Kuuntele kehoasi ja ole sille kiitollinen

Moni varmasti aika ajoin havahtuu, kuinka terveessä ja hyvinvoivassa ympäristössä elämme kun asumme Suomessa. Toisinaan minulle jopa tulee sellainen olo, että on epäoikeudenmukaista miten toisella puolella maailmaa (tai Eurooppaa) on valtavaa kärsimystä samalla, kun itse valitan siitä että jääkaapista on kananmunat loppu. Tulee huono omatunto.

Mielessäni pyörii jatkuvasti, että miksi en arvosta terveyttäni silloin kun olen terve? Miksi havahdun vasta, kun jokin asia on huonosti? Miksi en juo niitä terveellisiä voimajuomia riittävästi silloin kun olen terve? Miksi annan vastustuskykyni vajota pohjamutiin kiireen, stressin, ja riittämättömän lihashuollon ja rentoutumisen takia? Moni varmasti on käynyt näitä samoja asioita läpi, aina sairastuessaan.

Myös antibioottiresistenssistä on puhuttu nykyään paljon, ja se kannattaa ottaa vakavasti. Perus influenssaan en nykyään enää itse koskaan halua antibiootteja, vaan täytyy olla oikeasti hyvä syy, että ne pillerit suostun nielemään. Luonnosta löytyy niin paljon uskomattomia troppeja, että niihin kannattaa tutustua. Muutaman esimerkin mainitakseni oreganoöljy, greippi (ja sen siemenet), valkosipuli, hunaja, echinacea, inkivääri, hedelmien ja marjojen c-vitamiini… Lista jatkuu. Kaikilla näillä on antibioottisia vaikutuksia. Näistä on helppoa löytää lisätietoa, ja suurinta osaa löytää hyvin varustetuista ruokakaupoista. Ideana on, että näitä käytettäisiin jo ENNEN, kuin sairastut. Silloin pystyt myös ennaltaehkäisemään monia tartuntoja, kun solujesi varastot ovat täytetty vahvoilla ja luonnollisilla rakennusaineilla!

Mikä pointti tässä oli? Se, että on aika kuunnella kehoa.

Ja se, että haluan herättää teitä lukijoita hoitamaan itseänne jo etukäteen. Niin valtavan moni asia vaikuttaa hyvinvointiimme ja terveyteemme jatkuvasti. Moni asia joita emme edes tiedä. Muistatko fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen näkökulmakaavion? Terveystiedon tunneilta tuttu kolmio, mutta niin olennainen. Jos joku sen osa-alue horjuu, kokonaisuuskin horjuu.

Mitä tähän voimme lisätä? Kaiken avain on balanssi. Uni ja rentoutuminen, puhdas ravinto ja nesteytys, treeni ja palautuminen. Ystävät. Perhe. Harrastukset. Omalla kohdallani myös somesta irtautuminen säännöllisesti tuo hyvinvointia; näen elämän sellaisena kuin se on, enkä filtterin tai belfieen väännetyn selkärangan läpi.

Kaikkea riittävästi, ja oikeassa suhteessa, olipa kyse sitten ruokavaliosta, liikunnasta tai mistä tahansa muusta asiasta. Henkilökohtaisesti en ole ehdottomuuden kannattaja, sillä alan vain kaivata enemmän asioita jotka itseltäni olen joskus kieltänyt. Sitten lopetin kieltämisen ja asiat ovat erittäin hyvin siltä osin. Moni varmasti tietää tunteen. Joskus se pala suklaata on mielenterveyden perusta, tai vaikka koko suklaalevy. Tärkeintä on tuntea oma keho, sen rajat ja olla sen tarpeista tietoinen. Jos huomaatkin ’’tarvitsevasi’’ sen suklaalevyn vuoden jokaisena päivänä, on aika herätellä itseä. Jos sairaistut (fyysisesti tai psyykkisesti), se on merkki jostakin, kehosi yrittää kertoa sinulle jotain. Silloin sinun täytyy pysähtyä ja kuunnella mitä sillä on sanottavana.

Mistä sain idean näiden ajatusten kirjoittamiseen? Siitä, että olen ollut noin puolet kuukaudesta influenssan kourissa, ja pelkästään sen takia on paljon aikaa ajatella. Toisaalta olen kiitollinen tästä ajasta, koska muuten en varmasti olisi yhtä vakavasti näitä asioita ajatellut.

Lopuksi: vaikka kuinka tekisit kaiken kuin oppikirjassa ja elämäsi olisi pelkkää iloa ja onnea, niin tietenkin se flunssa saattaa iskeä joka tapauksessa. Silti voit tehdä paljon jo etukäteen.

Kuuntele siis kehoasi, ole sille kiitollinen kaikesta siitä, mitä se joutuu elämäsi ryöpytyksessä kestämään. Kehosi on oikeastaan ainoa asia, joka on omaa ja pysyvää. Sitä ei voi vaihtaa, sitä ei voi lainata. Sillä on tärkeä tehtävä, pitää sinusta huolta. Pidä sinäkin siitä.

 

<3 – Sofia Hako / Fressi Trainer Lahti

Scroll to Top