5 hyvää syytä syödä kauraa

Kotimainen kaura on tuttu monen aamupalapöydästä ja tärkeä osa päivän starttia. Puuron lisäksi kaura taipuu moneen ruokaan ja kaupan hyllyt ovat täyttyneet monenlaisista kauratuotteista. Kauraa kannattaakin nauttia säännöllisesti sen monien terveysvaikutuksien vuoksi. Mitkä ovat 5 hyvää syytä syödä kauraa?

1. Sydämelle tärkeää kuitua

Kaura sisältää paljon erityistä kuitua, beetaglukaania. Beetaglukaani auttaa veren kolesterolitason hallinnassa ja vähentää haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä. Korkea kolesteroli lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Suositellun määrän beetaglukaania saa 2 dl:sta kaurahiutaleita tai 4 rkl:sta kauraleseitä.  

2. Kauraa tasaamaan verensokereita

Kauran sisältämät kuidut auttavat tasaamaan verensokereita. Tasainen verensokeri auttaa pitämään vireystilan hyvänä sekä nälkäkiukun loitommalla. Lisäksi kuidut ylläpitävät kylläisyyttä pidempään. Esimerkiksi aterian jälkeisen väsymyksen ehkäisemiseksi riisin sijasta voi kokeilla ruokakauraa. 

3. Kauran kuidut hellivät vatsaa ja ovat hyväksi suolistolle

Kaura sopii monille herkkävatsaisille eikä aiheuta inhottavia vatsaoireita. Kaura ylläpitää hyvää vatsan toimintaa ja ehkäisee ummetusta. Kuidut ovat suolistomikrobistolle tärkeää ravintoa ja siten edistävät suoliston hyvinvointia. Myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat voivat nauttia kauraa, sillä kaura on luontaisesti gluteeniton.

4. Kaura sisältää paljon tärkeitä ravintoaineita

Kaura sisältää proteiinia, pehmeää rasvaa sekä monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Kauran rasvasta suurin osa on keholle välttämätöntä pehmeää rasvaa, joka on myös sydänystävällistä. Kaura sisältää runsaasti B1-vitamiinia, fosforia, sinkkiä, magnesiumia sekä rautaa. Näiden lisäksi kaurasta saa antioksidantteja, joista on etua esimerkiksi elimistön puolustus- ja tulehdusreaktioissa.

5. Kaurasta terveellistä proteiinia

Yhä useampi on kiinnostunut kasvisruokavaliosta ja lihan korvaamisesta muilla mahdollisilla proteiinilähteillä. Kaura on muihin viljoihin verrattuna proteiinirikas ja markkinoilta löytyykin monia proteiinipitoisia kauratuotteita. Varsinkin punaisen lihan korvaaminen esimerkiksi nyhtökauralla voi olla hyvä idea, sillä runsas punaisen lihan sekä prosessoitujen lihatuotteiden syöminen näyttäisi nostavan suolistosyövän, kakkostyypin diabeteksen ja aivoinfarktin riskiä. 

Parhaiten saat kauran hyödyt, kun poimit ostoskoriin säännöllisesti kaurahiutaleita, -leseitä tai 100% kauraleipää. Muutkaan kauratuotteet eivät ole huonoja valintoja ja voivat tuoda mukavaa vaihtelua omaan ruokavalioon. Kokeile vaikka täysjyväkauramuroja, kaurajogurttia, kaurapastaa tai kaurapohjaisia ruoka- tai leivontavalmisteita. Seuraavalla kauppareissulla ei siis kannata jättää kauraa kauppaan, vaikka puuro ei olisikaan oma juttu.  

Lue seuraavaksi täältä hiilihydraateista, jotka ovat liikkujalle kuin hyvä ystävä. Kurkkaa myös nämä 3 ihanaa iltapalareseptiä.

Scroll to Top