Näin laskeudut lomalta takaisin arkeen

Kalenterin vaihtuessa elokuuksi siirrymme vähitellen loppukesää kohti. Monilla meistä kesälomat lähenevät loppuaan ja on aika palata arjen rutiineihin. Miten helpottaa lomalta palaamista ja laskeutua takaisin arkeen?

Monesti lomalta palaaminen aiheuttaa harmaita hiuksia ja arki tuntuu ainakin aluksi takkuiselta. Onneksi muutamalla yksinkertaisella keinolla voit helpottaa siirtymistä lomalta arkeen!

Kokeile näitä 10 vinkkiä helpottamaan arkeen palaamista:

1. Ole armollinen itsellesi. On turha potea huonoa omatuntoa loman vietosta, sillä niin keho kuin mielikin tarvitsee lepoa. Lepääminen on aivan yhtä tärkeää kuin treenaaminen ja harvoin siitä on oikeasti haittaa.

2. Ruutinien palattua kaikki helpottuu. Älä odota itseltäsi liikoja ensimmäisellä treenikerralla loman jälkeen. On hyvä aloittaa normaalia kevyemmällä ja rennommalla treenillä, sillä rutiinien myötä myös treenit lähtevät taas rullaamaan. Maltti on valttia!

3. Vaihtelu virkistää! Loman jälkeen on hyvä vaihtaa rutiineja, sillä sen avulla saa helposti ja tehokkaasti uutta motivaatiota. Aloita uuden treeniohjelman kanssa tai vaihda tuttu ja turvallinen juoksulenkkireitti uuteen.

4. Palkitse itsesi! Uudet treenivaatteet piristävät varmasti treenaamiseen palatessa tai ota vaikkapa pala lempikakkuasi mukaan evääksi töihin! Aseta itsellesi pieniä tavoitteita ja palkitse itsesi ne suoritettuasi.

5. Asenne kuntoon. Teet vain itsellesi enemmän hallaa, jos asenteesi on jo etukäteen negatiivinen arkeen palatessa. Täytyy myös muistaa, ettei lomakaan tuntuisi miltään, jos ei olisi mitään mistä pitää lomaa. Ole siis kiitollinen lomasta, unohtamatta arvostaa arkea.

6. Vertaistuki helpottaa! Et varmasti ole ainoa kenelle työnteko voi maistua puulta loman jälkeen. Jaa kokemuksesi kavereiden tai kollegoiden kanssa ja voitte yhdessä tsempata toisianne arkeen paluussa.

7. Vaikka arkena vapaa-aikaa olisi huomattavasti vähemmän käytettävänä kuin lomalla, silti arkipäivät usein tupataan täyttämään ohjelmalla aamusta iltaan. Monet ihmiset itse asiassa nauttivat enemmän säännöllisyydestä sekä pienestä kiireestä leppoisaan lomaan verrattuna! Oletko mahdollisesti yksi heistä? Arkena itsetuntoa kohottaa kummasti aikaansaamisen tunne.

8. Varmista, että saat tarpeeksi unta. Riittävän pitkät yöunet ovat tehokkaan arkeen paluun kulmakivi, joten uni on syytä pitää kunnossa. Vasta kun perusasiat ovat kunnossa, pystyy kunnolla keskittymään muihin asioihin.

9. Lisää arkeesi pieniä minilomia. Ajatukset on hyvä saada pois työasioista vapaa-ajalla esimerkiksi harrastuksien tai kavereiden avulla. Mikään ei estä sinua pitämästä joka arki-ilta tunnin miniloman, jolloin teet asioita, joista todella nautit. Myös lyhyet viikonloppureissut tuovat piristystä arkeen.

10. Ala suunnittelemaan jo seuraavaa lomaa! Mieti, mistä erityisesti nautit lomallasi tai mitä olisit vielä kaivannut. Miellyttävä päämäärä tulevaisuudessa auttaa puskemaan läpi harmaan arjen seuraavaa lomaa kohti.

Otatko vinkit kokeiluun? Lue lisää miten tasapainottaa arki ja rakentaa terveellinen tasapaino täältä.

 

Scroll to Top