Lantionpohjan lihakset vahvaksi

Paljon on ollut viime aikoina puhetta lantionpohjan lihaksista. Eikä turhaan. Sitä ei uskoisi ellei tietäisi kuinka vaikutusvaltainen lantionpohjan lihaksisto onkaan.

Lantionpohjan lihakset sijaitsevat nimensä mukaisesti lantionpohjan alueella. Ne ympäröivät lantion alueen elimiä, kuten virtsarakkoa, kohtua, emätintä ja peräsuolta. Lantionpohjan lihakset toimivat yhteistyössä syvien selkälihasten ja vatsalihasten kanssa ja vaikuttavat ryhtiin sekä kehonhallintaan siinä missä virtsan ja ulosteen pidättelykykyynkin.

Moni nainen havahtuu lantionpohjan lihasten olemassaoloon vasta kun niiden heikkoudesta tulee ongelma virtsan karkailuineen ja yhdyntäongelmineen.

 

Vahva lantionpohja eliniäksi

Kun lantionpohjan lihakset ovat hyvässä kunnossa, niin ne ovat aina pienessä jännitystilassa. Todelliseen testiin lantionpohjan lihakset joutuvat äkillisen fyysisen paineen alla, esimerkiksi aivastaessa, tavaroita nostaessa tai urheillessa.

Moni luulee että jos harrastaa liikuntaa riittävästi, niin lantionpohjan lihaksia ei tarvitse erikseen treenata. Valitettavasti näin ei aina ole.

Varsinkin raskauden ja synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihakset tarvitsevat erityishuomiota. Jotta lantionpohjan lihakset olisivat riittävän vahvat koko eliniän ja kestäisivät pitkänkin rasituksen, niitä on hyvä ottaa tavaksi treenata säännöllisesti.

 

Helppo treeni lantionpohjan lihaksille

Käy selinmakuulle jalkapohjat lattiaa vasten. Sulje peräaukko kevyesti, laske viiteen ja rentouta hitaasti. Laske kymmeneen ennen kuin toistat harjoituksen. Tee tämä yhteensä 4-5 kertaa.

Tee harjoituksia useampia kertoja päivässä esimerkiksi televisiota katsellessa, kaupan jonossa, puhelimessa puhuessaa tai bussimatkalla. Voit olla varma ettei kukaan edes huomaa.

Rentoutus on yhtä tärkeää kuin itse jännitys! Rentouta siis lantionpohjan lihakset täysin jokaisen jännityksen jälkeen.

Lihasten voimistuessa voit lisätä tehoa harjoitteluun laskemalla kymmeneen jokaisen jännityksen aikana. Voit tehdä myös pidempiä sarjoja. Lisää haastetta saat myös tekemällä harjoituksia samalla, kun jännität vatsanalueen lihaksia esimerkiksi hypätessä ja kumartuessa.

 

Helppoa ja yksinkertaista!

-Heidi-

Scroll to Top