Nukkumalla lisää energiaa päivään

Kun arki ja työ lähtee lomien jälkeen rullaamaan, silloin helposti unohtuu yksi hyvinvointimme peruspilareista; palautuminen ja siihen tehokkain väline, eli nukkuminen.

Usein kuulee sanottavan, että: ”minulle riittää viiden tunnin yöunet” . Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä aikuinen ihminen tarvitsee lähes poikkeuksetta 7,5-8,5 tunnin yöunet optimoidakseen kehon palautumisen ja energiavarastojen täyttymisen. Pitkään jatkunut univaje (4-6 tuntia) johtaa väsymyksen lisäksi tarkkaavaisuuden ja suorituskyvyn heikkenemiseen. Kuka meistä haluaisi suoriutua työpäivästä ja muusta elämästä puolella teholla? Pitkään jatkunut univaje lisää myös riskiä kroonisille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonisairauksille, sepelvaltimotaudille ja diabetekselle.

Onneksi tämä on kuitenkin korjattavissa ja jo pienillä muutoksilla saadaan ihmeitä aikaiseksi. Pysyvään muutokseen ja tapojen muuttumiseen menee n. 2-3 kuukautta. Kyse on lähinnä tavoista ja tottumuksista, jotka meille on rakentunut vuosien mittaan. Myös nykyajan älypuhelimet, tabletit ja läppärit, jotka tappelevat huomiostamme, ovat vaikuttaneet asiaan. Tänään on kuitenkin hyvä päivä aloittaa!

Lue yksinkertaiset vinkit alla, joita noudattamalla tulet huomaamaan energiabuustin jokapäiväisessä elämässäsi.

  • Mene aina samaan aikaan nukkumaan
  • Sulje kaikki elektroniikkalaitteet viimeistään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa
  • Vältä kirkasta valoa myöhään illalla (tv, mobiililaitteet, kirkkaat valot)
  • Lue kirjaa sängyssä
  • Rajoita kofeiinia ja alkoholia illalla
  • Liiku päivän aikana ja pyri ulkoilemaan, vältä kuitenkin tiukkaa treeniä juuri ennen nukkumaanmenoa
  • Pyri nukkumaan viikonloppuisin ja vapaapäivinä pitkään ja heräämään ilman herätyskelloa

 

Scroll to Top