Opettele ajanhallinnan mestariksi näillä vinkeillä

Tuntuuko siltä, ettei aikasi riitä haluamiisi asioihin ja vuorokaudesta loppuu tunnit kesken? Tai siltä, että olet puuhannut koko päivän, mutta et ole saanut mitään aikaiseksi? Ajanhallintaongelmia voi ilmetä työelämässä, opiskellessa tai vaikka perhearkea pyörittäessä. Opettele ajanhallinnan mestariksi näillä vinkeillä!

Ajanhallinta on taito järjestää oma arki niin, että suuren osan ajasta voi käyttää itselle tärkeisiin ja merkityksellisiin asioihin. Ajanhallintaa voi kehittää, kuten mitä tahansa taitoa.

Ensimmäinen vinkki: Tutki

Tutki mihin oma aikasi päivittäin kuluu. Onko arjessasi aikasyöppöjä, joihin kuluu tunteja huomaamatta? Useimmilla ihmisillä aikaa kuluu huomaamatta ruutujen äärellä esimerkiksi sosiaalista mediaa selatessa. Onko tämä asia, jossa sinä voisit muuttaa tottumuksiasi?

Toinen vinkki: Suunnittele

Jokainen on kuullut sanonnan \"hyvin suunniteltu on puoliksi tehty\". Sanonnalla on perää, sillä valmiiksi tehtyä suunnitelmaa on helpompi seurata. Suunnittele siis arjen menosi etukäteen, jotta tiedät milloin teet mitäkin. Merkitse itsellesi sopivalla tavalla arjen askareet sekä muut menosi esimerkiksi kalenteriin, ja muista jättää aikaa myös levolle ja oleskelulle. Löydä arjen suunnitteluun itsellesi sopiva tapa, jota on mielekästä seurata. Kokeile esimerkiksi värikoodeja tai muita visuaalisia keinoja suunnittelussa.

Kolmas vinkki: Priorisoi

Kaikilla meillä on käytössä samat 24 tuntia vuorokaudessa. Siinä ajassa ei ehdi tehdä kaikkea, jolloin täytyy puntaroida, mitkä asiat ovat itselle tärkeimpiä. Työt, opiskelu, harrastukset, perhe, ystävät… Kaikkeen ei voi antaa itsestään 100%, ainakaan joka päivä. Älä koe siitä syyllisyyttä vaan tee ensin itsellesi tärkeimmät sekä eniten huomiota vaativat asiat ja sitten etene vähemmän tärkeisiin asioihin ja tehtäviin. Ajanhallinta on pitkälti omien arvojen puntarointia ja niiden mukaan toimimista.

Neljäs vinkki: Muista lepo

Ota aikaa rentoutumiselle sekä levolle. Tiukkojen ennalta suunniteltujen aikataulujen kanssa eläminen johtaa ennen pitkään ylikuormitukseen, mikäli keho ja mieli eivät saa välillä huilata. Muista siis pitää välillä täysin vapaita päiviä ja rentoutua! Pidä myös huolta, että saat päivittäin riittävästi unta sekä taukoja päivän aikana.

Viides vinkki: Opi sanomaan \"EI\"

Sinun ei tarvitse osallistua kaikkiin juhliin, ottaa kaikkia työprojekteja itsellesi ja lisäksi ilmoittautua vapaaehtoiseksi lapsen harrastuksissa. Jokaisen kapasiteetti on rajallinen, joten muista, ettei kaikkeen tarvitse suostua ja lähteä mukaan. Liika kiire aiheuttaa stressiä ja voi ajaa lopulta ylikuormitukseen. Kun arkesi ei sisällä liikaa asioita, on myös ajanhallinta helpompaa.

Ajanhallinnan opettelu vie aikaa, joten muista edetä pienin askelin, älä ota turhaa stressiä ja ole lempeä itsellesi.

 

Teksti: Venla Paasonen

Toteutuuko elämässäsi kaikki psykologisen palautumisen osa-alueet? Tarkista ja lue täältä.

Scroll to Top