Kuinka vahva D-vitamiini tarvitaan?

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Terveyskaistan kanssa.

Koska D-vitamiinin terveysvaikutukset ovat hyvin monipuolisia, väitämmekin, että D-vitamiini on meille suomalaisille kaikkein tärkein vitamiini! Erityisesti pimeinä vuodenaikoina sen saantiin suun kautta on kiinnitettävä huomiota, kun sitä ei synny auringon valon vaikutuksesta ihollamme. Täällä pohjoisessa D-vitamiinia voikin saada auringosta tarpeeksi vain kesäkuukausina. Jos aurinkoaltistus jää kesälläkin vähäiseksi, kannattaa D-vitamiinia syödä läpi vuoden.

D-vitamiinin tarve vaihtelee yksilöllisesti riippuen veren D-vitamiinin varastomuodon eli kalsidiolin lähtötasosta, iästä, auringonsaannista, ihonväristä, dieetistä ja painoindeksistä. Lisäksi sen tarve riippuu siitä, minkä veren d-vitamiinipitoisuuden tason katsotaan olevan terveydelle riittävä.

Yhden koon D-vitamiinihoitoa ei ole

Asiantuntijoiden mukaan D-vitamiinilisän vahvuus olisi hyvä olla 50 – 100 µg päivässä, jotta veren D-vitamiinipitoisuus saataisiin pysymään talvellakin hyvällä tasolla. Nämä määrät ovat myös turvallisia, sillä D-vitamiinin turvallisen päivittäisen saannin ylärajat ovat 1-11 vuotiaille 50 µg ja yli 11-vuotiaille 100 µg.

Oma D-vitamiinitasonsa on hyvä käydä mittauttamassa laboratoriossa, vaikkapa pariin kertaan. Näin näkee ensin lähtötasonsa sekä kuinka hyvin valittu D-vitamiiniannostus on riittänyt nostamaan tasoa muutaman kuukauden käytön jälkeen. Tavoiteltava taso on vähintään 75 nmol/l ja mieluummin yli 100 nmol/l.

Jos D-vitamiinin lähtötaso on alhainen, alle 50 nmol/l, tai on vaikeuksia nostaa tasoa tarpeeksi korkealle, voi väliaikaisesti käyttää 100 µg suurempaakin annosta.

D-vitamiini on tärkeää luustolle, lihaksille ja immuunipuolustukselle

D-vitamiini edistää kalsiumin normaalia imeytymistä, mistä syystä se on tärkeä niin luuston kuin hampaidenkin kunnolle, lapsilla sekä aikuisilla. Se edistää myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, mikä on tärkeää vastustuskykymme kannalta. Lihastoiminnan ylläpitämisessä D-vitamiinilla on myös osuutensa.

K2-vitamiini on hyvä lisä D-vitamiinin ohelle, koska sillä on myös luuston terveyttä edistävä vaikutus.

 

Lue seuraavaksi täältä liikkujan ravintolisistä - immuunipuolustukselle, nivelille ja sydämelle!

Scroll to Top