Vehreydessä venytellen vetreäksi

Kehoa pitää huoltaa niin sisäisesti kuin ulkoisesti ja mikä parasta, sen voi tehdä niin sisällä kuin ulkona. Loppukesän auringonsäteet lämmittävät kehoa, luonnonvalo piristää, marjapensaat tuoksuvat, linnut laulavat, vartalon alla voi tuntea pehmeän ja muhkuraisen nurmikon. On hyvä hetki pysähtyä ja huoltaa itseään.

Jokaisen meidän tulisi päivittäin käydä eri asennoissa, jotta liikkuvuutemme säilyisi. Tämä tarkoittaa nivelten koukistusta ja ojennusta niiden ääripäästä toiseen.

Staattisten venytysten kesto voidaan jakaa kolmen luokkaan: lyhyet vain sekunteja kestävät venytykset ennen harjoitusta, lyhyet-keskipitkät venytykset heti harjoittelun jälkeen ja pitkät jopa useita minuutteja kestävät venytykset omana kehonhuoltoharjoituksenaan.

Joskus on mukava rentoutua rauhassa ja tuetusti erilaisten apuvälineiden (vöiden, köysien, blokkien, pallojen, pyyherullan, jämäkän sohvatyynyn tai kaksin kerroin taitellun puutarhatuolin pehmusteen) kanssa, mutta toki venyttely toimii myös ilman apuvälineitäkin helposti kotipihalla.

Viisi venytystä selän hyvinvoinnille

Tee ainakin nämä, ja nauti vehreän luonnon maisemista tai sulje silmät ja anna muiden aistien ottaa valta.

1. Istu maassa jalat risti-istunnassa selkä ojennettuna. Jos selkä jää pyöreäksi, kääri pyyhettä pakaroiden alle korokkeeksi. Kierrä vartaloa puolelta toiselle. Voit ottaa käsillä tukea maasta.

2. Istu jalat suorana. Nosta toinen nilkka vastakkaiselle reidelle polvi auki sivulle. Nosta suorana oleva jalka pystyyn, jalkaterä maata vasten ja polvi kohti taivasta. Tue käsillä selän takana ja anna sivulle osoittavan polven puoleisen pakaran venyä. Mitä lähempänä vartalo on jalkoja, sen tiukempi venytys on. Tee toiselle puolelle sama.

3. Asetu selinmakuulle siten, että asetat blokin tai vastaavan korokkeen lapaluiden väliin. Yläselkä on kohotettuna maasta ja pää sekä lantio osuvat maahan. Anna käsien avautua sivuille kämmenet kohti taivasta.

4. Siirry edellisestä asennosta pois kääntymällä kyljelleen ja nappaamalla koroke pois lapojen alta. Käänny takaisin koukkuselinmakuulle ja kohota lantio ylös. Siirrä koroke lantioluiden alle siten, ettei se paina selkärankaa. Ojenna toinen jalka suoraksi maata kohden ja vedä käsillä toinen polvi rintaa kohden. Vuorottele jalkoja.

5. Jätä edellisestä asennosta jalkaterät maata vasten ja korjaa tarvittaessa lantion paikkaa korokkeen päällä. Anna alaselän levätä tässä asennossa niin kauan, kun tuntuu sopivalta.

Joogan iloa!

Scroll to Top