Elä pidempään ja terveemmin istumalla vähemmän – liiallinen istuminen on vaaraksi terveydelle

Suomalaiset viettävät suuren osan valveillaoloajastaan istuen. Istuminen on lisääntynyt sekä työelämässä että vapaa-ajalla. Liiallinen istuminen aiheuttaa monenlaisia negatiivisia terveysvaikutuksia, kuten valtimosairauksia, diabetestä ja niska- ja alaselkäkipuja. Runsaskaan liikunta ei kompensoi istumisen haittoja. Istutko sinäkin liikaa?

Liikunta ja liikkumattomuus esiintyvät normaalielämässä vuorotellen pitkin päivää. Myös paljon urheilevat ihmiset saattavat istua terveydelle vaarallisen paljon päivän aikana. Tutkimusten mukaan liikunnan sisällyttäminen päivään ei keskimäärin vähennä lihasten passiivista aikaa istuma-asennossa. Tämä johtuu siitä, että istumista tapahtuu jatkuvasti pitkin päivää, mutta liikuntaa keskitetysti vain lyhyen aikaa päivästä.

Liikunta ei kompensoi istumisen haittoja. Ei siis voi ajatella, että voi istua paikoillaan koko työpäivän ajan jos sen jälkeen käy tekemässä tunnin salitreenin tai juoksulenkin. Tärkeintä olisi vähentää istuma-aikaa sekä tauottaa istumista.

Mitä enemmän istut, sitä suuremman hyödyn saat liikunnasta. Esimerkiksi ennenaikaisen kuoleman riski pienenee prosentuaalisesti enemmän kuin vähän istuvilla, jos harrastat liikuntaa. Kuitenkin fakta on, että kaikkein terveimpinä pysyvät ne, jotka sekä harrastavat liikuntaa että istuvat vähän.

Hyvä tavoite on rajoittaa istumisen määrä päivittäin alle neljään tuntiin. Yli seitsemän tunnin päivittäinen istuminen sitä vastoin ylittää riskirajan.

Omaa istumista voi arvioida laskemalla yhteen työ- tai koulupäivän aikana tapahtuva istuminen. Lukuun lisätään vapaa-ajan istumiset television, tietokoneen tai muiden ruutujen ääressä istuminen. Lisäksi huomioon tulee ottaa siirtymiset esimerkiksi autossa tai julkisissa liikuntavälineissä sekä kaikki muu istuminen vaikkapa syödessä, kahvitellessa ja lukiessa.

Keinoja vähentää istumista – lue vinkit ja ota käyttöön!

  1. Erityisen haitalliseksi on todettu television ääressä istuminen, sillä siihen liittyy yleensä myös napostelua. Jos katsot runsaasti ohjelmia, yritä vähentää ruutuaikaa edes puolella tunnilla. Mieti, mitä muuta tekemistä voisit keksiä tälle ajalle. Vaihtoehtoisesti voit miettiä tekeväsi vaikkapa puolen tunnin venyttelysession samalla kuin seuraat televisiota.
  2. Jos työpaikallasi on mahdollista tehdä töitä seisoma-asennossa, hyödynnä sitä edes osan päivästä. Opiskelijoiden kannattaa kysyä, voisiko luentoja kuunnella seisten. Jo pelkkä seisominen on huomattavasti terveellisempää kuin istuminen, jaloittelusta puhumattakaan.
  3. Jo pienetkin aktiivisuudet tuottavat tärkeitä signaaleja ylläpitämään aineenvaihduntaa ja terveyttä. Näillä pienillä aktiivisuuksilla tarkoitetaan esimerkiksi lyhyttä jaloittelutaukoa tai seisomaan nousemista. Taukojumppakin tekee hyvää, mutta tärkeää olisi edes jollakin tapaa tauottaa istumisia esimerkiksi työpäivän aikana. Yritä ottaa tavaksi nousta seisomaan ainakin puolen tunnin välein.
Scroll to Top