Terveellinen ruokavaliokin voi olla oman näköisesi

Terveysliikunta on jokaiselle suositeltava terveyttä edistävä ja ylläpitävä liikuntamuoto. Kuntoliikuntaan verrattuna terveysliikuntaan ei juurikaan tarvitse asettaa isoja tavoitteita, vaan kaikki terveyttä tukeva liikkuminen on hyvä omalle hyvinvoinnille. Lähtökohtana on mielekäs liikkuminen ja samalla edistää omaa terveyttä. Samanlainen mielekkyys ei kuitenkaan tunnu onnistuvan terveyttä tukevassa syömisessä. Miksi terveellisestä syömisestä on tullut kieltolistojen laatimista ja tiettyjen ruokavalioiden toteuttamista?

Terveysliikunnalla on myönteinen vaikutus terveyteen ja kaikki liikkuminen, mikä edistää terveyttä ja ylläpitää jo olevaa terveystilaa voidaan katsoa terveysliikunnaksi. Se voi olla niin kävelyä kaupungilla, työmatkapyöräilyä kuin rappusten valitsemista hissin sijasta. Päätavoitteena ei niinkään ole liikuntasuorituksen tekeminen tietty tavoite mielessä, vaan ylipäätänsä liikkua itselle mielekkäällä ja sopivalla tavalla. Terveysliikunta on monin tavoin toteutettavissa säännöllistä, jatkuvaa ja kohtuullisesti kuormittavaa liikkumista. Jokaisen terveysliikunta näyttää hyvin erilaiselta ja ei ole mitään oikeaa ja väärää tapaa toteuttaa terveysliikuntaa. Toiselle se voi olla liikunnallinen harrastus, kun taas toinen panostaa hyötyliikuntaan arjessa.

Terveysliikunta vaikuttaa siis helposti ymmärrettävältä ja toteutettavalta, mutta terveyttä tukeva syöminen ei tunnu yhtä simppeliltä. Kaikki ymmärtävät ruokavalion merkityksen terveyden edistämisessä ja ylläpitämisessä, mutta se kuinka sitä olisi toteutettava tuntuu olevan hyvinkin sekavaa, jopa ristiriitaista. Monesti terveyden takaamiseksi nostetaan jokin selkeä ruokavalio, kuten gluteeniton, maidoton, ketogeeninen –dieetti, sokeriton ja niin edelleen. Lisäksi esillä on erilaisia tiettyjä ruokia, joilla tehostaa aineenvaihduntaa, puhdistaa kehoa tai joihin laihduttajan ei tulisi koskea. Ruokia jaetaan hyviin ja pahoihin, eikä kukaan säästy syyllisyyden tunteesta syödessään. Terveys tuntuu olevan yhdestä suupalasta kiinni.

Syömisen ei tarvitse olla suorittamista

Terveellinen ruokavalio halutaan nähdä selkeänä ruokavaliona, mutta samalla siitä on tehty turhankin tarkkaa ja mustavalkoista. Jopa terveysliikunnan yhteydessä saatetaan puhua makroista ja takertua proteiinin gramma määriin. Vaikka liikunnan mielekkyyttä painotetaan monesti terveyden edistämisessä, tuntuu ravitsemuksen osa edistämisessä olevan dieetin kaltaista sääntöjen suorittamista.  Tavallinen ruoka, kuten leipä, makaronilaatikko ja jopa hedelmät, tuntuvat olevan välillä terveyden vihollisia kuin edistäjiä. Leivässä on hiilihydraattia, makaronilaatikossa maitoa ja hedelmissä hirveästi sokeria. Sen sijaan syödään vitamiinilisiä, käytetään proteiinijauheita ja juodaan etikkaa aamulla. Terveyden uskotaan olevan tarkkojen määrien ja tiettyjen ruokien takana.

Niin kuin terveysliikunnassa, myös ravitsemuksessa olisi hyvä muistaa, että terveyshyödyn voi saada monella tavalla. Terveys ei ole kiinni tietystä ruokavaliosta tai ruoka-aineesta. Yksi suupala ei pilaa kenenkään terveyttä. Syömisen ei tarvitse olla suorittamista tai varsinkaan aina laihdutukseen ja lihaksien kasvuun tähtäävää. Terveyttä tukeva syöminen voi yhtä lailla olla mielekästä ja monipuolista. Hyvin tarkka ravitsemus on usein tarkoitettu niille, jotka treenaavat poikkeuksellisen kovaa, tähtäävät fitness-kisoihin tai omaavat paljon ruoka-aineallergioita. Syömisenkin kohdalla on hyvä pysähtyä miettimään mistä itse nauttii, mistä saa virtaa ja mikä tukee omaa hyvinvointia. Muiden ruokavalioiden toteuttaminen voi olla jopa haitallista. Toisen terveellinen saattaa olla toiselle epäterveellistä, ja aiheuttaa vääristynyttä suhdetta syömiseen. Kuten terveysliikunta, myös terveyttä tukeva syöminen voi olla kiinni sen mielekkyydestä. Kun syö siitä mistä itse pitää ja kokee voivansa hyvin, sitä on myös helpompi toteuttaa jatkossa säännöllisesti ja kohtuullisesti, aivan kuten terveysliikuntaa.

 

1 ajatus aiheesta “Terveellinen ruokavaliokin voi olla oman näköisesi”

  1. Avatar

    Todella hyvä kirjoitus! Olen samaa mieltä, parempi pitää tämäkin asia simppelinä. 🙂

Kommentointi on suljettu.

Scroll to Top