Ethän treenaa flunssassa!

Flunssaa pukkaa. Väsyttää. Lihakset ovat kipeät ja päätä särkee. Lähdetkö treenaamaan? Toivottavasti et, sillä kehosi viestii levon tarpeesta, hetken aikalisästä ja rauhottumisesta.

Jokaisella meillä on vastustuskyky, joka määrittelee kuinka paljon kehomme sietää bakteerien ja virusten hyökkäyksiä. Olet tainnut joskus miettiä kuinka jotkut vaan ovat jatkuvasti sairaana, toiset taas saavat flunssan ehkä vain kerran parissa vuodessa. Vastustuskykyyn vaikuttaa osittain geeniperimämme, mutta myös ulkoisilla tekijöillä on iso osansa prosessissa.

Syötkö monipuolisesti ja säännöllisesti?

Saatko riittävästi hyviä rakennusaineita kehon hyvinvointia ajatellen?
Ravinnolla voimme vaikuttaa helpoiten kehomme toimintaan ja energiatasoomme, jota päivittäin tarvitsemme.

Vääränlainen ravinto vie meidät helposti uupumisen ja väsymyksen partaalle, mikä heikentää vastustuskykyämme. Emme jaksa keskittyä, emmekä liikkua. Sama ongelma syntyy myös jos emme saa riittävästi unta. Univaje vaikuttaa aivotoimintaamme siinä missä lihastemme tehokkuuteenkin.

Stressi heikentää vastustuskykyä.

Myös aktiivisesti liikkuva ihminen saattaa rasittua, ajaa kehonsa stressitilaan ja altistua heikolle vastustuskyvylle, jos ei pidä huolta edellä mainituista, ravinnosta ja levosta.
Aktiivisesti liikkumaan tottuneelle ihmiselle saattaa olla haasteellista pysähtyä sairastamaan ja jättää treenit väliin. Flunssan kourissa kuitenkin pitäisi välttää liiallista fyysistä rasitusta, sillä keho tarvitsee kaiken ylimääräisen energian taistellakseen pöpöjä vastaan. Rasvavarastojen ja lihasten proteiinien käyttö energianlähteinä kasvaa ja siksi oikeanlaisella ravinnolla onkin suuri merkitys flunssan aikana.

Rajun flunssan kourissa liikunta ei paranna kuntoa, vaan kääntyy helposti itseään vastaan ja entisestään heikentämään jo olemassaolevaa kuntoa. Keholle on hyvä antaa riittävä palautumisaika flunssan jälkeen eikä olettaa että sitä voi lähteä samalla intensiteetillä liikkeelle kuin ennen flunssaakin. Lihasvoima kun saattaa heiketä jopa 10%, lihaskestävyys 15% ja kokonaisuudessaan itse suorituskyky lähes 25% flunssan aikana ja tästä syystä kevyt aloitus on paikallaan.
Pidä siis huoli kehostasi! Jos kehosi tarvitsee lepoa niin hetkeksi lenkkarit naulaan sekä kaulaliina kaulaan ja sohvalle.

Pitäkää itsenne terveinä ja pukeutukaa lämpimästi!

-Heidi-

Scroll to Top