Liikkujan ravintolisät – immuunipuolustukselle, nivelille ja sydämelle!

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Terveyskaistan kanssa.

Kestävyys- ja lihaskuntoa nostattava liikunta on tärkeää, mutta samalla se myös rasittaa kehoa. Onkin huomioitava, että kuntoilija saa riittävästi tarvitsemiaan ravintoaineita, jotta keho voi toipua treenin aiheuttamasta rasituksesta, pitää yllä hyvää vastustuskykyä sekä vahvistua harjoittelun tuloksena.

Monipuolinen ruokavalio, josta löytyy riittävä määrä proteiineja, rasvoja, hiilihydraatteja sekä kasviksia, marjoja ja hedelmiä, on terveyden perusta kaikille meille, myös kuntoilijoille. Kuntoilijan lisääntynyt fyysinen rasitus ja korkeammilla kierroksilla käyvä aineenvaihdunta vaativat kuitenkin erityishuomiota, kun ravintoaineiden tarve lisääntyy.

Urheilijan suurin riski on flunssa, ei vamma

Kova harjoittelu yhdistettynä huonoon palautumiseen lisää infektioriskiä. Niinpä tavalliset ylähengitystieinfektiot aiheuttavat urheilijoille enemmän sairauspäiviä kuin kaikki muut vammat ja vaivat yhteensä, kerrotaan Potilaan lääkärilehden artikkelissa. Siksi kaikki vastuskykyä nostattavat ravintolisät voivat olla kuntoilijalle ja urheilijalle suureksi hyödyksi. Lisäksi hyötyä voi olla sydän- ja verisuoniterveyttä tukevista ravintolisistä. Myös nivelten kuntoa tukeva ravintolisä voi olla hyödyllinen, etenkin jos nivelvaivoja jo on.

D-vitamiini on tärkein ravintolisä

D-vitamiinin puute yksistään heikentää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, vaikka kaikkien muiden ravinteiden saanti olisi kunnossa. Tämä johtuu siitä, että ilman riittävää määrää D-vitamiinia immuunipuolustuksen T-solut eivät aktivoidu toimimaan viruksen tai muun taudinaiheuttajan kohdatessaan. Siksi sen riittävästä saannista huolehtiminen on avainasemassa vastustuskyvylle.

Asiantuntijoiden mukaan D-vitamiinilisän vahvuus olisi hyvä olla 50 - 100 µg päivässä, jotta D-vitamiinin veripitoisuus saataisiin pysymään pimeäänkin vuodenaikaan hyvällä tasolla (75 nmol/l – 250 nmol/l). Nämä määrät ovat myös turvallisia, sillä päivittäisen saannin turvayläraja on EU:ssa yli 11-vuotiaille 100 µg. Ruoasta näin suurien määrien saaminen on vaikeaa, vaikka söisi vitaminoituja tuotteita.

Tuoreen Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan D3-vitamiinilisä suojaa infektioilta parhaiten ennaltaehkäisevässä käytössä. Se on hyvin ymmärrettävää, koska D-vitamiinilisän syönnin aloittamisen jälkeen kuluu yleensä viikkoja tai muutama kuukausikin, ennen kuin veren D-vitamiinitasot nousevat riittävälle tasolle. Eli D-vitamiinia kannattaa syödä jatkuvasti, eikä vasta flunssan tai infektion alettua.

C-vitamiinin tarve kasvaa kovaa treenatessa

C-vitamiinilla on myös tärkeä rooli vastustuskyvyn ylläpidossa, koska se osallistuu immuunipuolustuksesta huolehtivien valkosolujen toimintaan monella tavalla. Sen tarve kasvaa stressitilanteissa, kuten rasittavan liikunnan aikana, tai kun lepo tai uni on riittämätöntä. Myös sairaustila tai psyykkinen stressi lisäävät sen kulutusta. Näissä tapauksissa C-vitamiinin tavallista suurempaan saantiin olisi hyvä kiinnittää huomiota.

Immuunipuolustuksen tukemisen lisäksi C-vitamiini auttaa hermostoa ja energia-aineenvaihduntaa toimimaan normaalisti, sekä vähentää väsymystä ja uupumusta. Lisäksi C-vitamiini edistää kollageenin normaalia muodostumista, mikä tukee ihon, ikenien, verisuonien, luuston, rustojen ja hampaiden terveyttä. C-vitamiinin tärkeisiin tehtäviin kuuluu myös solujemme suojaaminen haitalliselta hapettumiselta eli se toimii antioksidanttina kehossamme.

Magnesiumia energia-aineenvaihduntaan ja lihasten toimintaan

Jos tunnet lihaksesi tai mielesi kireäksi, itsesi väsähtäneeksi, huonosti nukkuvaksi tai haluat tukea luidesi ja hampaidesi kuntoa, voi magnesium antaa avun. Magnesium auttaa moneen ja on siksi monen suosikkiravintolisä kautta vuoden. Se edistää normaalia energiaa tuottavaa aineenvaihduntaa ja auttaa näin vähentämään väsymystä ja uupumusta. Se on tärkeä myös lihasten, mukaan lukien sydänlihaksen, ja hermoston normaalille toiminnalle.

Magnesium mahdollistaa myös D-vitamiinin kuljetuksen verenkierrossa sekä aktivoi D-vitamiinin käyttökuntoon, ja osallistuu ainakin 300 aineenvaihduntatapahtumaan elimistössä, joten tuiki tärkeä mineraali on kyseessä. Mitä enemmän liikut ja nautit nesteitä, sitä enemmän tarvitset magnesiumia, sillä sitä poistuu kehosta virtsan ja hien mukana.

KultaOmega-3 kuntoilijan sydämelle ja verenkiertoelimistölle

KultaOmega-3-kalaöljyvalmisteen terveysvaikutukset ovat erinomaiset sen vahvan ja laadukkaan koostumuksen ansiosta. Sen sisältämät omega-3-rasvahapot, EPA ja DHA, ovat terveydellemme erittäin tärkeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Ne edistävät niin sydän- ja verisuoni-, aivo- kuin silmäterveyttäkin. Suuremmalla annostuksella ne auttavat myös triglyseriditasojen ja verenpaineen pysymistä normaaleina.

NivelTeho tarjoaa rakennusaineita ja voitelua nivelille

Nivelet tarvitsevat hyvinvointiinsa lempeää liikuntaa ja monipuolista ravintoa. NivelTeho edistää nivelterveyttä yleisesti ja rustokollageenin muodostumista monipuolisella aktiiviaineiden yhdistelmällään. Sen sisältämä kondroitiinisulfaatti on yksi nivelruston tärkeimmistä rakennusaineista, jota keho myös itse valmistaa rustosoluissa. Glukosamiini puolestaan on nivelnesteen tärkeä osa. Nivelneste voitelee nivelpintoja ja ravitsee nivelrustoa.

Muita NivelTehon ainesosia ovat MSM-rikkiyhdiste ja C-vitamiini, joka edistää normaalia kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten sekä edistää solujen suojaamista hapettumistressiltä. Mukana oleva kupari edistää sidekudosten pysymistä normaalina ja solujen suojaamista hapettumisstressiltä. Inkivääri voi auttaa hallitsemaan tulehdusreaktioita.

Liikkujan ravintolisät

Yhdessä Terveyskaistan kanssa tarjoamme nyt FressiOlon lukijoille terveyttä ja hyvinvointia tukevat Terveyskaistan tuotteet tutustumistarjouksella -20% käyttämällä etukoodia FRESSI20 (etu myös jo alennetuista hinnoista). Tutustu Terveyskaistan tuotteisiin ja hyödynnä etusi! Olemme koonneet myös edullisia tuotepaketteja, joissa on kuntoilijoille tärkeitä ravintolisiä:

\"Terveyskaistan Sporttipaketti (linkki tuotteeseen) \"Terveyskaistan Sydämelle-paketti (linkki tuotteeseen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveyskaistan Suomessa valmistettava tuotevalikoima koostuu terveyttä ja hyvinvointia tukevista vitamiineista ja ravintolisistä. Tuotteet on kehitetty laajan asiakaskunnan toiveita ja tarpeita kuunnellen yhdessä alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Tuotteilla on Avainlippu merkkinä kotimaisuudesta.

Liikunnan iloa ja hyvää terveyttä syksyyn!

 

Teksti: Kirsi Paananen, ravintoasiantuntija

Lue seuraavaksi täältä 5 hyvää syytä syödä kauraa ja täältä, miksi hiilihydraatit ovat liikkujalle kuin hyvä ystävä.

Scroll to Top