Crosstraining – kunnon hikeä ja kovaa treeniä kaipaaville!

Onko tavoitteenasi kehittää kestävyyttä, voimaa ja tasapainoa? Kaipaatko monipuolista liikuntaa ja yhteisöllistä sekä sosiaalista treenausmuotoa? Crosstraining on entistäkin vaikuttavampi konsepti kaikille kunnon hikeä ja kovaa treeniä kaipaaville.

Crossfitin tyylinen toiminnallinen harjoittelu vie treenisi seuraavalle tasolle ja laajentaa liikepankkiasi uusien liikkeiden myötä. Osallistuessasi Crosstraining -tunnille kehität varmasti kuntoasi monipuolisesti sekä tehokkaasti!

Mitä Crosstraining on?

Crossfit, johon Crosstraining pohjautuu, on vuonna 2000 Greg Glassmanin luoma kunto-ohjelma, jonka tavoitteena on kehittää tasaisesti eri fyysisiä ominaisuuksia. Siihen kuuluu lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita. Crossfitin tarkoitus on, että harjoittelua tulisi tehdä tavalla, joka on mitattavissa fysiikan termein. Lajin tarkoitus on luoda urheilijalle mahdollisimman hyvä yleiskunto ilman fyysisiä heikkouksia. Crossfit on määritellyt, että harjoitukset tulisi olla monipuolisia ja perustua toiminnallisiin liikkeisiin toistettuna korkealla intensiteetillä, jolloin lajinomainen kunto saavutetaan.

Viime vuosien saatossa Crossfitin tyyppinen harjoittelu on lisääntynyt hurjasti. Crossfit on myös yhteisö, joka syntyy, kun urheilijat harjoittelevat yhdessä. Yhteisöllisyys on omalta osaltaan vaikuttanut myös lajin tehokkuuteen ja tuloksellisuuteen. Yhteisöllinen toiminta motivoi urheilijoita, kun kaikki harjoittelevat yhdessä ja kilpailevat toisiaan vastaan.

Miten Crosstrainingia harjoitetaan?

Crosstraining on kiertoharjoittelua, jossa tehdään erilaisia liikkeitä intervalliharjoittelun tyyliin. Harjoittelu on monipuolista ja tehokasta – se perustuu siihen, että kehon lihakset tekevät yhtäaikaisesti töitä. Crosstrainingissa treenataan intensiivisesti. Harjoitteiden välissä pidetään lyhyet tauot, jotka kasvattavat treenin intensiteettiä. Ohjaaja antaa sinulle erilaisia vaihtoehtoja ja innostaa sinua harjoittelemaan oman kuntosi äärirajoilla suorituskykyäsi kehittäen.

Toiminnalliset liikkeet ovat useita lihaksia ja lihasryhmiä kuormittavia moninivelliikkeitä, jotka jaetaan kolmeen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä on voimistelu (gymnastics), joka sisältää omalla kehonpainolla tehtäviä liikkeitä. Toiseen ryhmään kuuluvat aineenvaihduntaa kiihdyttävät liikkeet (metabolic conditioning), jotka sisältävät aerobista sekä anaerobista kuntoa kohottavia liikkeitä. Kolmas ryhmä on painonnosto (weighlifting), johon kuuluu kaikki painojen kanssa tehtävät liikkeet.

Miksi aloittaisit Crosstrainingin?

Crosstrainingissa on monia hyötyjä, jotka eivät rajoitu vain fyysisiin tuloksiin – hyödyt ovat niin fyysisiä, psyykkisiä kuin sosiaalisiakin.

5 syytä kokeilla Crosstrainingia:

  1. Lisää sekä fyysistä että aerobista kestävyyttä.
  2. Parantaa koordinaatiota ja tasapainoa.
  3. Kohentaa mielialaa ja itsetuntoa.
  4. Auttaa ennaltaehkäisemään vammoja.
  5. Edistää ihmissuhteiden muodostumista, sillä treenit toteutetaan usein ryhmissä.

Joko innostuit? Kokeile rohkeasti ensi kerralla kun kaipaat treeniisi vaihtelua tai kokonaan uutta tapaa treenata!

 

Teksti: Jessica Vahtola, fysioterapeutti

Lähde: Vahtola, Jessica. Opinnäytetyö: Hartiarenkaan liikkuvuus ja liikehallinta ennaltaehkäisemään urheiluvammoja Crossfitissa.

Scroll to Top