Sykemittari treenin ja palautumisen tukena

Sykemittari treenin ja palautumisen tukena

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Polarin kanssa.

Syksy on parasta treeniaikaa! Huipussaan olevaa treenimotivaatiota on helpointa ylläpitää järkevällä harjoittelulla, jossa sporttikello on oiva apuväline. Tässä viisi vinkkiä siihen, kuinka Polarin tuotteet voivat auttaa matkalla kohti parempaa kuntoa ja kestävää motivaatiota.

1. Sykkeen avulla harjoitteleminen

Syke on helpoin ja luotettavin liikunnan aikaisesta elimistön kuormitustilasta kertova indikaattori. Sykkeen avulla on helppo tarkkailla, onko harjoitus sellainen kuin sen on tarkoitus olla ja miten syke käyttäytyy uutta lajia kokeiltaessa. Lisäksi sykettä on helppo tarkkailla liikuntasuorituksen aikana, jolloin intensiteettiä voi tarvittaessa lisätä tai vähentää.

Syke kertoo paljon myös kunnon kehittymisestä. Jos esimerkiksi tekee tutun lenkin ja sen aikana keskisyke on aiempaa matalampi ja aikaa kuluu vähemmän, se on selkeä merkki kunnon paranemisesta.

Sykkeen kautta käyttäjä saa myös palautetta yksittäisen harjoituksen harjoituskuormituksesta. Monipuolisen harjoittelun aiheuttama kuormitus ja sykkeiden pidempiaikainen seuranta auttavat kehittämään kuntoa oikealla tavalla.

Nykyiset Polar-kellot mittaavat sykkeen suoraan ranteesta. Jos haluat mittaukseen äärimmäistä tarkkuutta, kellon kaverina voi käyttää Polar H10 -sykesensoria tai monikäyttöistä Polar Verity Sense -sykesensoria.

2. Sykealueiden hyödyntäminen

Polarin kello antaa käyttäjälle palautetta treeniajan jakautumisesta viidellä eri sykealueella.

Laadukkaaseen ja kehittävään harjoitteluun sisältyy viikoittain eritehoisia treenejä. Silloin elimistön eri energiantuottojärjestelmiä kuormitetaan monipuolisesti.

Tavalliselle kuntoilijalle tärkeintä on treenata paljon sykealueilla kaksi ja kolme, sillä aerobisen kunnon kehittäminen ja ylläpitäminen on hyvän kestävyyskunnon ehdoton edellytys.

Myös anaerobinen harjoittelu on tärkeää, joten välillä kannattaa tehdä myös tiukkoja treenejä alueilla neljä ja viisi. Sykkeitä kannattaa tarkkailla kuntosaliharjoittelussakin – reipastempoisella salitreenillä saa kehitettyä yhtäaikaisesti sekä voimaa että kestävyyttä.

3. Lajiprofiilit

Monipuolisessa harjoittelussa kannattaa hyödyntää Polarin lajiprofiileja, joita on noin 150. Kelloon voi tallentaa 20 lajiprofiilia kerrallaan.

Eri lajeista kertynyttä dataa voi seurata muiden treenitietojen lomassa. Polar-kellojen käyttöliittymä on suunniteltu niin, että se palvelee mahdollisimman hyvin valittua lajia. Esimerkiksi sisälajeissa GPS on oletuksena pois päältä virran säästämiseksi.

4. Arkiaktiivisuus

Vaikka treeniä kertyisi mukavasti, myös omaa arkiaktiivisuuttaan kannattaa seurata. Aktiivinen arki on nimittäin yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin osatekijöistä. Arkiaktiivisuus pitää muun muassa aineenvaihdunnan käynnissä ja vireystilan hyvänä.

Kaikissa Polarin kelloissa on arkiaktiivisuuden mittaus. Käyttäjä voi asettaa henkilökohtaisen päivittäisen aktiivisuustavoitteen, joka on hyvä perustavoite jokaiselle päivälle. Lisäksi Polarin kellot muistuttavat pitämään taukoja, jos istuu liian pitkään kerrallaan.

5. Uni ja palautuminen

Yöllisen palautumisen mittaaminen on yksi tämän hetken suurimmista trendeistä. Nykyiset sporttikellot mahdollistavat laadukkaan unen ja palautumisen mittaamisen. Moni Polarin käyttäjä onkin kellon avulla muuttanut rutiinejaan ja elintapojaan niin, että nukkuminen ja palautuminen on aiempaa parempaa. Riittävä palautuminen auttaa treenimotivaation säilyttämisessä ja terveenä pysymisessä.

Polarin mittareissa on Nightly Recharge -ominaisuus, joka mittaa yönaikaista palautumista. Nightly Recharge perustuu kahteen yön aikana automaattisesti mitattavaan tietoon: kuinka hyvin on nukkunut (unen tila) ja kuinka hyvin autonominen hermosto rauhoittuu unen ensimmäisten tuntien aikana (ANS-tila).

Kello vertaa unen tilaa ja ANS-tilaa viimeisten 28 päivän aikana mitattuun tason, jonka pohjalta se antaa arvion Nightly Recharge -tilasta. Tiedot ovat nähtävissä kellosta ja Polar Flow -sovelluksesta.

Fressi ja Polar yhteistyössä tarjoavat kaikille fressiläisille 20 prosentin alennuksen Polarin kelloista koodilla FRESSIXPOLAR20. Koodi on voimassa Polarin verkkokaupassa 25.9.–8.10.2023. Alennus on voimassa kaikkiin Polarin nykyisen malliston kelloihin ja rannekkeisiin, paitsi Ignite 3 Titanium ja Grit X Pro Titan -malleihin.

Teksti: Ville Uronen


Tervetuloa tutustumaan Polarin tuotteisiin Energiaa syksyyn -tapahtuman aikana. Polarin asiantuntija on paikalla Fressi Espoonlahdessa maanantaina 25.9.2023 kello 18 ja Fressi Sykkeellä tiistaina 26.9.2023 kello 18.

Scroll to Top