Näin löydät kadonneen treenirutiinin

Syksyn myötä aurinko nousee myöhemmin ja laskee aiemmin - päivät lyhenevät ja vuorokausirytmi muuttuu. Päivien pimeneminen voi vaikuttaa energiatasoihin ja treenirutiiniin ylläpitämiseen. Näin löydät kadonneen treenirutiinin!

Treenirutiinin löytäminen uudestaan voi olla haastavaa. Jos sinulla on ollut haasteita saada säännöllinen ja monipuolinen liikunta osaksi arkeasi, lue ja ota nämä vinkit haltuun!

Kalenteri käyttöön

Treenien suunnittelu osaksi viikkoa on ehkä tehokkain tapa löytää treenirutiini uudelleen. Kun olet tarkoituksella varannut aikaa viikostasi liikuntaa varten, haluat myös käyttää sen sitä varten. Merkitse kalenteriisi treenin ajankohta ja paikka. Kuitenkaan minuuttiaikataulua ei kannata tehdä. Treenien suunnittelu kalenteriin auttaa myös löytämään parhaat mahdolliset treeniajat itsellesi. Oletko kenties aamutreenaaja vai jääkö treenaamiselle eniten aikaa viikonloppuna?

Kokeile jotain uutta

Jos vanhat treenitottumuksesi eivät innosta sinua, testaa uutta ryhmäliikuntatuntia tai uudista treeniohjelmasi. Lähde rohkeasti testaamaan esimerkiksi joogatuntia tai kamppailulajeja. Uudella tavalla liikkua voit lisätä monipuolisuutta treenaamiseen. Poistuminen mukavuusalueelta virkistää aina!

Aseta itsellesi tavoite

Pohdi, miksi haluat treenata ja mikä motivoi sinua. Sen pohjalta voit asettaa itsellesi tavoitteen. Oli se sitten terveellisten elämäntapojen löytäminen tai maratonin juoksu, on tärkeää, että löydät jotain mikä on sinulle tärkeää. Tavoitteen asettaminen on tärkeää rutiinin ylläpitämisen kannalta.

Realistinen treeniohjelma

Pitkän tauon jälkeen ei kannata lähteä liian kunnianhimoisesti liikkeelle. Huomio oma lähtötilanteesi, jaksaminen ja elämäntilanne treeniohjelmaa suunnitellessa. Treenaamisen ei kuulu luoda liikaa paineita vaan toimia enemminkin voimavarana. Alkuun voit suunnitella esimerkiksi kaksi erilaista treeniä viikkoosi. Treenimäärää voi sitten nostaa, kun treenit alkavat kulkemaan ja kaipaat lisää haastetta.

Ota kaveri mukaan

Hyvässä seurassa on kiva treenata! Jos tiedät, että yksin salilla puurtaminen ei ole sinun juttusi niin lähde kaverin tai jopa kaveriporukan kanssa liikkeelle. Treenikaverit tsemppaavat toisiaan, jolloin rutiinin ylläpitäminen on hauskempaa ja helpompaa.

Varmista riittävä lepo ja terveellinen ruokavalio

Terveellinen ja ravitseva ruoka toimii polttoaineena ja auttaa jaksamaan treenirutiinin uudelleenrakentamisessa. Tärkeää on varmistaa, ettei ruokailujen väli kasva liian pitkäksi ja että saat aterioistasi kaikki tarvittavat ravintoaineet. Palautumisen kannalta on tärkeää, että varmistat myös yöunien ja levon riittävyyden. Kehittymisen kannalta lepoa tarvitaan akkujen latautumiseen, kudosrakenteiden kasvuun ja hormonaalisen toiminnan edistämiseen.

Ota vinkit osaksi arkeasi ja näin löydät kadonneen treenirutiinin! Kiinnostaako arjen tasapainottamiseen liittyvät aiheet? Lue, miten löytää arjesta aikaa liikunnalle täältä ja arjen pienistä, terveellisistä tavoista täältä.

 

Teksti: Emma Niskanen

Scroll to Top