Ota stressi haltuun – pikakeino rentoutumiseen

Kainalot hikoilevat, vatsaa kivistää ja puna pyrkii kasvoille – tuttu tunne varmasti monelle meistä, jotka olemme pitäneet esimerkiksi esitelmiä koulussa tai työpaikalla deadline puskee päälle.

Stressituntemukset voivat johtua haastavasta ihmissuhdetilanteesta, tulevasta kisasuorituksesta tai ihan vaan perus arjen keskellä olevasta härdellista, kun pitäisi ehtiä tehdä töissä monta projektia ja lapsetkin pitää ehtiä hakemaan ja viemään harrastuksiin ja itsekin pitäisi ehtiä vähän liikkumaan. Kun stressaavat tuntemukset iskevät, meidän sympaattinen hermosto aktivoituu ja joskus tekee mieli vaan juosta päättömänä maailman ääriin.

Tällaisessa tilanteessa apuna saattaa toimia pikainen rentoutusharjoitus. Rentoutusharjoituksen aikana tapahtuu mm seuraavaa: lihasjännitys vähenee, hengitysrytmi rauhoittuu, kiputuntemukset vähenevät, mielihyvää tuottavien hormonien tuotanto lisääntyy ja omien reaktioiden tuntemus lisääntyy sekä luovuus lisääntyy.

Tässä simppeli ja lyhyt rentotusharjoitus, joka kannattaa tehdä vähintäänkin silloin, kun tuntuu siltä, että maailma kaatuu päälle. Mutta suosittelen toki tekemään harjoitusta ihan päivittäin, koska rentoutusharjoituksilla on niin paljon positiivisia vaikutuksia. Ota vaikka tavoitteeksi tehdä tämä harjoitus joka päivä ainakin kuukauden ajan ja pidä päiväkirjaa, että miltä harjoituksen tekeminen tuntuu ja lisääkö se kenties itsetuntemusta ja auttaako se stressaavan tilanteen keskellä. Tämä harjoitus voi auttaa myös mielihalun taltuttamisessa, kun keskittyminen siirtyy johonkin muuhun asiaan kuin kaapissa olevaan suklaapatukkaan.

Hengitysharjoitus 4 – 7 – 8

Ota hyvä asento istuen tai maaten. Sulje silmät, jos haluat.

Aloita harjoitus:

  1. HENGITÄ SISÄÄN 4 SEKUNNIN AJAN
  2. PIDÄTÄ HENGITYSTÄSI 7 SEKUNNIN AJAN
  3. ULOSHENGITÄ 8 SEKUNNIN AJAN

Hengitä yhteensä 8 kierrosta ja joka kierroksen merkiksi koukista yksi sormistasi peukaloa vasten. Kun kaikki sormet ovat koukussa, olet hengittänyt noin 2,5 minuuttia.

Avaa silmät, pyörittele hartioita ja olet valmiimpi arjen kohtaamiseen.

 

Scroll to Top