Fressin kanta-asiakas Annukka kertoo miten Firstbeat -hyvinvointianalyysi auttoi häntä arkielämässä

Päätettiin Fressi trainerini kanssa tehdä minulle Firstbeat -mittaus helmikuussa. Minua kiinnosti erityisesti tieto siitä, kuinka palaudun ja kuinka nukun. Mielenkiintoista oli myös saada selville liikunnan vaikutus päivän kulkuun ja voimavaroihini.

Firstbeat-hyvinvointianalyysin toteuttaminen

Mittauksen teko oli helppoa. Pakkauksen mukana tuli laite, jonka anturit kiinnitin solisluun alle ja kylkikaareen. Siinä se sitten vilkkui kolme päivää. Laite piti ottaa pois ainoastaan peseytymisen ajaksi. Sähköpostilla sain mittauksen kulkua seuraavan päiväkirjan, jota täytin mahdollisimman tarkasti, jotta saisin myös vastauksissa tarkkaa tietoa päivän tekemisistäni ja sen vaikutuksesta sykkeeseeni.

Hyvinvointianalyysin tulosten seuranta

Tuloksissa oli paljon mielenkiintoisia asioita. Työpäivän aikana on tarpeen saada palauttavia hetkiä. Lyhyetkin hetket, esim. juttelu kahvitauolla leppoisista asioista ja erityisesti nauraminen lisäsivät palautumista. Toisaalta esim. jooga-tunnilla koin rentoutuvani, mutta mittarin mukaan se ei ollut palauttavaa. Kehonhuoltoa on ollut varmankin liian vähän, kun venyttely on kivuliasta ja aiheuttaa stressireaktioita. Myöskään puhelimen selailu ei ollut palauttavaa toimintaa, sen aikana oli samanlaiset sykkeet kuin työpäivän aikana. Yhtenä iltana katselin tv:stä jännittävää ohjelmaa. Sen aikana stressireaktiot olivat yllättävän isoja. Sitä ei siis kannata tehdä ennen nukkumaanmenoa, jos haluaa rauhalliset unet.

Unen laatuni yllätti positiivisesti. Vaikka joskus unet jäävät vähän lyhyiksi, unen laatu oli hyvää ja se palautti hyvin. Huomion arvoista oli alkoholin vaikutus uneen. Yksi lasi viiniä illalla vaikutti todella pitkään sykkeeseen ja palauttavan unen vaihe tuli vasta paljon myöhemmin kuin ilman sitä.

Arkielämä tuloksien jälkeen

Analyysin pohjalta ole pyrkinyt lisäämään palauttavia hetkiä päivääni. Toimistotyön ääreltä kävelen välillä kahvihuoneeseen, juon lasin vettä ja juttelen kollegoideni kanssa. Liikunnan merkitys on suuri. Pienikin arkiliikunta vaikutti positiivisesti päivässä jaksamiseen. Kovaa treeniä ei tarvitse tehdä joka päivä. Palautumiselle on jätettävä aikaa. Rauhalliset matalasykkeiset kävelylenkit ovat erittäin tehokkaita kunnon ylläpitäjiä. Hyvä uni on jaksamisen kannalta olennaisen tärkeää. Koska unenlaatuni oli hyvää, voin hyvillä mielin jatkaa samaan malliin, kunhan pääsen ajoissa rauhoittumaan illalla ja uni tulee riittävän pitkäksi. Analyysi vahvisti, että iltaisin puhelimen selailu ei ole mieltä rauhoittavaa toimintaa. Sen tilalle pitää vielä keksiä muuta toimintaa. Päiväni olivat melko kiireisiä ja analyysin tulos laittoi myös miettimään omia voimavaroja. Joskus kannattaa vain olla, eikä aikatauluttaa kaikkia iltoja ja viikonloppuja täyteen ohjelmaa. Vaikka ennalta suunniteltu ohjelma olisikin mukavaa, tarvitsee ihminen myös ihan vain olemista ja lepoa. Ein sanominen on elämässä tärkeä taito.

Mittaus oli positiivinen kokemus ja trainerini kanssa kävimme tulokset tarkkaan läpi. Analyysistä sain paljon tietoa stressin ja palautumisen suhteesta, unesta, liikunnan terveysvaikutuksista ja energiankulutuksestani noiden päivien ajalta. Mittaus olisi mielenkiintoista tehdä uudelleen puolen vuoden päästä, jolloin voisin nähdä, miten tilanne olisi muuttunut silloin.

Sinulla on nyt Fressiolo -blogin lukijana oiva mahdollisuus tilata Firstbeat -hyvinvointianalyysi erityiseen kampanjahintaan Fressin verkkokaupan kautta (toimi heti, etu voimassa rajoitetun ajan). Mittaus sisältää sekä itse mittauksen että tulosten läpikäynnin henkilökohtaisesti Fressin Firstbeat -asiantuntijan kanssa.

 

 

Teksti: Fressin kanta-asiakas, Annukka Leutonen

 

Scroll to Top