvakuulaliikkeen, toinen vaikka penkin. Jokainen tuo vähän jotain treeniin. Kotona myös jutellaan, mitä toinen on tehnyt ja otetaan inspiraatiota.”

Martti toteaa, ettei aikuistuneiden lasten kanssa ole aina helppo löytää yhdistävää tekemistä, mutta sali on siihen erinomainen paikka: “Salilla ollaan lähekkäin, mutta jokainen saa myös tehdä omanlaista. Fressi on meidän yhteinen tekijä. Ja paikoista paras.” Kuntosalia Martti vertaa leikkipuistoon, jossa voi jättää työhuolet syrjään: “Onhan se hienoa, että voi tavallaan lähteä hiekkalaatikolle leikkimään vielä aikuisten lasten kanssa.”

Yhteisen harrastuksen myötä on myös eri tavalla puhuttavaa. Kun tytöt asui muualla, aina pystyi soittamaan ja kysymään: “Ootko käynyt jumppaamassa?”

\"\"

Vappuna futispelejä ja salikortteja Nauvossa

Aina kolmikko ei treenaa samaan aikaan - tosin silloinkin päätyy usein törmäämään keskuksella. “Tämä on varmasti paikka missä useimmin nähdään” Viivi nauraa. Tällä hetkellä kaikki kolme asuu ja treenaa Espoossa, mutta aina näin ei ole ollut. Opinnot ovat vieneet välissä muualle ja tutuksi on tullut niin Tampereen kuin Kuopionkin Fressit. “Kun asuin eri kaupungissa, se toi onnellisuutta, että pystyi puhelimessa jakaa, mitä on tehnyt.” Viivi kertoo

“Aiemmin en kyllä tajunnut yhtään, kun iskä aina sanoi, että mene käymään vaikka 20 minuutiksi salille. Nyt hiffaan sen, tänne voit tulla ihan vaan hetkeksi. Ja siitä tulee niin hyvä mieli!” Viivi toteaa ja Siiri jatkaa: “Voimistelussa treenit kesti 3-4 tuntia ja oli iso muutos tottua lyhyempään treeniin.”

Liikunta on perheelle elämäntapa. Vapun traditioon on kuulunut lapset vastaan aikuiset futispelit, syntymäpäivinä on patikoitu kalliolle retkelle ja nautittu kakkua nuotiolla. “Kun juhannuksen jälkeen tehdään venereissu saaristossa, siellä on ollut Nauvon hietikolla crossitreenit pystyssä. Otetaan myös paikallinen Nauvon kunnan salikortti. Kuuluu siihen kesäpäivän hässäkkään että jotain on tehtävä.” Martti kertoo.

Isänpäivänä retkelle

Viivillä ja Siirillä on myös neljä nuorempaa siskoa, joille taas Lasten Fressi on tullut tutuksi: “Ennen lauantaiaamuisin piti aina tulla niin aikaisin että sai kolmelle lapselle paikan lasten Fressiin” Martti kertoo hymyillen. Myös Siirille Lasten Fressi on tuttu, sillä hän on ollut siellä töissä ohjaajana. “Me ollaan Fressi-perhe” kolmikko toteaa nauraen.

Perhe mainitsee pilke silmäkulmassa suurimpana saavutuksenaan sen, että voimistelun ja ryhmäliikunnan parissa viihtyvä Siiri on lähtenyt mukaan saliharrastukseen. “Ehkä sitten seuraava tavoite on saada iskä pilatekseen” Siiri nauraa, mutta isällä on jo vastaus valmiina: “Kävinhän kerran joogassa! Tosin olin kolme päivää jumissa sen jälkeen.”

Isänpäivänä ohjelmassa on ruokailua ja koko perheen yhteinen retki metsään. “Lähdetään aikaisin ennen kuin tulee ruuhkaa” Martti suunnittelee ja Viivi ja Siiri nauraa: “Iskä ois aina heti lähdössä kun aurinko nousee. Meille kun sanoo että kohta lähdetään niin siinä kyllä menee hetki.”

Fressi toivottaa oikein hyvää isänpäivää kaikille isille!

Isänpäivän kunniaksi FressiTV:ssä on kaksi erikoislähetystä sunnuntaina 8.11.

11:00-11:40 Herra Karhu jumppa

11:50-12:30 Koko perheen isänpäiväjumppa

Lisäksi maanantaihin saakka käynnissä on isänpäiväarvonta, jossa voit voittaa treenit veloituksetta sinulle ja isälle!

 

\"\"

 

Teksti ja kuvat: Kerttu Skyttä

Scroll to Top