Proteiinista poweria

Sirkkaleipä, proteiinivanukas, rahka 16g proteiinia, tämä lista on loputon.
Proteiini on kaikkien kielellä ja sitä on jopa lisättynä useisiin ruoka-aineisiin.

Miksi proteiini on sitten ruokavaliossamme niin tärkeä?

Proteiineja on elimistömme kaikissa soluissa, lihaksista ja luustosta verisoluihin asti. Proteiinien tärkein tehtävä onkin toimia kehomme kudosten rakennusaineena. Kudosten rakentamisen lisäksi, proteiinit ylläpitävät kylläisyyden tunnetta sekä vastustuskykyä. Proteiinit eivät varastoidu elimistöön, joten päivän aikana tulisi sitä saada sopivasti. Mikä sitten on sopivasti? Liikkujan tulisi saada proteiinia 1,5–2 grammaa painokiloa kohden. Liikkumattomalle naiselle riittää alle gramma.

Mistä proteiinia saa?

Hyvä lautasmalli koostuu proteiineista, hilihydraateista sekä rasvoista. Äärimmilleen viedyt ruokavaliot eivät juurikaan tuota haluttua tulosta.
Jos proteiinia nauttii liikaa se kuormittaa munuaisia ja liika energia varastoituu rasvaksi kehoon.

Parhaita proteiinin lähteitä ovat liha, kala, kananmunat sekä maitovalmisteet. Kasvissyöjät suosivat palkokasveja, soijaa, tofua, täysjyväviljaa, nyhtökauraa sekä pähkinöitä ja siemeniä. Markkinoilla on myös erilaisia hervalmisteita.

Liikkujan sekä laihduttajan kaveri

Laihduttaja tarvitsee myös runsaasti proteiineja, koska proteiinit lisäävät kylläisyyden tunnetta ja näin ollen pitävät nälkää loitolla. Proteiinit suojaavat myös lihaskadolta. Aktiiviliikkuja tarvitsee proteiineja ylläpitämään ja kasvattamaan lihaskudostaan. Proteiineilla on myös palautumiseen merkittävä rooli. Jos unohdat huolehtia proteiinin saaannista harjoituksesta palautumien heikkenee ja samoin myös nousujohteinen kehitys.

Rasittavamman treenin jälkeen on hyvä tehdä proteiinitankkaus. Proteiinilisät eivät ole mikään välttämättömyys vaan esimerkiksi kotitekoinen smoothie rahkasta, marjoista, jogurtista ja kaurahiutaleista toimii vallan hyvin.

Muista, jotta kehosi jaksaa ja kehittyy se tarvitsee lepoa ja ravintoaineita. Jos aterioita jää väliin, alkaa jaksaminen ja energiat hiipua, sen varmaan jokainen on huomannut. Jotta pysyisi kunnossa kaiken ikää, syö hyvin ja nauti ruoasta.

Proteiinia poskeen!

 

-Heli-

Scroll to Top