Meditaation alkeet: 5 minuutin meditaatio ja suihkumeditaatio

Meditaation hyvistä vaikutuksista puhutaan paljon ja moni kertoo sen parantaneen muun muassa keskittymiskykyä, muistia, unenlaatua ja jännitystiloja. Meditaation tarkoituksena on rentouttaa itsensä, vähentää kehon stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Tavoitteena on, että meditaation avulla voit kehittää vahvaa keskittynyttä mielentilaa missä tahansa tilanteessa.

Meditaation tarkoitus ei ole tukahduttaa tai päästä eroon ajatuksista, vaan tarkoituksena on hetkeksi antaa niiden olla. Hidastaa tahtia, olla vapaa häiriötekijöistä ja muistaa, että sinä riität.

Tässä Sinulle vinkkejä, joilla pääset mukavasti alkuun mielenvirkistyksen, ilon ja rentoutumisen saavuttamiseksi.

Aloittelijan 5 minuutin meditaatio

1. Löydä itsellesi rauhallinen paikka, istu ranka ryhdikkäänä, kädet rentona edessäsi. Itse tykkään istua puolilootusasennossa lattialla, mutta voit yhtä hyvin istua tuolilla tai meditoida maaten. Jos haluat, voit laittaa puhelimesta ajastimen tai 5 min rentouttavan playlistin päälle.

2. Laske hartiat, rentouta leukasi, tuo huomio hengitykseesi.

3. Tässä kohtaan päähäsi ehkä sinkoilee kaikenlaisia ajatuksia…ei haitta, palaa takaisin hengityksesi pariin. Joka kerta kun huomaat ajattelevasi kaikkea muuta, palaa takaisin kuuntelemaan omaa hengitystäsi. Mielesi saattaa aluksi ”kapinoida” vastaan, mutta oppii kyllä!

5. Hengitä sisään nenän kautta, tunne kuinka rintakehä ja vatsa laajenee, pidä hetki, ja puhalla hitaasti ulos. Mieti, että jokaisella ulospuhalluksella kehostasi poistuu jännitystä ja jokaisella sisäänhengityksellä energisoit mieltäsi ja maadoitat itsesi tähän hetkeen.

Muista, kun kadotat fokuksen, palaa aina hengitykseen. Harjoittele päivittäin ja juo vettä aina harjoituksen jälkeen.

Meditaatio on miellyttävä tapa aloittaa aamu tai rauhoittaa hektistä päivää. Se on myös oiva tapa rentoutua työpäivän päätteeksi. Tämän harjoituksen voit tehdä missä vain: autossa, toimistolla, sängyssä tai vaikkapa suihkussa tai saunassa.

Suihkumeditaatio

Tässä vielä ohjeet omalle suosikille – miellyttävälle suihkumeditaatiolle

  1. Seiso suihkun alla ryhdikkäänä, sulje silmäsi.
  2. Sisäänhengityksellä tuo hartiat kohti korviasi.
  3. Uloshengityksellä laske hartiasi alas samalla ja huudahda ”HA…!!” Toista tämä muutaman kerran.
  4. Jokaisella hengityksellä kuvittele hartioidesi laskevan joka kerta alemmaksi, tuoden lisää tilaa olkapäiden ja korviesi väliin.
  5. Tunne, kuinka vesi valuu pitkin selkääsi, puhdistaen kehosi päivän stressistä. Kuvittele kuinka huolesi valuvat viemäristä alas veden mukana.
  6. Kuuntele veden ääntä ja tunne lämmin höyry ihollasi ja hengittäessäsi. Miltä saippua tai shampoo tuoksuu. Tuoksut virkistävät ja rentouttavat mieltä vahvasti.
  7. Suihkun päätteeksi osoita kiitollisuutta upeaa kehoasi kohtaan, kietoudu pehmeään pyyhkeeseen tai kylpytakkiin ja nauti lasillinen vettä tai kupillinen teetä.
Teksti: Anna Meriläinen, Wellness Coach, Fressi
Scroll to Top