Unohda kiellot – ammattilaisen vinkit fiksuun syömiseen

Kesäloman aikana kertyneet kilot pitäisi nyt saada pois ja mahdollisimman nopeasti. Monia lupaavia keinoja on tarjolla, joten sen kuin valitsee itselle sopivimman vaihtoehdon. Pitäisikö aluksi kokeilla herkutonta, sillä jäätelöllähän tätä painoa tuli lisää. Detox-tyylinen mehupaasto kiinnostaa myös. Pätkäpaasto toimi viime kesänä ihan hyvin ja eipähän tarvitsisi koko ajan miettiä mitä laittaa ruoaksi. Ketoosilla naapurikin sai yli kymmenen kiloa tiputettua nopeasti aikoinaan, joten sitäkin voisi kokeilla.

Tässä kohtaa olisi ehkä ihan hyvä laittaa jarrua pohjaan ja kunnolla. Onko syömisestä tullut erilaisten kieltolistojen toteuttamista ja huolien ohjaamaa? Olisi hyvä muistaa, että syömisen tarkoitus on ruokkia elimistöä sen tarvitsemalla tavalla, ja se voi tapahtua omia makumieltymyksiä seuraten. Hyvin tiukan ruokavalion ja erilaisten kieltolistojen noudattaminen voi johtaa turhaan syyllisyyden tunteeseen sekä häiriintyneeseen ruokasuhteeseen. Sen sijaan, että itse kontrolloisi syömistä, syöminen kontrolloikin omia valintoja ja elämää.

Negatiivinen kierre positiiviseksi

Kun erilaisia tiukkoja ruokavalioita ja kieltoja rikkoo ennen aikojaan seuraa perässä monesti tunne epäonnistumisesta. Usein tässä vaiheessa puhutaan sortumisesta. Toisilla sortuminen saattaa aiheuttaa ruokavalion muuttumista jälleen hyvin epäterveelliseksi. Kun kerran otti palan suklaata, niin sama se on sitten syödä koko levy kerralla. Toiset saattavat taas rankaista itseään, ja tiukentavat ruokavaliota entisestään. Pyöritään rinkiä, jossa tiukennetaan otetta samalla nälän ja mielihalujen kasvaessa ja lopulta mielessä ei pyöri kuin ne ruoat joihin ei saisi koskea. Sopivan hetken tultaessa kielletyt ruoat löytyvät lautaselta ja sortumisesta koettu syyllisyys johtaa alkupisteeseen, missä laaditaan jälleen sääntöjä ja kuureja.

Syyllisyyttä koetaan kuitenkin aivan turhaan ja sana \”sortuminen\” tulisi syömisen yhteydessä unohtaa kokonaan. Kukaan ei pilaa terveyttänsä yhdellä herkulla tai vähän tuhdimmalla aterialla. Monipuolinen terveellinen syöminen on myös joustavaa. Pääsääntöisesti hyvät valinnat mahdollistavat myös sellaisten ruokien syömisen mitkä eivät aina ole niitä terveellisimpiä vaihtoehtoja. Ja jos monipuolinen ruokavalio on vielä hiukan hukassa, niin ei tarvitse huolestua. Kannattaa lähteä liikkeelle miettimällä mitä saa syödä ja mitä olisi hyvä olla ruokavaliossa enemmän, jotta saisi kaiken tarvitsemansa. Enemmän väriä lautaselle, suosii kuitupitoisia viljavalmisteita ja muistaa lisätä pehmeitä rasvoja aterioihin. Kun keskittyy enemmän miettimään sitä mitä saa syödä, niin automaattisesti herkutkaan eivät pyöri niin paljoa mielessä. Eli voidaanko jo unohtaa ne kaikki kieltolistat ja syödään hyvällä mielellä monipuolisesti?

 

Scroll to Top