Pulahdus kylmäaltaaseen auttaa palautumaan nopeammin

Fressi Espoonlahteen ja Fressi Leppävaaraan ilmestyneet Ice Power -kylmäaltaat ovat hyvä apukeino palautumisessa.

Onko harjoittelusi tavoitteena painonhallinta tai lihaskunnon vahvistaminen? Tai treenatko kestävyyskuntoa? Oli tavoitteesi mikä tahansa, parhaan harjoitusvaikutuksen saamiseksi palautuminen on tärkeää. Kylmäaltistus voi toimia hyvänä tukena palautumisessa ja tavoitteiden saavuttamisessa.

Nyt voit palautua Fressillä rasittavan harjoituksen jälkeen pulahtamalla kylmäaltaaseen!

Tueksi painonhallintaan

Kylmäaltaaseen pulahtaminen voi auttaa painonhallinnassa. Sopiva, toistuva kylmäaltistus nimittäin aktivoi ruskeaa rasvakudosta. Ruskea rasva polttaa tehokkaasti ja paljon energiaa, mikä auttaa painonhallinnassa.

Lyhyt pulahdus kylmäaltaaseen aina treenin jälkeen pitää ruskean rasvan aktiivisena.

Treenin jälkeisten lihaskipujen helpottaminen

Kylmähoito auttaa hillitsemään lihasten kipeytymistä harjoituksen jälkeen. Kylmähoito on yksi tavallisimmista fysikaalisista hoidoista ja itsehoitokeinoista. Sitä käytetään vähentämään vammojen tai sairauksien aiheuttamaa kipua, tulehdusta ja turvotusta.

Reipas liikuntasuoritus aiheuttaa lihaksissa lieviä tulehduksellisia reaktioita, jotka johtuvat kuormituksesta. Kylmä heikentää tämän reaktion voimakkuutta ja täten nopeuttaa palautumista.

Yhtenä kylmäaltistuksen kipua lievittävänä vaikutuksena arvellaan olevan elimistön omien kipua lievittävien välittäjäaineiden, kuten endogeenisen opioidien ja noradrenaliinin, erityksen lisääntyminen. Opioidit salpaavat kipureseptoreita ja liittyvät mielihyvän tunteeseen. Noradrenaliini puolestaan lievittää kipua muuntamalla kivun aistimusta selkäytimessä.

Sopivina annoksina kylmä koetaan miellyttäväksi, kipua lievittäväksi ja toimintakykyä parantavaksi.

Vältä liian pitkää kylmäaltistusta

Kylmään veteen pulahtaminen tuntuu useimmista rentouttavalta treenin jälkeen, mutta liiallinen kylmäaltistus voi jopa hidastaa palautumisprosesseja. Osalle pitkäkestoinen kylmäaltistus saattaa aiheuttaa stressitilan, jolloin keho ei palaudu. Lyhyt pulahdus kylmäaltaaseen riittää.

Tottumaton voi aluksi tuntea kylmyyden epämiellyttävänä. Useimmilla sietokyky kylmälle alkaa parantua jo muutaman kylmäaltistuskerran jälkeen. Parin kolmen kerran jälkeen yli 90 prosenttia kokee altistukset miellyttäviksi tai vain hieman epämiellyttäviksi.

Esimerkiksi neljäasteisessa kylmässä vedessä 30–60 sekuntia on sopiva aika. Kymmenasteisessa vedessä 2–3 minuuttia, maksimissaan viisi minuuttia, lienee useimmille sopiva.

Jatka palautumista Ice Power -perheen tuotteilla

Treenin jälkeen palautumista voi edistää ja harjoittelussa kipeytyneiden lihasten ja nivelten oireita lievittää iholle levitettävällä Ice Power -geelillä tai -voiteella. Levitä geeliä tai voidetta aristaville lihakasille ja nivelille 2–4 kertaa päivässä.

IcePowerin teho perustuu viileässä aktivoituvaan TRPM8-reseptorivälitteiseen kivun lievitykseen ja kudosten hyvän verenkierron ylläpitoon. Ice Powerin sisältämä mentoli aktivoi TRPM8-reseptorin. Tämän reseptorin löysi sama David Juliuksen työryhmä, joka sai syksyllä 2021 Nobelin palkinnon toisen TRP-reseptorin löytämisestä.

Ice Power -geelin tehon on osoittanut Olavi Airaksisen työtyhmä tutkimuksessaan, jossa liikuntavammojen paraneminen nopeutui merkittävästi Ice Poweria käyttäneessä ryhmässä, kun toipumista verrattiin lumevalmistetta käyttäneeseen ryhmään.

Milloin kylmävesiallasta pitää harkita?

Kylmyys voi olla haitallista osalle sydän- ja verisuonitauteja sairastavista potilaista. Jos sinulla on tiedossa oleva sydän- ja verisuonitauti tai niihin liittyviä oireita, kysy hoitavalta lääkäriltäsi, onko kylmävesiallas sinulle turvallinen. Useimmille on.

Lähteet:

  • Sanna Laurila, Minna Lahesmaa, Pirjo Nuutila ja Kirsi A. Virtanen. Ruskean rasvakudoksen toiminta ja merkitys. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 2020;136(6):625-32
  • Marja Mikkelsson ja Juhani Leppäluoto. Tekeekö kylmä hyvää? Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 2005;121(4):462-4
  • Petersen AC, Fyfe JJ. Post-exercise Cold Water Immersion Effects on Physiological Adaptations to Resistance Training and the Underlying Mechanisms in Skeletal Muscle: A Narrative Review. Front Sports Act Living. 2021 Apr 8;3:660291. doi: 10.3389/fspor.2021.660291.
  • Olavi Airaksinen, Nils Kyrklund, Kyösti Latvala, Jukka Pekka Kouri, Mats Grönblad ja Pertti Kolari. Kylmägeelin edullinen vaikutus kipuun ja toimintakykyyn pehmytkudosvammoissa. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 2003;119(11):1032-1036

Lue lisää palautumisesta:

Neurosonic auttaa parantamaan unta, vireystasoa ja mielialaa

Päästämällä irti parempaa unta

Scroll to Top