Teresa Välimäki: \”Firstbeat-tulokset herätti tekemään muutoksia arkeen.\”

Teresa Välimäki on televisiostakin tuttu tähtikokki sekä yrittäjä, joka on sanojensa mukaan “aina ollut kiinnostunut hyvinvoinnista ja siitä, miten siihen voi itse vaikuttaa”. Välimäki olikin iloinen päästessään testaamaan uusinta palveluamme, Firstbeat hyvinvointianalyysia. Kolmen vuorokauden mittauksen tulokset käytiin läpi Fressi Tikkurilan hyvinvointikeskuksessa Fressi Personal Trainer Emmin kanssa.

Muutos aamuherätyksiin

Firsbeat-analyysi on tutkitusti tehokas työkalu kuormituksen ja palautumisen arviointiin. Sykevälivaihteluun perustuva 3 vrk mittaus on helppo toteuttaa arjen keskellä ja tuloksena näkee hyvinvointiin vaikuttavat tekijät henkilökohtaiselta raportilta.

Firstbeat oli Teresalle tuttu, sillä hän oli tehnyt analyysin jo aiemmin pari vuotta sitten. Hän kuvaili olleensa tuolloin ihminen, joka meni “tukka putkella vaikka läpi harmaan kiven”. Firstbeat-analyysi herätti hänet. “Järkytyin siitä, etten palautunut päivisin ollenkaan. Aloin heti tehdä muutoksia arkeeni. Toki myös ikä vaikuttaa, kun sitä tulee lisää niin palautumiseen menee enemmän aikaa.”

Tärkeimmät muutokset liittyivät uneen. “Menen nykyään joka ilta sänkyyn viimeistään kymmeneltä, joskus jopa yhdeksältä tai puoli yhdeksältä. Lopetin myös aamuherätysten laittamisen, sillä olen yrittäjä ja yleensä ei ole ihan pakko herätä tiettyyn aikaan. Aamuherätyksissä oli minulla ennen negatiivinen vire, joka on nyt poissa.”

Yllättäviä tuloksia palautumisesta ja tanssitunneista

Ensimmäisen mittauksen jälkeisten muutosten myötä nyt toisen mittauksen kohdalla tulokset olivat huomattavasti aiempaa paremmat. Henkilökohtaisen palautteen antanut Fressi Trainer Emmi kiinnitti kuitenkin huomiota siihen, että työpäivien aikaista palautumista voisi olla enemmän. Emmin mukaan tämä on yleistä ja jollain jopa pelkästään työpaikalla olo luo stressitilan.

Teresa tiedostaa kehittämisen paikan. “Työpäivien aikaisessa palautumisessa olisi petrattavaa. Sellaista olen miettinyt, että jos vaikka työpäivien aikana välillä vaan ottais kupin kahvia ja lukis lehteä. Sais sitä palautumista keskelle päivää. Sellaisia hetkiä näkyi molemmilla testikerroilla liian vähän.”

Emmi nosti muitakin yllättäviä pointteja esiin testituloksista. “Meillä on sellainen +40-vuotiaiden tanssiryhmä. Luulin että treenit oli aika löysät, mutta tehot olikin hyvät, varsinkin kun kyseessä oli pitkät treenit”, Teresa kertoo ja jatkaa: “Olen joskus ajatellut, että se ei ole urheilua lainkaan, jos ei tule kunnolla hiki. Firstbeatin avulla huomasin, että tanssista tai kevyestä hölkkälenkistä oli yllättävän suuri hyöty.”

Tunne ei ole koko totuus

Firtsbeat antaa tarkkaa ja yksilöllistä tietoa kehosi voimavaroista. Analyysi nostaa pöydälle asiat, jotka parantavat jaksamista, kuntoa ja terveyttä. Opit löytämään sinulle sopivan elämänrytmin sekä säätelemään kuormitusta ja lepoa optimaalisesti.

“Fisrtbeat toi myös tietoisuuden siitä, että vaikka omaa tunnetta on hyvä kuunnella, niin se ei kerro koko totuutta. Luulin esimerkiksi, että yksi yö ei ollut hyvä, että en olis nukkunut niin hyvin, mutta mittauksen mukaan olin kuitenkin palautunut”, Teresa toteaa ja kertoo arvostavansa mittauksesta saatavaa tarkkaa dataa.

Teresa suunnittelee jo seuraavaa mittausta, sillä kehityksen seuraaminen on palkitsevaa ja erityisesti nyt kun hänellä on edessä tiivis treenijakso Trainer Emmin kanssa. “Suosittelen Firstbeatia lähtökohtaisesti kaikille aktiivisiille ihmisille, jotka on tottuneet tekemään paljon. Ja niille, ketkä tuntevat olonsa uupuneeksi, mutta eivät oikein löydä siihen syytä. Tai jos treenaat paljon mutta mietit miksi haluttua kehitystä ei tapahdu. Sieltä FirstBeatista voi löytää niitä selityksiä, että miksi näin on.”

 

 

Lähde: www.firstbeat.com/fi/

Teksti: Kerttu Skyttä, Teresa Välimäen haastattelu

 

Scroll to Top