Arjen pienet, terveelliset tavat

Terveelliset elämäntavat ovat harvoin rakettitiedettä. Pienillä arjen valinnoilla on mahdollista tehdä elämästä stressittömämpää, parantaa unen laatua, kehittää sosiaalista terveyttä ja oman kehonsa hyvinvointia. Kokeile tuoda arjen pienet, terveelliset tavat osaksi joka päiväistä elämääsi.

Kauppalistan laatiminen

Yritä varata viikostasi muutama minuutti seuraavien päivien aterioiden suunnitteluun ja kauppalistan tekoon. Kun olet ennalta päättänyt, mitä ruokaa valmistat, vähenevät impulsiiviset ostopäätökset ja pikaruuan kulutus. Tällöin on myös helpompi keskittyä ruuan laatuun. Koita olla lähtemättä kauppaan nälkäisenä, silloin usein sortuu ostamaan nopeimman ateriavaihtoehdon.

Eväät mukaan

Tasainen ateriarytmi pitää liiallisen ahmimisen ja verensokeritason vaihtelun kurissa. Sen takia kannattaa varmistaa, ettei aterioiden väliin tule monen tunnin aukkoa. Tällaisessa tilanteessa ota avuksesi eväät! Jos tiedät edessäsi olevan esimerkiksi pitkä päivä töissä, nappaa mukaan terveellinen eväs kuten hedelmä ja pähkinöitä.

Ruutuaikaa vähemmälle

Liiallinen ruutuaika voi vaikuttaa fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin negatiivisesti, mikä voi ilmeentyä esimerkiksi silmien kuivumisena ja päänsärkynä, ahdistuksena tai uniongelmina. Varsinkin jos vietät työpäiväsi kokonaan tietokonenäyttöjen äärellä, kannattaa vapaa-aika maksimoida ilman ruutuja. Tai jos huomaat usein uppoutuvasi moniksi tunneiksi sosiaaliseen mediaan, kannattaa ruutuaikaa säädellä. Monissa älypuhelimissa löytyy toiminto, jolla pystyy itse säätelemään omaa ruutuaikaansa. Puhelin ilmoittaa, kun asettamasi aika on täyttymässä. Helppoa ja käytännöllistä!

Muista juoda vettä

Nesteytyksellä on useita merkittäviä terveysvaikutuksia. Veden juonti kiihdyttää aineenvaihduntaa, auttaa säilyttämään elektrolyyttitasapainon lihaksissa ja kosteuttaa ihoa sisältäpäin. Nestehukka on yleinen väsymyksen tai päänsäryn syy. Tasainen vedenjuonti pitkin päivää on siis tärkeää! Ison juomapullon kantaminen mukana on hyvä tapa muistaa juoda tarpeeksi vettä päivän aikana.

Varaa aikaa ystäville ja perheelle

Ystävyyssuhteilla on suuri merkitys henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiimme. Ystävien kanssa vietetyn ajan ei aina tarvitse olla tapahtumia täynnä, vaan jo rento yhdessäolo kohottaa mielialaa ja lievittää stressiä. Lähde ystävän kanssa ulos liikkumaan tai soita hänelle päivän päätteeksi. Aika lähteisten seurassa on korvaamatonta.

Arkiliikunnan lisääminen

Arkiliikunnalla on helppo edistää omaa terveyttä ja aktiivisempaa elämäntapaa. Arkiliikunnan merkitystä terveyteen usein aliarvioidaan. Mieti, miten voisit lisätä arkiliikuntaa omaan elämääsi. Voisiko esimerkiksi työmatkat tai kauppareissut tehdä kävellen tai pyöräillen? Tai vaikka valita portaat hissin sijasta?

Kokeile nämä arjen pienet, terveelliset tavat jo vaikka heti tänään! Kiinnostavatko arjen hyvinvointiin liittyvät aiheet? Lue täältä, miten löytää arjesta aikaa liikunnalle ja täältä aamiaisreseptit, joilla päivä alkaa räjähtävän hyvin.

 

Teksti: Emma Niskanen

 

Scroll to Top