Fressin ikätoveri Minna: ”Jojolaihdutus vaihtui lajiin, joka vaatii syömään hyvin ja riittävästi”

Minna Jaakkola laittoi stopin ikuiselle laihdutukselle ja löysi voimanostosta itselleen lajin, joka on tuonut itsevarmuutta myös muuhun elämään. Marraskuussa edessä ovat voimanoston SM-kisat, joihin Minna on treenannut Fressillä kahden vuoden ajan.

Minnan lajivalinta oli osittain sattumaa. Neljä vuotta sitten jälleen kerran nollasta aloitettu liikuntaharrastus oli tarkoittanut lähinnä erilaisia ryhmäliikuntatunteja, juoksua ja polkujuoksua. Sitten polveen tuli vamma, joka ei lähtenyt paranemaan. Selvisi, että leikatussa polvessa on nivelrikkoa.

– Lääkärini suositteli unohtamaan juoksun ja hyppylajit, ja kehotti vahvistamaan jalkojen lihaksia. Luultavasti hän ei tarkoittanut yli sadan kilon syväkyykkyjä, mutta minulle voimailu on tehnyt pelkkää hyvää. Polvi on nykyään lähes oireeton, Minna iloitsee.

Voimanostosta tuli Minnan uusi intohimolaji Fressi Trainerin vinkistä. Lajia itse harrastanut personal trainer tuli maininneeksi, että 40-vuotiaille on lajissa oma sarja. Lähestyvä syntymäpäivä sai Minnan innostumaan jännityksensekaisin tuntein: ”Olisiko minusta siihen?”

– Kesti monta kuukautta, että pääsin riittävän syvään kyykkyyn edes ilman painoa. Koen olevani edelleen aloittelija, enkä kehity kuten nuoret urheilijat, mutta sisukkaalla treenaamisella tuloksia tulee. Tällä hetkellä paras kilpailukyykkyni on 107,5 kiloa, pysäytetty penkkipunnerrus 60 kiloa ja maastaveto 135 kiloa. Kaikissa lajeissa on täytynyt aloittaa 20 kilon tangolla.

Kehonhuolto tärkeä osa kokonaisuutta

Minna myöntää olleensa läpi elämänsä klassinen jojoilija. Hyvin sujunut laihdutus tai liikuntaprojekti on katkennut toisinaan työkiireisiin tai flunssakierteeseen, toisinaan rankkaan elämäntilanteeseen. Minnan elämässä on ollut useita voimia vieneitä vastoinkäymisiä: monta epäonnistunutta raskautta, avioero ja pienten lasten yksinhuoltajuus.

– Nyt 40-vuotiaana huomaan suhtautuvani esteisiin vähemmän dramaattisesti, eikä minulla ole enää kiire. En tiedä miksi nuorempana kaiken muutoksen piti muka tapahtua niin nopeasti ja tiukasti. Nyt olen edennyt hitaammin ja maltillisemmin.

Nykyisin Minna pitää visusti huolen siitä, että suunnitelmat treenin suhteen ovat realistisia. Aamuviideltä kuntosalille -ideologia ei ole hänen juttunsa. Kun kuopus oli pienempi, oli Fressin maksuton lapsiparkki yksinhuoltajalle arkitreenien pelastus.

– Harjoittelen Fressillä neljä kertaa viikossa, kaksi tuntia kerrallaan. Teen suurimman osan liikkeistä vapaalla tangolla. Teen myös kilpailuliikkeitä tukevia harjoituksia ja usein lyhyehkön hikisen kiertoharjoittelun treenin lopuksi. Toisilla harjoitusviikoilla toistojen määrä on isompi, ja lähempänä kisoja toistoja on vähemmän, mutta painoa enemmän.

Venyttely, kehon huolellinen rullaus ja palauttava infrapunasauna ovat tärkeä osa treenin viimeistelyä. Minnan ruokavalio on joustava, sisältäen joka päivä tietyn määrän proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvoja. Kieltoja ei ole, mutta Minnalle tulee vain harvoin tarvetta poiketa ruokavaliosta, koska se sopii arkeen niin hyvin. Aina näin ei ole ollut.

Hyvää oloa Fressin painonpudotusryhmästä

\"\"Painonsa kanssa Minna on kamppailut jo 16-vuotiaasta lähtien. Tuolloin vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa sai painon nousemaan, joten hän päätti laihduttaa. Elämänpolun kaarteissa ja kurveissa 5–15 kilon jojoilu on tullut tutuksi useaan otteeseen.

Neljä vuotta sitten Minna aloitti Fressin painonpudotusryhmässä ennätyslukemista. Vaaka näytti lähes 90 kiloa. Paino putosi ryhmän aikana kymmenen kiloa ja myöhemmin samana keväänä vielä lähes toisen mokoman. Nykyisin Minna painaa edelleen saman verran, mutta kehonkoostumus on täysin toista. Keskivartalosta on lähtenyt kymmeniä senttejä ja lihasmassaa on valtavasti enemmän.

– Ennen aina ajattelin, että pitäisi laihtua ja syödä tosi vähän. Tällä hetkellä priorisoin vahvaa kehoa. Painoluokkaurheilu pakottaa tarkkailemaan painoa, mutta myös syömään niin, että olen vahvimmillani. Kisailen alle 72 kilon painoluokassa.

Kilpailuja on takana nyt kolme ja Minnan paras kisatulos on 302,5 kiloa. Ensimmäisessä kisassa yhteistulos kyykystä, penkkipunnerruksesta ja maastavedosta oli 275 kiloa. Kaikkien lajien maksimisuoritus peräkkäin osoittautui vielä vaikeammaksi kuin Minna kuvitteli. Vaikka suoritukset kestävät vain hetken, on kisan jälkeen olo erittäin väsynyt, mutta silti mahtava.

Pelkkää positiivista – paitsi doping-testissä

Minnan lajivalinta on herättänyt monissa kummastusta ja tarvetta varoitella isoista painoista. Miehet alkavat usein spontaanisti kertoa kuinka paljon he ovat joskus nuorena nostaneet penkistä ja naiset jostain syystä selitellä mikseivät he ole viime aikoina ehtineet salille.

– Voimanostoa kai perinteisesti pidetään isojen ja kömpelöiden miesten lajina, joka ei naisille sovi. Se on kaukana totuudesta. Hyvät ystäväni ovat nähneet, kuinka kehoni, liikkuvuuteni, kuntoni ja myös mieleni on parantunut merkittävästi lajin myötä ja he kannustavat minua kovasti, Minna kertoo kiitollisena.

Minnan 8- ja 14-vuotiaat tyttäret ovat aktiivisia tanssin ja sirkusakrobatian harrastajia. Yhdessä käydään seinäkiipeilemässä, metsäretkillä ja uimassa. Kasvatuksessaan Minna on pyrkinyt korostamaan säännöllistä elämänrytmiä, jossa levolla, yhteisillä kotiruokahetkillä ja liikunnalla on osansa. Kuten myös herkuilla ja juhlahetkillä – kaikkea kohtuudella.

– Puhun tytöilleni paljon siitä, miten tärkeää on pitää itsestään huolta, mutta uskon kaikkein eniten esimerkin voimaan. Meillä kaikilla on taipumusta innostua monesta asiasta ja harrastaa täysillä. Siksi yksi tärkeimmistä säännöistämme on, että jos on liian kiire, niin hidastetaan heti. Kun perusasiat ovat kunnossa, voi haastaa itseään fyysisesti ja henkisesti.

Treenaamisen myötä Minnan elämään on tullut paljon tasapainoa ja myönteistä asennetta, jonka hän uskoo välittyvän muillekin. Olo uusia ihmisiä tavatessa on itsevarmempi ja Minnasta on myös mukava pukeutua kauniisiin vaatteisiin. Omiin kykyihin on nykyisin paljon helpompi luottaa.

Katso videolta kuinka Minna treenaa Myyrmäen Fressillä:

Teksti: Terhi Kangas

 

Scroll to Top