Hanki itsellesi energiaa – vinkit energisempään elämään

Vuoden pimeimpänä aikana energia tuntuu olevan katoava luonnonvara. Aina on pimeää, ulos ei tee mieli mennä räntäsateeseen, herkut maistuvat ja illat venähtävät älylaitteita tuijotellessa. Kierre on valmis ja energiatasot jatkavat laskuaan. Kuulostaako tutulta?

Tässä kirjoituksessa on käytetty lähteenä filosofian tohtori ja immunologi Sanna Ehdinin kirjaa Enemmän energiaa! – Kohti rikasta, onnellista ja terveellistä elämää (2019), joka on saatu arvostelukappaleena Viisas elämältä.

Sanna Ehdin puhuu kirjassaan energiasta, joka auttaa lisäämään hyvinvointia, terveyttä, pirteyttä ja voimakkuutta. Moni varmasti tunnistaa elämästään tilanteita, jolloin on väsynyt ja kaikki tuntuu hankalalta. Kun energiatasot ovat matalalla, kaikki tuntuu tylsältä, hankalalta ja raskaalta. Toisaalta kun keho ja mieli on täynnä energiaa, eivät pienet hankaluudetkaan haittaa menoa.

Kukapa meistä ei toivoisi aina olevansa täynnä energiaa! Mutta miten energiatasot saisi pidettyä mahdollisimman ylhäällä? Aihetta voidaan tarkastella kahdelta kantilta: mitkä asiat poistavat energiaa ja mitkä asiat lisäävät sitä.

 

Ehdinin mukaan suurimmat energiavarkaat ovat:

· Vähäinen uni.

· Tyhjät kalorit, roskaruoka ja nopeat hiilihydraatit.

· Runsas istumisen määrä.

· Huono ilma ja pinnallinen hengitys.

· Tilanteet, joissa syntyy toivottomuuden, hajaannuksen ja epätoivon tunteita.

· Kiusaaminen.

· Tunne tarpeettomuudesta ja elämän syvemmän tarkoituksen puuttuminen.

· Henkilökohtaisen menetyksen läpikäyminen.

 

Tärkeimmät energiaa tuottavat asiat ovat liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä uni. Tämä kolmikko lienee tuttuakin tutumpi meille jokaiselle. Energiaa etsiessä on siis syytä palata perusasioiden äärelle.

Toisaalta Ehdinin kirjassa löytyy myös muita keinoja energiatasojen kasvattamiseen. Kokeile esimerkiksi seuraavia!

Hengitä mahdollisimman paljon nenän kautta, sillä sen avulla keho saa suuhengitystä enemmän energiaa, kestävyyttä ja terveyttä. Nenähengityksen avulla solut saavat kunnolla happea, ylihengittäminen vähenee ja hengitysilma suodattuu. Suun kautta hengittäessä ongelmaksi voi muodostua myös suun kuivuminen.

Tanssimisen energisoiva vaikutus liittyy toki liikuntaan, mutta myös tunteisiin, kehotietoisuuteen ja itseilmaisuun. Oletko jo kokeillut Fressin Dance-tuntia? Tanssi on myös loistava taukojumppa etätyöläiselle. Laita musiikki soimaan ja tanssi ainakin yhden kappaleen ajan juuri sillä tavalla kuin hyvältä tuntuu. Dance-tunti löytyy myös FressiTV:n aikataulusta!

Naura! Nauraminen vapauttaa endorfiineja, jolloin lihakset rentoutuvat ja ihminen tuntee olonsa rentoutuneeksi. Sama vaikutus on sekä spontaanilla että pakotetulla naurulla.

Myönteiset ajatukset antavat energiaa. Tutkimuksissa on todettu, että myönteiset ajatukset parantavat kehon mahdollisuuksia parantua erilaisista sairauksista ja vammoista. Lisäksi yli 100-vuotiaita terveitä ihmisiä yhdistää optimistinen elämänasenne. Tunnista omat kielteiset ja vääristyneet ajatuksesi. Kun myönteisiä asioita toistaa tietoisesti tarpeeksi monta kertaa ja usein, alkaa niihin todella myös uskoa. Sama pätee kielteisiin ajatuksiin, joten älä turhaan toistele niitä päivästä toiseen.

Hyvä ja myönteinen minäkuva liittyy yhteen korkean energiatason kanssa. Mieti millaisena näet itsesi, millainen itsetunto sinulla on ja uskotko itseesi. Minäkuva vaikuttaa yllättävän paljon siihen, millaisia asioita elämässämme teemme, miten onnistumme ja miten muut ihmiset näkevät meidät. Minäkuvaa voi vahvistaa muun muassa huolehtimalla omasta hyvinvoinnista, laittamalla terveet rajat itsen ja muiden välille, tekemällä hyviä ja hauskoja asioita, uskomalla mahdollisuuteen valita, vastaanottamalla ystävällisyyttä hyvillä mielin ja jakamalla iloa muiden kanssa.

Ihmisten välinen jaettu energia antaa enemmän. Myönteinen ja inspiroiva keskustelu tai muu kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa jakaa hyvää energiaa ja kasvattaa sen määrää. Vaali siis itsellesi tärkeitä ja voimaannuttavia ihmissuhteita. Tunnista myös ne ihmiset, jotka tuntuvat vähentävät energiaasi ja mieti voisiko heidän kanssaan tapahtuvaa vuorovaikutusta jollakin tavalla parantaa.

Löydä oma inspiraatiosi! Mikä tekeminen saa sinut iloiseksi, kevyeksi ja vapaaksi? Elämässä on paljon asioita, jotka on pakko tehdä ja hoitaa. Energian kannalta on kuitenkin tärkeää ujuttaa arkeen myös sellaisia asioita, joita rakastat ja haluat tehdä.

Scroll to Top