Terveyshyötyjä kesän hedelmähyllyltä

Terveyshyötyjä kesän hedelmähyllyltä

Kesähelteillä monen ruokahalu ja mieltymykset muuttuvat niin, että raskaan ruoan sijaan kaipaakin jotain raikasta. Kuumalla onkin hyvä valita lautaselle monipuolisesti erilaisia hedelmiä. Samalla tulee nauttineeksi tärkeitä ravintoaineita.

Hedelmät sopivat sellaisenaan nautittavaksi, mutta ne ovat myös maistuva lisä niin smoothieen, jogurttiin, puuroon kuin jälkiruokiinkin. Hedelmiä voi lisätä myös salaatteihin tai vaikka grillattavaksi.

Kaikki hedelmät ovat terveydelle eduksi, joten kannattaa syödä juuri niitä hedelmiä, joista pitää eniten. Tässä kuitenkin muutamia loistavia valintoja kesäpäiviin.

Mango

Mango sopii raikkaan ja makean makunsa puolesta hyvin kesään. Makean maun lisäksi mango sisältää paljon keholle tärkeitä ravintoaineita, kuten kaliumia, magnesiumia, karotenoideja, foolihappoa ja C-vitamiinia. Nämä ravintoaineet tukevat muun muassa sydämen ja silmien terveyttä sekä parantavat vastustuskykyä. Lisäksi mangossa on runsaasti polyfenoleja, jotka suojaavat soluja vahingoittumiselta. Polyfenolit onkin todettu tärkeiksi syövän vastaisessa toiminnassa.

Päärynä

Päärynä on kuidun saannin kannalta yksi parhaista valinnoista: keskikokoinen päärynä sisältää reilut seitsemän grammaa kuitua. Lisäksi päärynät sisältävät muun muassa C-, A- ja K-vitamiinia, kaliumia, antioksidantteja ja flavonoideja. Jotta saat nämä kaikki, päärynä kannattaa syödä kuorineen, sillä iso osa ravinteista sijaitsee juurikin kuoressa.

Loppukesästä myös kotimaisia päärynöitä voi bongailla kaupoista, eikä niitä kannata jättää kokeilematta. Kotimainen päärynä on terveyden kannalta yhtä hyvä valinta kuin ulkomailta tuotu.

Kiivi

Kiivi on varsinainen C-vitamiinipommi, sillä jo yhdellä kiivillä saa täytettyä lähes koko päivän C-vitamiinin tarpeen. Lisäksi kiivissä on paljon kuitua, folaattia, K-vitamiinia ja kaliumia. Jos kärsit ummetuksesta, voit kokeilla syödä avuksi muutaman kiivin, sillä kiivin on havaittu vähentävän ummetusta ja edistävän ruoansulatusta.

Tiesitkö muuten, että kiivin voi syödä kuorineen?

Vesimeloni

Vesimeloni löytyy varmasti monen piknik- ja rantakorista kesäaikaan. Eikä ihme, sillä mikäs sen raikkaampi tapa nauttia nestettä! Vesimeloni on 92-prosenttisesti vettä, joten toisinaan voi olla maistuva idea korvata vesilasi isolla viipaleella vesimelonia. Samalla tulee nauttineeksi kuitua, C-vitamiinia, runsaasti karotenoideja ja antioksidantteja.

Varsinkin vesimelonin sisältämä lykopeeni voi auttaa suojaamaan ihoa UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta. Rantakassiin kannattaakin siis aurinkovoiteen kanssa pakata vesimelonia evääksi.

Kirsikka

Tiesitkö, että kirsikka ei ole marja, vaan luumulle sukua oleva kivihedelmä? Aivan kuin muutkin hedelmät myös kirsikat sisältävät monia tärkeitä ravintoaineita, kuten C- ja K-vitamiinia, magnesiumia, kaliumia ja monia antioksidantteja.

Etenkin hapankirsikoiden mehun on havaittu nopeuttavan palautumista urheilusuorituksen jälkeen. Kirsikkamehun sisältämät antosyaanit lievittävät lihasvaurioita ja -kipuja, ja siksi kovasti liikkuvan voi olla hyvä juoda toisinaan kirsikkamehua. Kirsikoita löytyy myös kotimaisina.

Avokado

Avokado on hyvin poikkeuksellinen hedelmä rasvakoostumuksensa vuoksi. Muut hedelmät ovat melko rasvattomia, mutta avokado sisältää suurimmaksi osaksi rasvaa ja keholle välttämättömiä omega-rasvahappoja. Välttämättömät rasvahapot edistävän sydämen, verisuonten ja suoliston terveyttä ja hillitsevät matala-asteista tulehdusta.

Rasvahappojen lisäksi avokadossa on varsinkin rasvaliukoisia E- ja K-vitamiineja sekä runsaasti kaliumia ja kuitua.

Säännöllisesti nautitun avokadon terveyshyödyn voi havaita omissa kolesteroliarvoissa, sillä avokado vaikuttaa laskevan huonoa LDL-kolesterolia.


Lue lisää Marianna Höltän, Fressin laillistetun ravitsemusterapeutin, artikkeleita:

Scroll to Top