Elintärkeä D-vitamiini.

Meillä Suomessa kärvistellään pitkä ja pimeä talvi vähäisellä auringonvalolla. Samoihin aikoihin moni sairastuu flunssaan tai muihin sairauksiin, sillä juuri tuo auringonvalo on yksi parhaimmista D-vitamiinin lähteistä kehollemme ja sen puutos aiheuttaa tutkitusti kehossamme erinäisiä oireita ja jopa altistaa tietyille sairauksille.

D-vitamiinin puutoksen on todettu aiheuttavan osteoporoosia, lyhentävän elinikää ja jopa kasvattavan syöpäriskiä.

Vanhemmat antavat kasvu- ja kehitysvaiheessa oleville lapsilleen D-vitamiinilisiä varmistaakseen vahvat luut ja riittävän kalsiumin imeytymisen mutta moni aikuinen unohtaa varmistaa oman D-vitamiinin saannin täysin. Ei pelkästään lapset ja ikäihmiset ole D-vitamiinilisien tarvitsijoita. Moni työikäinen kärsii myös D-vitamiinin puutteesta.

D-vitamiini on ollut tapetilla viime vuosina paljon jo siitä syystä että suositusarvot Suomessa ovat liian alhaiset aikuisväestölle. Ei ole ihan tuulesta temmattu ahaa-elämys etteikö D-vitamiini vaikuttaisi vastustuskykyyn ja mielialaan. Myös viime aikaisten tutkimusten mukaan D-vitamiinin puutoksesta kärsivät syövät kaksi kertaa enemmän kipulääkkeitä kuin ne, joilla D-vitamiinitasot ovat normaalit.

Oli niin tai näin, jokainen on varmasti havainnut taivaalla oranssin pallon, joka päivä päivältä menettää korkeuttaan aina jouluun saakka. Jokainen on myös varmasti havainnut sen mitä sen vähäisyys meissä saa aikaan, väsymystä ja jossain määrin negatiivista mielialaa. Näillä olotiloilla on paljon vaikutusta psyyken kautta myös kehoomme kokonaisvaltaisesti. Nauttikaamme siis kaikesta aurinkoenergiasta, siitä mitä vielä saatavilla tähän aikaa vuodesta on ja tankatkaamme D-vitamiinia, oli se sitten auringonvalosta tai ravintosta esim. kalasta, broilerista, kananmunasta tai D-vitamiinilla täydennetyistä ravintolisistä saatua.

Aurinkoista pyhäinpäiväviikonloppua kaikille!

-Heidi-

Scroll to Top