Viisi vinkkiä vahvoihin luihin

Vahvat luut ovat kehosi perusta, joten luiden terveydestä kannattaa pitää huolta.

Alhainen luuntiheys jää helposti huomaamatta, vaikka sillä on keskeinen rooli kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissamme.

Luuntiheydellä tarkoitetaan luihin pakkautuneen luukudoksen määrää. Se on kriittinen indikaattori luuston terveydelle. Terveet ja lujat luut vaikuttavat positiivisesti liikuntakykyyn, ehkäisevät vammojen kuten murtumien syntymistä ja ylläpitävät yleistä hyvinvointia.

 

Miksi luuntiheys on tärkeä asia?

  1. Voima ja tasapaino.

Luut vahvistuvat treenatessa samaan tapaan kuin lihaksetkin. Terveet ja lujat luut helpottavat tasapainon säilyttämistä ja pienentävät murtumien ja muiden vammojen riskiä arjessa.

  1. Osteoporoosin ehkäisy

Alhainen luuntiheys voi johtaa osteoporoosiin eli sairauteen, jossa luut ovat heikot ja hauraat. Säännöllinen voima- ja vastusharjoittelu auttaa ylläpitämään luuntiheyttä ja ehkäisemään osteoporoosia. Sen merkitys korostuu entisestään ikääntyessämme.

  1. Suorituskyky

Nostatpa sitten painoja, juokset tai joogaat, riittävä luuntiheys on ratkaisevan tärkeä optimaalisen suorituskyvyn kannalta. Vahvat luut tarjoavat vankan perustan lihasten kehittymiselle ja kestävyyskunnon rakentamiselle.

  1. Ennakointi ja toimintakyvyn ylläpitäminen

Luuntiheyden rakentaminen ja ylläpitäminen jo varhaisessa vaiheessa on investointi, josta kiität vielä itseäsi tulevaisuudessa. Nuoruudessa luodut vahvat luut mahdollistavat aktiivisen elämän myös ikääntyessä.

 

Vinkkejä luuntiheyden parantamiseen

1. Harrasta liikuntaa

Luiden terveyden kannalta tehokkainta liikuntaa on sellainen, joka vahvistaa luita. Hyviä treenimuotoja ovat esimerkiksi kävely- tai juoksulenkit, tanssi ja voimaharjoittelu. Ne stimuloivat luun muodostumista ja auttavat ylläpitämään vahvaa luustoa.

2. Syö hyvin

Varmista, että saat ravinnosta tarpeeksi kalsiumia, D-vitamiinia, magnesiumia ja muita luuston terveydelle välttämättömiä ravintoaineita. Esimerkiksi maitotuotteet, kalsiumia ja D-vitamiinia sisältävät kasvimaitotuotteet ja lehtivihannekset ovat hyviä luuston terveyttä tukevia ruoka-aineita.

3. Treenaa Power Platella

Fresseiltä löytyvien Power Plate -laitteiden on tutkimuksissa osoitettu jopa lisäävän luuntiheyttä. Power Plate -harjoittelu onkin erinomainen keino osteoporoosin ehkäisemisessä ja luuntiheyden parantamisessa.

Power Plate värähtelee harmonisesti ja saa lihakset supistelemaan tahdosta riippumattomasti. Värähtely vaikuttaa myös luihin: Värähtely tehostaa verenkiertoa luukudoksiin, jolloin luihin kulkeutuu tehokkaammin ravintoaineita, ja tasapainottaa hormonitoimintaa, minkä seurauksena luiden uudelleenrakentuminen tehostuu.

Lue lisää Power Platesta ja luuntiheydestä: Power Plate parantaa luuntiheyttä

4. Panosta palautumiseen

Anna kehollesi riittävästi aikaa levätä ja palautua harjoitusten välissä. Riittävä uni ja stressinhallinta edistävät myös luuston terveyttä.

5. Selvitä luuntiheytesi

Mittaa luuntiheytesi matalalla kynnyksellä varsinkin, jos sinulla on osteoporoosin riskitekijöitä, kuten osteoporoosia suvussa tai hormonaalista epätasapainoa. Ultraäänellä tehtävän mittauksen voi tehdä Fressillä kätevästi vaikkapa ennen treeniä.

 

Vahvoista lihaksista puhutaan paljon, mutta lujat luut ovat niiden rinnalla aivan yhtä tärkeitä terveydellemme. Pysy vahvana, pysy terveenä! 💪

 

Luitko jo nämä?
Vastustuskyky vahvistuu syömällä monipuolisesti ja riittävästi
Ennaltaehkäisevä fysioterapia kannattaa
Ryhti kuntoon näillä kuudella liikkeellä

Scroll to Top