Onnistumisia – Antin matka 128 kilosta 93 kiloiseksi

Kun tapasin Antin ensimmäistä kertaa, oli hän tuolloin reilusti ylipainoinen. Antti on aina ollut kova kuntoilemaan, mutta painoa on ollut lähes aina reilusti. 90-luvulla Antti laihdutti itsensä 111 kilosta 82 kiloiseksi. Menetelmänä tällöin oli seuraava: lisää liikuntaa ja syömisen ”lopettaminen”. Tämä laihdutuskuuri ei sitten ollut kovinkaan toimiva, koska tosissaan ensimmäisessä tapaamisessamme painoa oli 128 kiloa.

Ensimmäisessä tapaamisessa asetimme Antille yhdessä tavoitteen; paino lähemmäs sataa kiloa. Tavoitteen taustalle Antti kertoo, että hän halusi vähentää terveysriskejään. Tapaamisen jälkeen paino alkoi hiljalleen putoamaan. Ensimmäisenä vuonna lähti 6 kiloa. Syynä hitaaseen pudotukseen oli se, että ruokavalio-asiat eivät menneet ihan käytäntöön, kuten oli suunniteltu, vaan enemmänkin Antti lisäsi vain liikuntaa.

Suurin nytkähdys painonpudotukdessa tapahtui, kun Antti alkoi toteuttamaan laatimaani ruokavaliota kirjaimellisesti. Kuuden viikon aikana lähti 13 kiloa painoa. Alkuun laadittu ruokavalio oli vähähiilihydraattinen jotta Antti oppisi syömään reilusti kasviksia. Ensimmäisen neljän viikon jälkeen ruokavalioon lisättiin myös tärkkelyshiilihydraattia.

Minkälaisia muutoksia Antti sitten oikein teki ruokavalioon?

Ykkösjuttuna oli ruokailujen rytmityksen tasaaminen ja toisena laadun tarkistus. Aamiaisen maissimurot ja maito/jugurtti tai voileipä korvattiin pääsääntöisesti rahkalla ja hedelmillä tai marjoilla sekä pähkinöillä tai siemenillä. Lounaalta ja päivälliseltä jätettiin aluksi peruna ja pasta pois ja myöhemmin ne lisättiin aterioille. Pääpaino sekä lounaalla että päivällisellä oli, että lautanen täytettiin ensin vihanneksilla ja vasta sitten siihen laitettiin joku proteiinin lähde ja tärkkelyshiilihydraattia. Välipala kahvin seuraksi tuli esimerkiksi Skyr ja pähkinät tai avocado. Iltapalalta voileivät ym. jäivät vähemmälle ja Antti nauttii pääsääntöisesti raejuustoa ja ananasta.

Antti on jatkanut 4-5 aterian syömistä ja ruokavalio sisältää paljon kasvikunnan tuotteita, vähärasvaisia proteiinin lähteitä sekä myös täysjyväviljaa esim kaurapuuroa. Tällä hetkellä Antin paino on 93 kiloa. Rasvaprosentti laski 36,3%:sta 17.4 %:tiin. Antti siis sai pudotettua yhteensä 35 kiloa 2 vuoden aikana. Mies muuten näyttää aika erilaiselta nykyään, voitte kuvitella. Omat farmarit olivat niin suuret, että Antti meni pojan vaatekaapille ja lainasi pojan farkkuja, jotka nekin jäivät liian suuriksi aikaa sitten.

Antti kokee, että painon pudotuksen myötä hänen yleiskuntonsa on parantunut, eikä hän hengästy ja hikoile kuten ennen. Totta kai olotila on parempi ja on mukavaa, kun voi ostaa normaalikokoisia vaatteita Antti toteaa. Matkan aikana hän ei ole kohdannut juurikaan haasteita, mutta hän on saanut kyllä paljon positiivia kommentteja muuttuneesta ulkonäöstään. Muutokset ovat tapahtuneet sen verran hitaasti ja pikku hiljaa, että tuskin Antti tulee palaamaan vanhoihin ruokailutottumuksiin ja vanhoihin mittoihinsa.

 

Scroll to Top