Treeniohjelmatiistai, osa 3: Lapatuki

Suurin osa meistä on joskus kuullut puhuttavan lapatuesta. Lankun ja punnerruksen yhteydessä ohjaaja usein ohjaa pitämään lavat tuettuina. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Todellisuudessa lapatuki tulisi olla meillä hallinnassa jokaisessa harjoituksessa. Eikä pelkästään liikkeessä, vaan lapojen tulisi olla meillä tuettuna ja hallittuna koko ajan.

Lapatuen usein ajatellaan tarkoittavan sitä, että lapoja vedetään taakse ja yhteen. Todellisuudessa lapoja pitäisi kuitenkin vetää päinvastoin hieman poispäin toisistaan sekä alas, niin sanotusti \"takataskuun\", kuitenkaan pyöristämättä rintarankaa. Kuulostaa vaikealta, ja sitä se voi alkuun ollakin, jos omien lapojen liikkeeseen ei koskaan ole tullut kiinnitettyä huomiota. Lapojen hallintaa voi kuitenkin harjoittaa. Fysioterapeutti tai trainer on tähän oiva apu, mutta siinä on mahdollista onnistua myös itsenäisellä harjoittelulla.

Miksi lapatuki sitten on niin tärkeä? Useampi kuin joka toinen vastaanotolleni tuleva asiakas kertoo, kuinka tuntee ryhtinsä \"kääntyneen eteen\" ja vielä useampi \"hartioiden olevan jumissa\". Yläselän lihakset (mm. hartiat) ovat tällöin yliaktiiviset ja lapojen hallintaan vaikuttavat lihakset heikot. Lavan tuki on silloin heikko ja haastavaa saavuttaa. Lavan lihaksiin kuuluvat myös kaikille tutun kiertäjäkalvosimen lihakset. Kiertäjäkalvosimen lihakset vaikuttavat olkanivelen liikkeeseen ja näin ollen voivat olla avainasemassa mm. olkapääkivuissa. Lavan harjoittamisella sinulla on siis mahdollisuus vähentää niska-hartiaseudun jumiutumista sekä olkapääkipuja.

Videon liikkeet sopivatkin loistavasti jokaiselle niskahartia- sekä olkapäävaivoista kärsivälle. Harjoitteissa tärkeintä ei ole määrä vaan laatu. Tee harjoitteita noin 3-4 krt/vk mahdollisimman rauhallisella tahdilla ja kuulostellen oman yläselän, lavan sekä olkapäiden liikkeitä. Tuntemus tulisi löytää lavan alareunaan, hieman kainalosta alaspäin. Tarkista harjoitteiden aikana, ettet jännitä hartioita.

Mukavia harjoitteluhetkiä!

-Carita

 

Lataa ohjelma itsellesi PDF-muodossa

 

Teksti: Carita Tervonen, Fressi Fysioterapeutti, Lippumäki/Kuopio

 

Scroll to Top